Бедствено положение в Рибново, по- голямата част от селото е без вода от дни

В истинско бедствено положение от няколко дни е  по- голямата част  на гърменското село Рибново . Прословутия и прехвален водопровод който с фанфари и салтанати построи и откри през 2008 –ма  година бившият кмет на община Гърмен Ахмед Башев замръзна . Мъжете от селото от дни са в балкана и палят огньове  по протежението на съоръжението в отчаяни опити да размразят тръбите които  са поставени буквално на повърхността . По голямата част от селото е без питейна вода и вода за домакински и всякакви други нужди вече трети ден , съобщиха в Топ Преса местни жители . Те заявиха още  ,че официално въпросният водопровод  се води не работещ  но в действителност той се използва най- рационално защото водата от стария водопровод не достига .Друг е въпроса за  качеството на водата от въпросния водопровод която пият рибанци  .  При откриването на  прословутия водопровод в Рибново който  погълна над 3 милиона  лева грешна народна пара , тогавашния общински  кмет Ахмед Башев заяви   от трибуната пред всички жители на Рибново ,че с новата придобивка се решава 20 годишния  воден проблем на селото . Оказва се обаче че проблемът въпреки налетите милиони 10 години по- късно си е същият и хората пак страдат за вода което е престъпление в днешно време  .

Особено засегнати, и то целогодишно от водния недоимък ,въпреки построения нов водопровод и наличието на стар такъв са махалите в най- високите части на Рибново . Хората остават без питейна вода по 10-16 часа на ден  , а сега със замръзването на тръбите на водопровода   ги очаква най- вероятно пълно безводие до пролетта .

През октомври 2016 година  жителите на селото се надигнаха отново ,12 членен инициативен комитет  събра  поредната подписка която бе разпратена до съответните институции с надежда  за решаване на проблема  на населението на най- голямото село в община Гърмен ,но всичко си остана на хартия .

„ ВИК няма отношение към това ,че изградения по времето на Ахмед Башев водопровод не е узаконен ,а той няма как да бъде въведен в експлоатация ,тъй като не отговаря на необходимите изисквания . Резервоарът е пълен с кал и аз няма да допусна  по чешмите да тече такава вода „ заяви по повод подписката и недоволството на рибанци  през 2016 година управителят на водното дружество в Благоевград  Росица Димитрова .  Тогава тя съобщи че водоснабдяването на селото се извършва само чрез стария водопровод заради установените нарушения в строителството на  новия които не позволяват въвеждането му в експлоатация . От селото обаче съобщават ,че това е само официална информация и  макар и мръсна и кална  водата от новият водопровод се ползва по принуда  заради недостатъчния воден ресурс от стария водопровод който в никакъв случай не може да задоволи нуждите на растящото  с дни гърменско село .

Хората от Рибново  така и до днес нито са чули  нито са   разбрали , резултата от тяхната протестна реакция  за предприети мерки относно започналата в края на октомври 2016-та година  уж спешна проверка  от Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда /ПУДООС/относно изпълнението и строителството на прословутия водопровод както и средствата похарчени за него . Проверката бе разпоредена след жалба и прикрепената подписка  на хора от Рибново

С проверката и становището по жалбата на жителите на Рибново пак уж бе ангажирана  тогава главния  юрист –консулт на ПУДООС  Тереза Дескова която до 23 ноември 2016 година трябваше да отговори със свое становище дали има извършени нарушения , има ли източване ,присвояване или пренасочване на средства при изпълнението на  строителството на новия водопровод и най- важното от къде де факто идват  причините за липсата на  питейна вода в Рибново при наличието на два водопровода . Защо и какви са причините новия водопровод все още да   не е  въведен  в експлоатация както и защо при наличието на нов водопровод водоснабдяването на селото продължава да се извършва от стария такъв .

„  Години, години станаха вече  и ние  продължаваме да тънем в не видение по проблема с водоснабдяването в Рибново .Ако се бяха взели адекватни мерки още  през 2016 – година когато се жалвахме във всички институции  може би сега  този проблем нямаше да го имаме .  Сега тръбите  заради студа замръзнаха, а се очаква още по голямо застудяване . На групи всеки ден сме в балкана  и като първобитни хора палим огньове с надежда да размразим тръбите  и водата да потече в  домовете ни .А без вода животът е немислим , в кое време живеем и така ли не се намериха  нормални хора да направят необходимото  за елементарните ни нужди „ се гневят  жителите на Рибново .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене