Невероятен Йордановден празнуваха в курортното село Огняново, 35 годишния Кирил Стефанов извади кръста от река Канина, 5 скари, два оркестъра и дълги хора съпътстваха ритуала

Около 35 годишния Кирил  Иванов Стефанов от Огняново, е днешният късметлия който  извади от водите на  река Канина  Богоявленски кръст . Осем на брой бяха гмуркачите  на  традиционния  християнски празник Йордановден в Огняново  но  Божието благословение и късмета се падна на  Кирил Стефанов който  се оказа  най- добрия.

 Тази година  наистина  Огняново  ще се окаже първенец в гоцеделчевския  регион по организация и атрактивно честване на празника Йордановден за който на моста на река Канина се събраха стотици хора . Имаше и голямо присъствие на почиващи в хотелите на селото  както български така и чуждестранни гости .

Още от рано сутринта благодарение на спонсори , местни бизнесмени и най- важното на местни интусиасти ,бяха запалени  5 скари  на които   опекоха  над 1000 кебапчета  .Виното на открито покрай реката също бе в изобилие  както и хората и народното веселие което съпровождаше празничния ден .

Службата  бе отслужена от отец Димитър Войнов който хвърли църковната светиня във водите на река Канина която след кратката борба  извади Кирил Стефанов .

Два бяха  и оркестрите които  повдигаха  празничното настроение на празнуващите задно християни и мюсюлмани в гърменското село Огняново .  Единият оркестър пристигна специално от Разлог ,а гайдарите в народни носии -от Гоце Делчев .

„Държа да уточня ,че не за втора година празнуваме  Йордановден и хвърляме кръста  според традицията на този ден . За втора година празнуваме по -масово с музика, този празник  е традиционен и се  празнува от жителите откакто  съществува село Огняново „  сподели  кмета на селото Димитрия Гюрова .

“  За нас Йордановден е един невероятен празник  и много стара традиция която се чества от цялото село . Благодаря на всички които взеха участие и спомогнаха това да се случи ,благодаря и на спонсорите  и на всички млади хора които се ангажираха с подготовката на скарата и виното за всички присъстващи .“ сподели още Димитрия Гюрова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене