Свържете се с нас

Анализи и Коментари

За спорът ОБС Гърмен – ВИК – Благоевград! Появиха се и документи! Само в toppresa.bg!

Публикувано

на

 Росица Димитрова:Община Гърмен бави изграждането на водопровод, който ще реши трайно проблема с водата в село Рибново

 Минка Капитанова кмет  на община Гърмен : г-жа Димитрова за пореден път си служи МАНИПУЛАЦИЯ!

 В остра словестна полемика  по отношение на тежкият проблем с недоимъка на питейната вода и замръзналото водохващане на водопровода в гърменското село Рибново влязоха  управителят на ВиК Благоевград Росица Димитрова и кмета на община Гърмен Минка Капитанова . Последната представи пълната документация и водена кореспонденция с министерства и институции за решаване на проблема  и обвини  Росица Димитрова в лъжи и манипулации на жителите на Рибново .

“Общината е длъжник вече трета година на местното население заради недовършено съоръжение

– ВиК Благоевград поема пълна отговорност за експлоатираните от дружеството съоръжения, но трайното решение на проблема е в ръцете на местната власт. Проблемът с водоснабдяването на село Рибново и трайното решение за преодоляването му е в ръцете на Община Гърмен. Изграждането на втория етап от този проект, включващ 3 км водопровод с още 2 водохващания, ще осигури около 13 л/сек. вода. Това ще реши трайно проблема с водоснабдяването на село Рибново. По проекта обаче се водят преписки още от 2016 г., но Община Гърмен в лицето на кмета Минка Капитанова не предприема действия, за да актуализира проекта и да задвижи реализацията му. “Проблем очевидно има, но и решение има“, категорична  бе на проведената  нарочна пресконференция инж. Димитрова която риторично попита „Бих искала да попитам – къде е Община Гърмен в лицето на г-жа Минка Капитанова?“

От своя страна кмета Минка Капитанова атакува казаното от Димитрова с предоставени на медията ни документи от които е видно ,че по проблема се е работило  .

С писмо с изх.№04-00-92 от 20.07.2017 г. до  финансовия м-р Владислав Горанов относно  допълнително водоснабдяване  на с. Рибново , Минка Капитанова е  кандидатствала пред финансовото министерство за финансиране в размер на 660 000 лева за реализиране на основния проект който включва две водохващания поради финансови  затруднения на общ. Гърмен.

С писмо с вх.№ 27-00377/2/ от 07.09.2017 година  адресирано до  председателят на Асоциация по ВиК –Благоевград  Капитанова уведомява ,че  община Гърмен е  предала за стопанисване и експлоатация външен водопровод отклонение с. Рибново и участък  В-1 до съществуващ резервоар ,обект „Външно водоснабдяване  Група –Рибново , 1-ви етап  водохващане река „Бързата река“ на ВиК Благоевград  ЕООД.  Към писмото е прикрепено и разрешение за ползване и заповед  от 23.07.2004 г. за учредяване на СОЗ.

 Кореспонденцията относно  водния проблем на Рибново на кмета на общината  Минка Капитанова продължава  с писмо 07-01—7 от 21.07.2017 год. адресирано до МРРБ относно довършване на строеж „Водопровод група Рибново. В писмото   Капитанова е уведомила МРРБ ,че за решаване на проблема с водоснабдяването на най- голямото село в община Гърмен –Рибново ,тогава с 2 600 жители е изграден и въведен в експлоатация първия етап на строеж на „Водопровод Група –Рибново“ и, че  по проекта е предвидено изграждането на водохващания и главно трасе с дължина 17 км. В писмото си до МРРБ Капитанова  уведомява още , водохващането е речно и през летните месеци дебитът е много малък  което довежда до сериозни проблеми със захранването на на жителите на Рибново с питейна вода през летните месеци когато се налага и въвеждане на режим на водоползването . В писмото си до МРРБ  Капитанова моли за съдействие за решаване на  тежкия воден проблем за което е необходимо изпълнението на втория етап на строежа . За обекта тя  е категорична , че има изработен проект и съгласно количествено стойностната сметка необходимата сума за изграждането  на втория етап на строежа необходимата сума възлиза на 660 918,30 лева .

 По повод наличната кореспонденция и свършеното до момента  относно решаването на тежкия воден проблем в Рибново  кмета  Минка Капитанова заяви . „Не приемам  по никакъв начин обвиненията на инж. Димитрова ,че съм бездействала  и не съм направила нищо относно решаването на водния  проблем в Рибново .  Напротив с изявлението си тя отново се опита да лъже и манипулира  жителите на Рибново  за да търси оправдание за несвършена  работа от страна на управляваното от нея  дружество „.

На пресконференцията в Благоевград  вчера бе заявено  още, че инициативна група от с. Рибново се е опитала да размрази не тръби на основния водопровод, а друг, нерегламентиран ръкав, изграден върху земната повърхност или на 2 см под нея заради което Димитрова изрази категоричност , че ВиК дружеството няма по никакъв начин да допусне присъединяването към мрежата на нерегламентирани водоизточници.

Междувременно на организиран протест ,жителите на Рибново  заявиха ,че свалят водомерите и  спират да плащат таксите за водата  докато Асоциацията на ВиК Благоевград и община Гърмен не решат  проблема с водопровода и редовното снабдяване на населението с питейна вода.  Близо 84 000 лева  такса вода събира за година ВиК дружеството само от село Рибново , заявиха още  на протеста както кмета на селото Феим Иса така и  протестиращите жители .Те зададоха и резонния въпрос къде отиват тези пари та не се намират средства  за решаването на проблема с  водопровода и безводието в селото . „Ние плащаме такса вода на ВиК а не на общината и предполагаме ,че с тези средства трябва да се поддържа и ремонтира ВиК мрежата както и да се осъществи строителството на втрия етап от прословутия нов водопровод  . От този месец  сумата  за вода която плащаме ще се увеличи с още  50% заради повишаването на цената за кубик  вода , и приходите от Рибново към ВиК дружеството ще нараснат още повече ,  коментират  жителите на Рибново които изразиха недоволство и от поскъпването на водата каквато те на практика  нямат .

Припомняме , че в Рибново вода заради замръзването на водохващането вода   няма  вече цяла седмица .

 

 

коментара

Анализи и Коментари

Преди да правим помен за щъркела, дайте да помогнем на живите хора!

Публикувано

на

Не мога да повярвам! Настина, не мога да повярвам! Една от най- рейтинговите статии в информационната ни агенция и най – четени във фейсбук е за потресаващото убийство на щъркел в гррад Хаджидимово. От седмица в социалните мрежи и публичното пространство на района, витае и публикацията на младия Георги от село Борово, който има спешна нужда от помощ за да проходи и да живее пълноценно, но на „природозащитниците“ им дреме за него, важно е „убийството на щъркела“. Усещате ли как започваме да изтрещяваме, уважаеми читатели? Един убит щъркел обиколи цяла България, а едно страдащо момче не е интересно, не ни се занимава май… Не подценяваме случая с вече мъртвия щъркел, не се подиграваме на смъртта на бедното животно, но не е ли малко лудо това, вече трети ден да жалим щълкела и да не обръщаме внимание на живите страдащи хора? Замислете се.  Лудост е „кървавите сълзи“ на щъркела да са споделени над 50 000 пъти, а зов за помощ на един млад човек едва – 300. На всичкото отгоре за убийството на птицата има институции има сдружения и природозащитници, които вземат пари за тази работа, община и държава плаща при това не малко пари. Състраданието ви само ще помогне за повече финансиране в сметките и джобовете на сдруженията опазващи животните и природата и техните членове. На младото момче обаче, кой ще помогне, след като я нама и държавата? Държавата е абдикирала от Георги, щото е подла, а ние защо го правим? Той няма сдружения и служители зад себе си. Неговата кауза не е финансово апетитна? Не обиждам никого, просто помагам да отрезвите съзнанието си и да вложите енергията, там където има шанс за спасение, а не там където няма. Повече вижте тук

коментара

Продължете с четенето

Uncategorized

Родният и край не я иска! Смятат я за „надута“, „самозабравена“ и „посредствена“ жена нея – хаджидимовското Марче!СНИМКИ И СКАНДАЛНО ВИДЕО!

Публикувано

на

Миче, ти верно ще се окажеш едно голямо политическо ЗЕРО!

„Не мога да си обясня, как така за толкова години в голямата политика, един ден не посети нито родния си град Хаджидимово, нито Гоце Делчев в който е израстнала? Досущ прилича на Росен Плевнелиев, който се срамуваше да признае че е родом от тук…Последствена работа.“ това е един от коментарите, свързани с обявената за водач на листата на ПП ГЕРБ за евровота Мария Габриел, бивша Неделчева родом от Хаджидимово. Истинска лавина от коментари се изписаха срещу нея в социалните ни групи, след като публикувахме коментарът на издателя на ПИК, Недялко Недялков свързан с настоящата еврокомисарка. ВИЖТЕ ТУК

„Чели сме за нейни иницативи провеждани по морето в Страндзжа, за защите на мановия мед. Преди време ние пчеларите имахме сериозн ипроблеми тук в неврокопско, защо не  дойде тук и да защити нас. Имахме нужда от подобна подкрепа, от такъв човек. Срамува ли се от родния край?“ пита във фейсбук страницата Топ Преса – свободен форум, Георги Попов местне производител на мед от региона. Както може да с еочаква хаджидимовалии са най – остри.“ Няколко пъти сме и писали ние от град Хаджидимово, искали сме да я ангажираме с местни проблеми, които касаят бъдещето на градчето ни. Нямали сме никакъв отговор, тази жена се държи надуто, самозабравил асеее..“ коментира под статията на Недялков, Бойка Иванова от град Хаджидимово. Най – обидното обаче си остава по наше мнение, казаното от Петър Воденов, който е написал в страницата на вестник Градът следното: „Как очакват от ПП ГЕРБ да гласува за Марето Неделчева, след като тя и на избори не се вясва да ни види поне. Ето, задава се поредния избор и тя няма да дойде на Хаджидимово в Гоцето, на ни види да ни пита как сме. Толкова години е в политиката, един ден не дойде. Как искате да гласуваме за нея?“. Подобно последствено поведение, от страна на госпожа Габриел наистина е укоримо и за порицание.  Редно е настина ръководството на ГЕРБ да се мамисли, изобщо нужна ли е тя в евро листата. Разбираме всичок, омъжи се жената в Брюксел, намправи си лоби, намушка се в средите, но редно ли е да здабравя от къде е тръгнала? Тя, ХАДЖИДИМОВСКАТА ПЕПЕЛЯШКА!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ