На 6 януари Благоевград отбелязва Йордановден и 171 години от рождението на Христо Ботев

Освещаване на Богоявленския кръст ще постави началото на отбелязването на Йордановден. Ритуалът ще бъде извършен в 07:30 часа в благоевградската църква „Въведение Богородично“. В 10:30 часа християнският символ ще бъде потопен във водите на Благоевградска Бистрица, в района при бюст-паметника на Ильо войвода, при моста за Регионален исторически музей.  За поредна година младежи от „Плаж махала“, облечени в носии ще изпълнят „Ледено хоро“. Непосредствено след  изваждане на кръста, ще се отслужи освещаване на бойните знамена на пл. “Македония“.

В 11:15 часа  пред  бюст-паметника  на  Христо Ботев на пл. „Народни будители” ще се състои и ритуал по полагане на цветя по повод 171г. от рождението на българския поет и революционер.

Заявление за участие в ритуала по вадене на кръста се осъществява в администрацията на православния храм „Въведение Богородично“.

Празникът,  наричан още Богоявление, в различните краища на България е познат още като Кръстовден, Водици или Водокръщи, заради връзката му с водата. Според поверието, на този ден, всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или поне се измива в морето или в реката. Ритуалът символизира още кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене