Свържете се с нас

Политика

Хронология на пропуски и грешки на един главен архитект. Отива ли си от поста Васил Тинчев?

Публикувано

на

Вчера стана известно, че в община Благоевград има входирана поредна жалба срещу гл. архитект на Благоевград Васил Тинчев, която подлага на сериозни съмнения работата му, а информацията бе публикувана в местни медии.

Нашата медия многократно е публикувала сигнали за нарушения на Тинчев през годините, които обаче сякаш оставаха незабелязани. Нарушенията бяха сериозни, някои дори бяха разследвани от Прокуратурата. Заради явни пропуски, един паметник на културата бе застрашен от разрушаване, пак със „съдействието“ на арх. Тинчев. Оставката му бе поискана през 2017 година от адв. Илко Стоянов, който към онзи момент бе общински съветник. 

Дали сега, все пак неговата оставка ще стане факт сега, предстои да разберем. Ще изникнат обаче и много въпроси, като този, защо сега, а не преди когато нарушенията бяха повече и по-сериозни? Има ли скрити интереси, които стоят зад „разклащането“ на стола на Тинчев, именно в настоящия момент? Имат ли общо със случващото се отношенията му с местни бизнесмени и политици? 

Докато търсим отговорите, събрахме всички теми, по които работихме последните 2 години и показвахме грешки, пропуски и нарушения на Васил Тинчев.

 

Хронология на „грешките“ на Архитекта

През март 2016 година  се оказа , че са допуснати редица грешки от  общинска управа, касаещи тютюневия склад в Благоевград, обявена за паметник на културата. Собственикът Людмил Коцев е извадил всички разрешителни от Министерство на културата, които са били внесени от него с доклад с искане за строително разрешение в Кметството в Благоевград. Общинарите са накарали г-н Коцев да разшири улицата и да плати строителното разрешение, но той така и не получава документа. Оказа се , че подробният устройствен план в Общината е допълван, за разлика от този, който е в Паметници на културата.

В репортаж за „Господари на ефира“, направен от  главния редактор на http://blagoevgrad-news.com, тоест аз,  нямаше нито едно нещо, за което да питаме главния архитект и той да не признае, че е допусната грешка.

С казуса бе запозната арх. Димитрийка Добрева от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Г-жа Добрева обеща да се обърне към кмета на Благоевград с писмо и ако трябва, да му се потърси наказателна отговорност.

В последствие, през февруари 2017 година, започна разследване за длъжностно престъпление срещу главния архитект на Благоевград Васил Тинчев.
Досъдебното производство бе по жалба на бизнесмена Людмил Коцев, който е представител на голяма лизингова и застрахователна компания.
Пред Районна прокуратура Коцев настоява срещу Тинчев да се потърси наказателна отговорност за подправени официални документи, за неизпълнение на съдебно решение и изнудване. Казусът бе във връзка с обект – паметник на културата, именно този, за който говорихме и по-горе.
Людмил Коцев е собственик на бившия тютюнев склад, намиращ се срещу сградата на Съдебната палата в града, за който той има одобрен проект за строеж он НИНКН.
Тютюневият склад, който датира от далечната 1921 година, се превърна в „Параграф 22″ за бизнесмена.
Коцев не можеше да изпълни инвестиционните си намерения, тъй като Общината, в лицето на главния архитект Тинчев, упорито отказваше да издаде строително разрешение.
В битката за имота, който е под юрисдикцията на Министерство на културата, се включиха няколко съдебни инстанции. Коцев спечели окончателно дело във Върховен административен съд срещу Община-Благоевград, но местната власт не зачита решението на магистратите.

Пред държавното обвинение Коцев настоява за разследване на фалшифициран Подробен устройствен план, както и за това, че от Общината го подвели да направи за своя сметка улица до обекта, струваща над 20 000 лева.
Въпреки изпълнените дейности, строителното разрешение отново е мираж. Това, според жалбоподателя, е чиста проба на изнудване.

Оставка и след този случай нямаше!

През декември 2016 година.  мъж пристигнал в сградата на община Благоевград и излял кофа, пълна с фекални води и кал, в кабинета на архитект Васил Тинчев.

От два-три дни мъжът, който е от квартал „Струмско“, подавал лично оплакване в ресорния отдел, че живеещите в блока газят в кал и отпадни води заради столичен бизнесмен, нает за безплатното саниране в квартала. Хората били принудени да влизат в домовете си по обиколен път, тъй като фирмата поставила заграждения около обекта. След като никой от общинските чиновници не му обърнал внимание, младият мъж пристигнал за достоверност с мръсотията и я лиснал пред вратата на Тинчев.

 

През януари 2017 год. имаше сериозна реакция от страна на адв.Илко Стоянов, заради предложението за изготвянето на ПУП, изменение на плана за застрояване на УПИ в кв. 45, имотът на съветникът Христо Ковачки-хотел Кристо във кв. Вароша.

Съгласно предложението, изменението трябваше да се направи, за да бъде приведен имота на Ковачки в съответствие с общия градоустройствен план. В случая бе гласувано и прието с 33 гласа „за“ предложението за изработване на Служебен ПУП. Важното в случая е, че въпросният хотел се намира в кв.Вароша, който е обявен за групов културен паметник.
Това провокира Стоянов и той направи дълго и обосновано изказване към главния архитект Васил Тинчев, подкрепено с извадка от закона, като в края дори поиска неговата оставка. Аргументите на архитекта на общината, че твърденията на Стоянов са грешни, увиснаха във въздуха, тъй като по този начин той твърди, че законът не е верен. Но оставка нямаше!

През юли 2017 година, името на арх.Тинчев бе намесено и в друг скандал, след като през януари същата година,  общинският експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград, председателстван от гл. архитект , разглежда заявлението на собственичката на софийската строителна фирма „Строителство и саниране – инженеринг консулт” ЕООД  Елизабет Урукова за одобряване на ПУП за предстоящо ново застрояване в имота  върху бившия комплекс „Кончето“ в Благоевград  .

И накрая ще кажа, че би било справедливо да се оттегли, заради хората засегнати от неговите действия през годините, но все си мисля, че е закъсняла реакция, поне с няколко години. Именно това ме кара да мисля, че предишните му грешки са били „правилни“ за някои. 

И все пак, няма да страдам, ако си тръгне от поста, защото всеки трябва да носи отговорност за действията си. И никой не трябва да забравя, че рано или късно истината побеждава.

 

Мариета ДИМИТРОВА 

blagoevgrad-news.com

коментара

Политика

Скандал! Етичната комисия на ГЕРБ нищи : Народният представител Александър Мацурев съсипва местния дребен бизнес с рекет и който не му плаща месечна вноска бива даден на НАП за проверка на физическо лице и ревизия.

Публикувано

на

Скандално отворено писмо до медиите бе разпратено днес.

В писмото се настоява за спешна проверка на новосформираната етична комисия по сигнали срещу депутата от ПП ГЕРБ в Банско Александър Мацурев.

Писмото е адресирано до премиера на България Бойко Борисов, с копия до КПКОНПИ, НАП, и Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Публикуваме писмото без намеса и ангажимент около достоверността на отправените въпроси и оставяме възможност за отношение по него на визирания депутат от ГЕРБ Ал. Мацурев! Подателят е изпратил отвореното писмо от поща, чийто адрес се пази в реакцията.

Дали Етичната комисия към ГЕРБ ще се ангажира да провери подобен сигнал и да отговори на зададените в писмото въпроси на лица е неясно. Ето какво питат в Отворено писмо подателите, търсим връзка с депутата Мацурев, очаквайте подробности.

Отворено писмо

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
копие:
ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА КОМИСИЯ НА ПП ГЕРБ
ДО ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА ПП ГЕРБ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО КПКОНПИ
ДО НАП
ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Уважаеми власт имащи,

моля ви да вземете отношение по няколко въпроса свързани с народния представител Александър Иванов Мацурев – ПЛЕШОГЕЙТ:

1. С какви средства Мацурев /или свързани с него лица/ е придобил следните имоти:

– Стопански двор с фабрика за пелети в гр. Добринище на стойност 150000 евро;

– Склад за строителни материали „Ваджо” на входа на гр. Банско на стойност 300000 евро;

– Кафе сладкарница „21-ви ВЕК” в гр. Добринище на стойност 50000 евро;

– Апартамент в гр. Банско на стойност 60000 евро;

2. Александър Мацурев /или свързани с него лица/ е съдружник с бивш директор на ДАНС – Благоевград в охранителна фирма, която обслужва 90% от нощните заведения в Банско. Сключват се договори след обаждане и заплахи от Мацурев.

3. Александър Мацурев, заедно с Иван Везюв извършват незаконни автомобилни превози, като трансфери от Банско до летище София, така и от град Банско до ски зоната. Пускат непрестанни доноси до ДАИ – Благоевград със списъци на автомобилите на конкурентните превозвачи.

4. Народният представител Александър Мацурев съсипва местния дребен бизнес с рекет и който не му плаща месечна вноска бива даден на НАП за проверка на физическо лице и ревизия. Списъкът с неплащащи е изготвен от Иван Везюв и е внесен в столичното управление посредством Михаил Михайлов, друг съдружник на депутата.

5. Моля да се обърне внимание и на служебните пътувания, нощувки, обучения и т. н., плащани с държавни пари.

Разследването ще продължи и ще изобличим цялата мерзост на Александър Иванов Мацурев!

Молим за съдействие и компетентните органи!, се казва в писмото.

Потърсен за коментар, Александър Мацурев коментира темата така: „Това са поредните спекулации, с които се цели оронване на престижа ми“, категоричен бе той.

коментара

Продължете с четенето

Политика

43 800 първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лв

Публикувано

на

Родителите на 43 800 нови първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лева, съобщи след редовното правителствено заседание социалният министър Бисер Петков. Еднократната помощ ще струва на министерството близо 11 млн. лева.

Социалният министър съобщи, че са одобрени допълнителни 125 373 950 лева, които ще бъдат за сметка на намаления трансфер от централния бюджет за Държавното обществено осигуряване. Те ще се използват за месечна подкрепа на хората с увреждания.

Министрите взеха решение също да се удължи срока на услугата личен, асистент, социален асистент и домашен помощник до края на годината. По този начин над 12000 души ще получават помощта. „Осигурява се грижа за едни от най-уязвимите групи в обществото – деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата “ , отбеляза Петков. Разходите за удължаване на услугата възлизат за държавата около 14 млн. лева и са в рамките на бюджета на МТСП за 2019 г.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ