Обществен съвет по швейцарски модел се заема с решаването на общоселските проблеми в Рибново

Основите на  Обществен форум –гражданска активност ,базирана на лично участие на широки слоеве от обществото ,по известния швейцарски модел ,поставиха миналият ден група млади и образовани мъже от Рибново .

Сред учредителите на първоначално наречения  Обществен форум или Обществен съвет са   Али Хатип, Али  Авдиков, Наазим Мусанков ,Феим Мусанков, Рейхан Киселов, Мустафа Емин, Ахмед Гогунч и др.

На поканата за провеждането на  общоселското събрание  на което учредителите представиха намеренията  си  се отзоваха повече от 100 човека .

„Това е мероприятие от хората за хората – без политически зависимости, без политическо инженерство. Твърдо сме решени да спомагаме за констатирането на общоселските проблеми и намирането на тяхното решение – без да превръщаме тази благородна кауза в политически лост на една или друга формация, но същевременно ще търсим активни контакти и съдействие с местните представители на държавната и общинската власт. Ние тръгваме с ентусиазъм и присъщата за родопчаните искреност и добронамереност. И само активното участие на хората е гарант за успеха на каузата ни” споделиха ентусиазираните младежи от Рибново, повечето от които са  с висше образование .Сред тях има и работещи в чужбина млади хора с невероятни идеи .

На събранието бе взето решение за регистрация  на новото местно движение след избора на председател което ще стане на насроченото за 25.01.2019г. следващо събрание .

До тогава  Общественият съвет  или Форум както го наричат местните учредители ,ще   търсят външен, безпристрастен експерт, с когото да обсъдят  конкретния местен проблем ,а именно  футболното игрище в Рибново.

Проблемите в Рибново са повече от китайците, коментират младите ентусиасти  убедени ,че  все от някъде трябва да се започне. Като първа инициатива  и  за старт   според тях е най- удачно да се заемат  именно с решаването на проблема с футболното игрище  за което те имат варианти за решение без участието на каквито и да са институции .

За другите тежки и наслоени от много години проблеми като  водата в селото , пътя Рибново – Осеново  и много други ,на този етап  не може да бъде постигнато бързо решение без участието на институциите с които  проблеми намерението на групата е да се заеме след проучване  и изготвятвяне на необходимата документация.

Общоселските събрания които са вече две на брой и след дни предстои за бъде свикано  и трето , са  с цел обединение на селото и решаване на общоселските проблеми. Организаторите  са категорични че на събранията са добре дошли   всички които ги интересува и са загрижени за бъдещето на Рибново  за да  беседват , обсъждат  и решават заедно  належащи въпроси и проблеми от местен  характер.

Идеята  след съдебната регистрация на Обществения съвет  на младите  интелигенти от Рибново , такива общоселски събрания да се провеждат всеки месец  като на тях да присъстват и представители на общинската и местната власт. Идеята е  в рамките на Обществения съвет да бъдат създадени  4-5 ресорни групи които да се занимават с проблеми в образованието,  спорта, търговията, строителството , селското стопанство и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене