Близнашки и Константинов: Изборите няма да бъдат анулирани

Константинов и Близнашки

Проф. Михаил Константинов и проф. Георги Близнашки

„Изборите не могат да бъдат анулирани. В момента гледаме буря в чаша вода от страна на БСП и „Атака”.

Това заяви в сутрешния блок на Нова тв преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки по повод искането, което „Атака“ отправиха към главния прокурор Сотир Цацаров за касиране на изборите. В жалбата си депутатите от партията се основават на допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс. Депутати от БСП също подкрепиха искането на „Атака”.

Според проф. Близнашки от формална гледна точка искането е изправно, но твърденията много трудно ще се докажат, още повече, че се иска анулиране на вота. По думите му по-лесно може да се оспорва изборът на определен евродепутат, а не на изборите като цяло. „Все пак трябва да видим какво ще каже Конституционният съд, но това е изключително крайна мярка. Ако искат успех, ще трябва да докажат, че всеки депутат е избран нелегално”, допълни Близнашки.

„На мястото на БСП не бих оспорвал избори, при условие, че съществува случаят „Бобов дол”. „Атака” загуби катастрофално изборите. Сега може би това е опит да се успокоят избирателите им, че те всъщност не са загубили, а са ги излъгали“, коментира и математикът проф. Михаил Константинов.

Според него по-интересна е ситуацията с Реформаторския блок. „При повторно броене на гласовете те се надяват на втори мандат, което е невъзможно, и второ – госпожа Кунева да вземе първото място чрез преференциалния вот. Невъзможно е, защото им трябват близо 20 000 гласа да вземат още един мандат”, каза проф. Константинов. Той посъветва „ентусиастите”, които искат да касират изборите, да отворят страницата на ЦИК и да проверят протоколите за евровота.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене