Веселин Давидов от Сатовча уволнен от Бойко Борисов от АПИ

Бойко Борисов  уволни от АПИ бившият депутат от ГЕРБ  Веселин Давидов от Сатовча, отговарящ за електронната тол система за събиране на такси, с него си тръгват още двама.

По нареждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър са уволнени от Агенция пътна инфраструктура.

Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа. Веселин Давидов е от Сатовча, той е бивш депутат в 41-то  Народно събрание от ПГЕРБ. По професия е инженер завършил в Германия с три езика английски, немски и руск.

С постовете си се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

От началото на новата година всички шофьори трябваше да си закупят е-винетка. Оказа се обаче, че системата дава грешки или блокира. Вчера премиерът се срещна с представители на общините и заяви, че до десетина дни трябва да се адаптира купуването на електронните винетки, така че максимално да се улеснят гражданите.

По разпореждане на министър-председателя и тримата  са освободени  заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка.

Постът си на този етап  запазва председателят на АПИ инж. Светослав Глосов.

До уволненията се стигна след седмица на хаос и неразбории в системата за електронни винетки. Специално заради въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки, АПИ създаде ново звено „Националното ТОЛ управление”, в което трябва да работят 921 души. За заплати и капиталови разходи това звено трябва да получава 3,6 милиона лева годишно. Новото звено и новата система обаче претърпяха крах още в самото начало на своето съществуване, за което вината пада върху освободените от досегашните им длъжности Веселин Давидов отговарящ за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа, Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Припомняме, че системата за продажба и конвертиране на електронните винетки заработи едва на 17 декември и оттогава проблемите не спират. Настъпи пълен хаос в купуването и конвертирането на хартиените стикери в електронни. Системата даде десетки грешки, хората недоволстват, а АПИ за пореден път се оказа неспособна да изпълнява задълженията си. Сред проблемите, пред които бяха изправени българските граждани бяха недостиг или липса на апарати за купуване на винетки, грешки в електронната система, липса на обратна връзка с клиентите и стотици сигнали за технически и организационни проблеми.

Затова „Пътната агенция” се принуди да спре част от дейностите на системата, по-конкретно – конвертирането на хартиени винетки в електронни. Между другото, специално заради въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки, АПИ създаде ново звено „Национално ТОЛ управление”, в което трябва да работят 921 души. За заплати и капиталови разходи това звено трябва да получава 3,6 милиона лева годишно. Новото звено и новата система обаче претърпяха крах още в самото начало на своето съществуване.

По думите на Глосов преди дни, конвертирането се отлага поне до 15 януари, заради „измами” и недобросъвестни шофьори. „168 винетки са конвертирани за един регистрационен номер. Те са валидно конвертирани. И второ имаме и 48 месечни винетки също конвертирани за един регистрационен номер”, заяви и  проф. Асенов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене