Благоевград почете 171 години от рождението на Христо Ботев


Жители и гости на Благоевград почетоха 171 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. Пред бюст- паметника на героя, на площад „Народни будители“, цветя в знак на признателност към живота и делото на героя положи заместник кметът на Благоевград инж. Емилия Тунева. Почит отдадоха още  заместник-областеният управител на Благоевград Иван Стоянов,  Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции,  граждани.

Ученици от 7 „б“ клас с ръководител Даниела Кочаркова от 11 ОУ „Христо Ботев“ припомниха заветни думи и биографията на един от най- явките образи в българската история. Прозвучаха „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и заветните думи от  стихотворението „Борба „- „Хляб или свинец”!

Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Май 1876 г. – вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Сред най- известните произведения на Христо Ботев са „Майце си”, „Към брата си”, „Елегия”, „Делба”, „На прощаване” ,” Хайдути (Баща и син)”, „До моето първо либе”, „Моята молитва” , „Обесването на Васил Левски” и много други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене