В сезона на грипа! 100 вируса ни дебнат

При първи симптоми – стойте вкъщи с чай

Грипът започва рязко, не се лекува с антибиотици 

Над 100 вида вируси дебнат около нас!

Това заяви пред „България Днес“ главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев в разгара на грипния сезон.

„Разнообразието от вируси е огромно. Наблюдаваме над 100 респираторни заболявания. Симптомите са различни – кихане, кашляне, понякога може да се появи и температура. Ситуацията се променя, когато стане въпрос за грип. Той е с толкова мощен потенциал, че измества всички вируси. Различава се с това, че започва рязко. Появяват се изострени симптоми и обща отпадналост. При вирусите това го няма“, коментира специалистът.

В момента обстановката в страната е спокойна. Медиците обаче знаят, че данните са лъжовни, тъй като българинът не ходи на лекар по празниците.

„Ситуацията трябва да е много крайна, за да посетим личния лекар по Коледа или по Нова година. Това се отразява на статистиката. Но грипна епидемия ще има. Почти не е имало година без такава. Ако не обхване цяла България, то ще е в отделни региони. Очаквам това да се случи към края на януари“, допълни д-р Кунчев.

Преди празниците на 10 хил. човека 130 са били с грипни симптоми, което е повече от миналата година. 14 са случаите на свински грип от началото на зимния сезон. За да се обяви епидемична обстановка, заболелите трябва да са поне 250 на 10 хил. човека.

За да се предпазим от усложнения, медикът съветва, щом усетим първите симптоми на грипа, да си останем у дома на чай за няколко дни.

„Понякога дори само това е достатъчно, за да се закрепим. Иначе има два препарата, с които човек може да се лекува, като това в никакъв случай не са антибиотици. Те нямат място в този случай, защото не влияят по никакъв начин на болестта. Ако се стигне до пневмония или бронхит, има логика да се лекуваме с антибиотик, но това следва да го прецени лекар“, предупреждава лекарят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене