Свържете се с нас

Анализи и Коментари

За спорът ОБС Гърмен – ВИК – Благоевград! Появиха се и документи! Само в toppresa.bg!

Публикувано

на

 Росица Димитрова:Община Гърмен бави изграждането на водопровод, който ще реши трайно проблема с водата в село Рибново

 Минка Капитанова кмет  на община Гърмен : г-жа Димитрова за пореден път си служи МАНИПУЛАЦИЯ!

 В остра словестна полемика  по отношение на тежкият проблем с недоимъка на питейната вода и замръзналото водохващане на водопровода в гърменското село Рибново влязоха  управителят на ВиК Благоевград Росица Димитрова и кмета на община Гърмен Минка Капитанова . Последната представи пълната документация и водена кореспонденция с министерства и институции за решаване на проблема  и обвини  Росица Димитрова в лъжи и манипулации на жителите на Рибново .

“Общината е длъжник вече трета година на местното население заради недовършено съоръжение

– ВиК Благоевград поема пълна отговорност за експлоатираните от дружеството съоръжения, но трайното решение на проблема е в ръцете на местната власт. Проблемът с водоснабдяването на село Рибново и трайното решение за преодоляването му е в ръцете на Община Гърмен. Изграждането на втория етап от този проект, включващ 3 км водопровод с още 2 водохващания, ще осигури около 13 л/сек. вода. Това ще реши трайно проблема с водоснабдяването на село Рибново. По проекта обаче се водят преписки още от 2016 г., но Община Гърмен в лицето на кмета Минка Капитанова не предприема действия, за да актуализира проекта и да задвижи реализацията му. “Проблем очевидно има, но и решение има“, категорична  бе на проведената  нарочна пресконференция инж. Димитрова която риторично попита „Бих искала да попитам – къде е Община Гърмен в лицето на г-жа Минка Капитанова?“

От своя страна кмета Минка Капитанова атакува казаното от Димитрова с предоставени на медията ни документи от които е видно ,че по проблема се е работило  .

С писмо с изх.№04-00-92 от 20.07.2017 г. до  финансовия м-р Владислав Горанов относно  допълнително водоснабдяване  на с. Рибново , Минка Капитанова е  кандидатствала пред финансовото министерство за финансиране в размер на 660 000 лева за реализиране на основния проект който включва две водохващания поради финансови  затруднения на общ. Гърмен.

С писмо с вх.№ 27-00377/2/ от 07.09.2017 година  адресирано до  председателят на Асоциация по ВиК –Благоевград  Капитанова уведомява ,че  община Гърмен е  предала за стопанисване и експлоатация външен водопровод отклонение с. Рибново и участък  В-1 до съществуващ резервоар ,обект „Външно водоснабдяване  Група –Рибново , 1-ви етап  водохващане река „Бързата река“ на ВиК Благоевград  ЕООД.  Към писмото е прикрепено и разрешение за ползване и заповед  от 23.07.2004 г. за учредяване на СОЗ.

 Кореспонденцията относно  водния проблем на Рибново на кмета на общината  Минка Капитанова продължава  с писмо 07-01—7 от 21.07.2017 год. адресирано до МРРБ относно довършване на строеж „Водопровод група Рибново. В писмото   Капитанова е уведомила МРРБ ,че за решаване на проблема с водоснабдяването на най- голямото село в община Гърмен –Рибново ,тогава с 2 600 жители е изграден и въведен в експлоатация първия етап на строеж на „Водопровод Група –Рибново“ и, че  по проекта е предвидено изграждането на водохващания и главно трасе с дължина 17 км. В писмото си до МРРБ Капитанова  уведомява още , водохващането е речно и през летните месеци дебитът е много малък  което довежда до сериозни проблеми със захранването на на жителите на Рибново с питейна вода през летните месеци когато се налага и въвеждане на режим на водоползването . В писмото си до МРРБ  Капитанова моли за съдействие за решаване на  тежкия воден проблем за което е необходимо изпълнението на втория етап на строежа . За обекта тя  е категорична , че има изработен проект и съгласно количествено стойностната сметка необходимата сума за изграждането  на втория етап на строежа необходимата сума възлиза на 660 918,30 лева .

 По повод наличната кореспонденция и свършеното до момента  относно решаването на тежкия воден проблем в Рибново  кмета  Минка Капитанова заяви . „Не приемам  по никакъв начин обвиненията на инж. Димитрова ,че съм бездействала  и не съм направила нищо относно решаването на водния  проблем в Рибново .  Напротив с изявлението си тя отново се опита да лъже и манипулира  жителите на Рибново  за да търси оправдание за несвършена  работа от страна на управляваното от нея  дружество „.

На пресконференцията в Благоевград  вчера бе заявено  още, че инициативна група от с. Рибново се е опитала да размрази не тръби на основния водопровод, а друг, нерегламентиран ръкав, изграден върху земната повърхност или на 2 см под нея заради което Димитрова изрази категоричност , че ВиК дружеството няма по никакъв начин да допусне присъединяването към мрежата на нерегламентирани водоизточници.

Междувременно на организиран протест ,жителите на Рибново  заявиха ,че свалят водомерите и  спират да плащат таксите за водата  докато Асоциацията на ВиК Благоевград и община Гърмен не решат  проблема с водопровода и редовното снабдяване на населението с питейна вода.  Близо 84 000 лева  такса вода събира за година ВиК дружеството само от село Рибново , заявиха още  на протеста както кмета на селото Феим Иса така и  протестиращите жители .Те зададоха и резонния въпрос къде отиват тези пари та не се намират средства  за решаването на проблема с  водопровода и безводието в селото . „Ние плащаме такса вода на ВиК а не на общината и предполагаме ,че с тези средства трябва да се поддържа и ремонтира ВиК мрежата както и да се осъществи строителството на втрия етап от прословутия нов водопровод  . От този месец  сумата  за вода която плащаме ще се увеличи с още  50% заради повишаването на цената за кубик  вода , и приходите от Рибново към ВиК дружеството ще нараснат още повече ,  коментират  жителите на Рибново които изразиха недоволство и от поскъпването на водата каквато те на практика  нямат .

Припомняме , че в Рибново вода заради замръзването на водохващането вода   няма  вече цяла седмица .

 

 

коментара

Анализи и Коментари

Младен Маринов: Правят се опити за настройване на обществеността срещу полицията и прокуратурата

Публикувано

на

Младен Маринов с тежки думи за кабелния октопод

Действията са насочени само срещу апаратурата и техниката, уточни той

Правят се опити за настройване на обществеността срещу полицията и прокуратурата. Това коментира за акцията срещу кабелните оператори вътрешният министър Младен Маринов, който бе гост на 10-я юбилеен концерт „С обич за децата, в памет на бащите герои“. 

Той уточни, че действията на тези органи са насочени само срещу апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми. Доставката на интернет е решение на самите оператори и гражданите, останали без такава услуга, да търсят отговорност от тях, каза министърът.

Той припомни, че по този случай се работи в партньорство с Европол. Министърът допълни, че е наясно, че българите, когато ползват услуги, нямат навик да мислят дали не става дума за интелектуално пиратство. Несправянето с този вид престъпност обаче води до влошаване имиджа на държавата, посочи Маринов.

Припомняме, че по-рано Явор Колев от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП даде пресконференция, на която обясни, че тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от тези кабелни оператори, които не плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на Нова тв, Бтв и HBO са над 10,5 млн. лева . Предмет на изземването са били само устройства, които имат съпричастие към разпространение на това съдържание. Легалната дейност на фирмите не е била засегната.

До 5 г. и до 8 г. лишаване от свобода предвижда законът по горните текстове, каза комисар Явор Колев.

Blitz.bg

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Другата гледна точка! Чаушев от Дебрен: С протестите пред Кабел САТ се подкрепя беззаконието! Това е равносилно да не си плащам таксата за кабелна и интернет и като дойдат да ме изключат да събера комшиите и стачкуваме

Публикувано

на

„Значи е хубаво Кабел САТ Запад да взимат пари от хората за кабелна и интернет а те не си плащат за да излъчват,който е виновен да си носи отговорност. Сега хората трябва по съдебен ред да си търсят правата че са оставени без комуникация а не да правят стачка пред офиса им,по този начин се подкрепя беззаконието в държавата ни. Това е равносилно да не си плащам таксата за кабелна и интернет и като дойдат да ме изключат да събера комшиите и стачкуваме 🙂 честно ли ще бъде според вас..“ Зададе логичен въпрос в социалната мрежа на Топ Преса, жителят на село Дъбрен, Иззер Чаушев. Той и доста други наши читатели са на мнение, че демонстрацията на „андрешковщина“ пред офиса на кабения оператор ни излага като общество. Темата за това че ако не си платиш Кабелната ти дръпва шалтера без да те пита, как си, е широко коментирана във фейсбук и другите социални мрежи. В стремежа си да публикува всички гледни точки Топ Преса, ще даде думата н авсеки, който има да каже нещо по случая. Как мислите уважаеми читатели? Кой и как е виновен за създалата се ситуация? Споделете в коментарите!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ