Свържете се с нас

Таблоид

Прокуратурата опроверга твърдение на „bTV репортерите“, за незаконното строителство в Дебрен

Публикувано

на

По повод репортаж, излъчен на 05.01.2019 г. в предаването „bTV репортерите“ на „БТВ Медиа Груп“ ЕAД – „Въздух за продан“ , Окръжна прокуратура – Благоевград информира за следното:

На 30.11.2018 г. в ОП – Благоевград са постъпили материали от Върховна административна прокуратура относно подаден сигнал от началник на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) за допуснати груби нарушения при издаването на две разрешения за строеж в с. Дебрен, община Гърмен.

В тази връзка е била образувана прокурорска преписка и на 03.12.2018 г. наблюдаващият прокурор е изискал информация от кмета на община Гърмен за предприети действия по повод получения сигнал. От съдържанието на отговора, изпратен от кмета на общината, е видно, че спрямо двата строежа в с. Дебрен са съставени констативни актове за спиране на строителството. Издадени са заповеди на кмета на община Гърмен за спиране изпълнението на строежите и забрана достъпа до тях.

На 19.12.2018 г., с оглед действащи разпоредби и специално предоставените от закона функции и правомощия, Окръжна прокуратура – Благоевград е депозирала протест за обявяване на разрешенията за строеж от 07.03.2017 г. и от 10.10.2018 г., издадени от главен архитект на община Гърмен, за нищожни, поради противоречие с материалния закон и несъответствие с целта на закона. Предстои произнасянето на началника на Регионална дирекция за национален строителен контрол – Югозападен район по внесения от прокуратурата протест.

С оглед предприетите действия от страна на прокуратурата, считаме за некоректно заключението, направено в телевизионния репортаж, а именно – „държавното обвинение твърди, че този казус не е в неговите компетенции“. Следва да се обърне внимание, че от страна на прокуратурата протестът за обявяване на двете разрешения за строеж в с. Дебрен за нищожни е депозиран пред компетентния орган 18 (осемнадесет) дни преди датата на излъчване на гореспоменатия репортаж.

 

коментара

Крими

Със сутрешен „допинг“ от наркотици задържаха 35г. в гоцеделчевското с. Брезница

Публикувано

на

Със сутрешен „допинг“ от амфетамини полицейските служители от Гоце Делчев са задържали 35- годишния Р. К от с. Брезница. Вчера, около 10:30 часа на ул. „Гео Милев“ в гоцеделчевското село, органите на реда са спрели за проверка лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от мъжа.

В хода на проверката е намерено и иззето около 9, 6 грама бяло, прахообразно вещество, реагиращо положително на амфетамин. С техническо средство е установено, че Р. К. е шофирал след употреба на наркотични вещества. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Отново вчера, петричката полиция е заловила 37- годишния Д. Б. от Гърция. Същият е управлявал лек автомобил „Сузуки Витара“ след употреба на наркотични вещества по ул. “Хр. Чернопеев“ в Петрич.

Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал. 3 от НК. Снощи пък, полицията от Петрич, задържа 47г. П. К от същия град по ул. “Рокфелер“. Той е управлявал лек автомобил „Форд Мондео“. С техническо средство е установено, че същият е шофирал с наличие на 1, 27 промила алкохол в издишания въздух.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

ЮЗДП Е ДОМАКИН НА НАЦИОНАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА СЕДМИЦА НА ГОРАТА 2019 Г.

Публикувано

на

Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване на Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 95-ти път в дните от 1-7 април. Мотото е: „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”.

Официално началото на седмицата ще бъде дадено на 1 април, от 11.00 часа в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров” – гр. Благоевград. В събитието ще участват официални лица, лесовъди и служители от горската система на страната, гости и представители на ведомства и институции. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година. Символичното залесяване ще се извърши в естествена горска среда край с. Горно Хърсово, района на „ДГС Благоевград”.

В навечерието на седмицата, на 28 март – четвъртък, от 13.00 часа, в двора на Основно училище „Христо Ботев” в с. Крайници, „ДГС Дупница” ще открие училищен горски разсадник. Ще бъдат засадени първите фиданки от черен бор, бреза, дъб, западна туя, както и от храстовите видове – люляк, майски сняг, птиче грозде.

На 2 април, в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ЮЗДП ще представи най-новото си териториално поделение – „Държавно ловно стопанство Кричим”. В края на миналата година с решение на правителството стопанство Кричим беше предоставено за безвъзмездно управление на предприятието.

На 3 април, в държавен горски разсадник с. Локорско, в района на „ДГС София”, ЮЗДП представя първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство. Модерното съоръжение с капацитет над 1 милион броя фиданки годишно и свързана инфраструктура са доставени с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по проект, изпълняван съвместно с Горска семеконтролна станция София.

На 4 април, в землището на тетевенското с. Голям извор, служители на Централно управление на ЮЗДП ще залесяват 3000 фиданки от цер върху 5 дка  площи, освободени след проведени санитарни сечи. Същия ден край софийското село Нови хан служители от „ДГС Елин Пелин”, съвместно с РДГ София и ученици ще залесяват върху горски територии след повреди от върхов корояд. Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХГ, ИАГ, партньорски организации, журналисти.

На 5 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете червен дъб, липа, бреза, люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

 

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ