24 годишната Дани Белчева родена в Копривлен и израснала в САЩ с любов и гордост облече националната носия и развя българския трибагреник на кукерския празник в родното си село Копривлен

Незабравим ще остане таз годишния християнски празник Йордановден и грандиозния  кукерски празник в хаджидимовското село Копривлен който организира НЧ “Възраждане“ не само за жителите и гостите на  селото, но и за родената в Копривлен 24 годишна Дани Белчева  която порасна в Америка но в сърцето й остана жива България и родното й село .

Именно на Йордановден в родното си село Копривлен Дани преживя незабравими и много емоционални мигове  като се включи и много активно участва в кукерския празник облечена в народна носия развявайки през целия ден български трибагреник .Чаровната и  много усмихната  Дани Белчева вчера по нищо не отстъпи и на  местните самодейки танцьорки и през целият ден бе на хората с които кукери и танцьори обикаляха селото и гонеха злите духове след празничната  служба в местната църква и ритуалът по изваждането на кръста от ледените води на  фонтана в центъра на селото .В Америка девойката  посещава  „Клуб  за български народни  хора и танци“ и затова по време на празника и дългите хора които се виеха тя показа ,че българският дух живее в нея въпреки, че  е далече от България и родното Копривлен .

 От много малка, сега вече 24 годишна Дани Белчева заедно с родителите  й напускат Копривлен и отиват да живеят при бащата на майка й в САЩ който е емигрирал там преди демократичните промени в България  . Момичето ,след навършване на пълнолетието си ,много често  си идва в България и родното Копривлен както  стана и тази година по време на най- хубавите зимни празници  които особено  много се тачат и честват в Копривлен .

 Общо 73-ма самодейци и жители на Копривлен вчера облякоха кукерски и народни носии и  участваха в хубавия и традиционен празник в Копривлен .Участие взеха и много деца като най- малките бабугерчета бяха Христо Куртов  на около 2 години и 4 месеца и 3 годишния Иван Лазаров който  участваше  вчера не за първа година .

Секретарят на читалището Мария Чорлева което облече уникална носия на около 140 години  награди децата с грамоти за перфектното им участие. Грамота от кукерския празник  в родното й село Копривлен ще отнесе в САЩ и чаровната Дани Белчева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене