Протест! Жителите на Рибново свалят водомерите и спират да плащат таксите за водата

„Сваляме водомерите  и ги  връщаме  на ВиК ,цялото  село взехме това решение както и решението да не плащаме такса вода докато отговорните институции не решат веднъж за винаги водния проблем в селото ни .

Вече цяла седмица  по голямата част от селото е без вода , водопровода който погълна милиони левове  замръзна при водохващането .Новият водопровод е собственост на Асоциацията на ВиК Благоевград а  задължението  на институцията е  да  експлоатира  и поддържа съоръжението  но никой не го прави .Оставени сме на произвола на съдбата . Всеки ден от както е замръзнал водопровода  организираме  групи да  чистим  ледовете и да размразяваме тръбите  защото нямаме вода  дори и за пиене .

Днес също има група в балкана която  се бори с ледовете за да ги размръзне по най- първобитния начин с огньове  с надежда водата да потече по чешмите в къщите ни .  Ходим с коли да  пълним туби и бидони от чешми в съседните села и улични такива което  в днешно време е престъпление .Имаме 40 км. гора,  и вместо да пием най- хубавата и чиста планинска вода ние дори нямаме никаква “ Това заявиха на днешния протест   жителите  на гърменското село Рибново където положението  наистина е бедствено и се надяват институциите най после да ги чуят и  да решат глобалния за селото проблем . Те  протестираха и против увеличението с 50%  на таксата за вода  която цена се очаква да надхвърли 2 лв. за кубик .

Както Топ Преса писа първа , жителите на  гърменското село Рибново  бедстват от седмица  без вода заради замръзналия водопровод .В селото има два водопровода стар и нов  въпреки което безводието в селото е целогодишно . Проектът е бил изпълнен некачествено, потвърди и кметът на село Рибново Феим Иса.

 

В момента питейна вода за населението осигурява единствено старият водопровод, изграждан през 1965 година. От необходимите 11 литра в секунда жителите на Рибново разполагат едва с 1,5 литра, което е крайно недостатъчно, признават от ВиК Благоевград.

 

Според управителя на дружеството инж. Росица Димитрова проблемът може да се реши с реализирането на втория етап от водния проект, който предвижда водохващане с много висок дебит и по-чиста вода.Ангажиментът за осигуряване на средства е на Община Гърмен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене