Картини-икони на Борис Георгиев омайват жители и гости на Благоевград

Икони или картини или икони са подредени в изложбата на големия ни художник Борис Георгиев в залите на Регионалния исторически музей-Благоевград? Експозицията, подредена в края на миналата година по повод 130-годишнината от рождението на твореца, неизбежно кара любителите на изобразителното изкуство да си задават този въпрос. Благоевградчани и гости на града имат възможност да се докоснат до творчеството на майстора на четката и да усетят силата на произведенията му само до 20 януари. Разполагат с две седмици, за да видят с очите си оригиналите „Странстващият пастир”, дарената от дъщерята на художника специално на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна картина „Портрет на Махатма Ганди”, „Мировата скръб”, репродукцията на „Второто пришествие на Христос” и още много известни творби на художника.

След това изложбата продължава пътешествието си към Берлин, Мюнхен, Дрезден, Москва, Рим. Както и роденият на 1 ноември 1888 година във Варна Борис Георгиев не спира да пътува, да опознава различни култури, да черпи мъдрост дори от окултното и мистицизма. Българският художник е истински космополит – живее в Италия, изкарва няколко години в Индия, както и в Бразилия. Макар и гражданин на света, то той никога не забравя родината си България и подписва рисунките си така: Boris Georgiev di Varna. Среща се и създава приятелства с велики личности – Петър Дънов, Махатма Ганди, Джавахарлал Неру, Алберт Айнщайн, Рабиндранат Тагор, Николай Рьорих.

„Борис Георгиев и творчеството му са уникален дар за нас – истинско изкуство, премъдрост има в картините му, те са като чудотворни икони, има живот в тях, въздействат върху всеки, който ги види. Светият дух сякаш се проявява като живот в творбите му. Художникът ги създава като дар за света, а не за препитание. Не е продавал картините си, правил е репродукции и ги е подарявал, за да запази оригиналите. Истинско изкуство е правил, а не занаят. Рисувал е така, като че прави нещо сакрално, все едно рисува икони”, разказва благоевградчанката Антоанета Дюнгелян, на която Благоевград дължи допира си до изкуството на великия български художник.

Тя се запознава преди 2 години с творчеството на Борис Георгиев. Пленена е от неговия талант, от мистицизма в творбите му, от личността му. „За мен той е българският вариант на Леонардо да Винчи, защото не само е рисувал, но е изобретялавл най-различни неща – строил къщи, правил коли, изключително многопластова личност. Изпитах мисионерски интерес към популяризирането на личността и творчеството му и се свързах с Пламена Рачева, директор на ГХГ „Борис Горгиев” разказва дамата.

За 130-годишнината от рождението на Борис Георгиев миналата година се провеждат куп събития. В началото Дюнгелян пише 4 писма до премиера Бойко Борисов, за да стане патрон на тази инициатива. Частичният й успех, че от Националния фонд осигуряват някои оригинали на художника, за да бъдат показани по време на изложбите. Пламена Рачева пътува до Бергамо и се срещна с дъщерята на художника Вирджиния Димитров-Джакомети. Антоанета Дюнгелян взема участие в конференцията на 26 и 27 октомври миналата година във Варна, посветена на 130-годишнината от рождението на Борис Георгиев. Наред с експертите и тя изнася доклад „Изобразената премъдрост божия в творчеството на Борис Георгиев“, „Окултното познание за бъдещето“. „Благодаря за доверието на Пламена, която ми даде възможност да говоря и да представя своята гледна точка. Борис се среща с мистицизма по време на своите пътувания по света, аз също се интересувам от окултното”, уточнява Антоанета Дюнгелян. Тя разкрива, че без подкрепата на община Благоевград, на кмета Атанас Камбитов и най-вече на зам.-кмета Христина Шопова нямаше жители и гости на града да видят уникалната изложба в музея. „Споделих идеята си за тази изложба в Благоевград с кмета и зам.-кмета. Христина Шопова прегърна идеята и много бързо се направи организацията – за около месец. Осигуриха всичко необходимо, за да представим по достойнство личността и творчеството на един велик български художник. Нямам думи да благодаря на община Благоевград и лично на Христина Шопова, защото в града ни има в момента уникална изложба на невероятен творец. Моето огромно желание е любителите на изобразителното изкуство да гледат на него през божията мъдрост, а експертите – да го анализират през божията мъдрост”, допълва Дюнгелян.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене