Свържете се с нас

Политика

Хронология на пропуски и грешки на един главен архитект. Отива ли си от поста Васил Тинчев?

Публикувано

на

Вчера стана известно, че в община Благоевград има входирана поредна жалба срещу гл. архитект на Благоевград Васил Тинчев, която подлага на сериозни съмнения работата му, а информацията бе публикувана в местни медии.

Нашата медия многократно е публикувала сигнали за нарушения на Тинчев през годините, които обаче сякаш оставаха незабелязани. Нарушенията бяха сериозни, някои дори бяха разследвани от Прокуратурата. Заради явни пропуски, един паметник на културата бе застрашен от разрушаване, пак със „съдействието“ на арх. Тинчев. Оставката му бе поискана през 2017 година от адв. Илко Стоянов, който към онзи момент бе общински съветник. 

Дали сега, все пак неговата оставка ще стане факт сега, предстои да разберем. Ще изникнат обаче и много въпроси, като този, защо сега, а не преди когато нарушенията бяха повече и по-сериозни? Има ли скрити интереси, които стоят зад „разклащането“ на стола на Тинчев, именно в настоящия момент? Имат ли общо със случващото се отношенията му с местни бизнесмени и политици? 

Докато търсим отговорите, събрахме всички теми, по които работихме последните 2 години и показвахме грешки, пропуски и нарушения на Васил Тинчев.

 

Хронология на „грешките“ на Архитекта

През март 2016 година  се оказа , че са допуснати редица грешки от  общинска управа, касаещи тютюневия склад в Благоевград, обявена за паметник на културата. Собственикът Людмил Коцев е извадил всички разрешителни от Министерство на културата, които са били внесени от него с доклад с искане за строително разрешение в Кметството в Благоевград. Общинарите са накарали г-н Коцев да разшири улицата и да плати строителното разрешение, но той така и не получава документа. Оказа се , че подробният устройствен план в Общината е допълван, за разлика от този, който е в Паметници на културата.

В репортаж за „Господари на ефира“, направен от  главния редактор на http://blagoevgrad-news.com, тоест аз,  нямаше нито едно нещо, за което да питаме главния архитект и той да не признае, че е допусната грешка.

С казуса бе запозната арх. Димитрийка Добрева от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Г-жа Добрева обеща да се обърне към кмета на Благоевград с писмо и ако трябва, да му се потърси наказателна отговорност.

В последствие, през февруари 2017 година, започна разследване за длъжностно престъпление срещу главния архитект на Благоевград Васил Тинчев.
Досъдебното производство бе по жалба на бизнесмена Людмил Коцев, който е представител на голяма лизингова и застрахователна компания.
Пред Районна прокуратура Коцев настоява срещу Тинчев да се потърси наказателна отговорност за подправени официални документи, за неизпълнение на съдебно решение и изнудване. Казусът бе във връзка с обект – паметник на културата, именно този, за който говорихме и по-горе.
Людмил Коцев е собственик на бившия тютюнев склад, намиращ се срещу сградата на Съдебната палата в града, за който той има одобрен проект за строеж он НИНКН.
Тютюневият склад, който датира от далечната 1921 година, се превърна в „Параграф 22″ за бизнесмена.
Коцев не можеше да изпълни инвестиционните си намерения, тъй като Общината, в лицето на главния архитект Тинчев, упорито отказваше да издаде строително разрешение.
В битката за имота, който е под юрисдикцията на Министерство на културата, се включиха няколко съдебни инстанции. Коцев спечели окончателно дело във Върховен административен съд срещу Община-Благоевград, но местната власт не зачита решението на магистратите.

Пред държавното обвинение Коцев настоява за разследване на фалшифициран Подробен устройствен план, както и за това, че от Общината го подвели да направи за своя сметка улица до обекта, струваща над 20 000 лева.
Въпреки изпълнените дейности, строителното разрешение отново е мираж. Това, според жалбоподателя, е чиста проба на изнудване.

Оставка и след този случай нямаше!

През декември 2016 година.  мъж пристигнал в сградата на община Благоевград и излял кофа, пълна с фекални води и кал, в кабинета на архитект Васил Тинчев.

От два-три дни мъжът, който е от квартал „Струмско“, подавал лично оплакване в ресорния отдел, че живеещите в блока газят в кал и отпадни води заради столичен бизнесмен, нает за безплатното саниране в квартала. Хората били принудени да влизат в домовете си по обиколен път, тъй като фирмата поставила заграждения около обекта. След като никой от общинските чиновници не му обърнал внимание, младият мъж пристигнал за достоверност с мръсотията и я лиснал пред вратата на Тинчев.

 

През януари 2017 год. имаше сериозна реакция от страна на адв.Илко Стоянов, заради предложението за изготвянето на ПУП, изменение на плана за застрояване на УПИ в кв. 45, имотът на съветникът Христо Ковачки-хотел Кристо във кв. Вароша.

Съгласно предложението, изменението трябваше да се направи, за да бъде приведен имота на Ковачки в съответствие с общия градоустройствен план. В случая бе гласувано и прието с 33 гласа „за“ предложението за изработване на Служебен ПУП. Важното в случая е, че въпросният хотел се намира в кв.Вароша, който е обявен за групов културен паметник.
Това провокира Стоянов и той направи дълго и обосновано изказване към главния архитект Васил Тинчев, подкрепено с извадка от закона, като в края дори поиска неговата оставка. Аргументите на архитекта на общината, че твърденията на Стоянов са грешни, увиснаха във въздуха, тъй като по този начин той твърди, че законът не е верен. Но оставка нямаше!

През юли 2017 година, името на арх.Тинчев бе намесено и в друг скандал, след като през януари същата година,  общинският експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград, председателстван от гл. архитект , разглежда заявлението на собственичката на софийската строителна фирма „Строителство и саниране – инженеринг консулт” ЕООД  Елизабет Урукова за одобряване на ПУП за предстоящо ново застрояване в имота  върху бившия комплекс „Кончето“ в Благоевград  .

И накрая ще кажа, че би било справедливо да се оттегли, заради хората засегнати от неговите действия през годините, но все си мисля, че е закъсняла реакция, поне с няколко години. Именно това ме кара да мисля, че предишните му грешки са били „правилни“ за някои. 

И все пак, няма да страдам, ако си тръгне от поста, защото всеки трябва да носи отговорност за действията си. И никой не трябва да забравя, че рано или късно истината побеждава.

 

Мариета ДИМИТРОВА 

blagoevgrad-news.com

коментара

Новини

Две години Румен Радев на „Дондуков“ 2

Публикувано

на

Президентът наложи 12 пъти вето, влезе в остър сблъсък с управляващите по всички теми

На днешния 22 януари се закръглят две години от стъпването на Румен Радев на „Дондуков“ 2. Президентът, издигнат от БСП, но събрал и сериозен периферен вот, пое пътя на еманципация от партията, независимо че по доста теми позициите им съвпадаха. Еманципацията му пък провокира слухове, че ще прави своя партия, което Радев нееднократно отрече.

Докато чувствата между него и БСП охладняваха, държавният глава и управляващите влизаха скорострелно бързо в поредната конфронтация. ГЕРБ дежурно го обвиняваха, че е президент на БСП, че разделя нацията, Радев пък не мълчеше и парираше ударите. БСП го защитаваше отривисто, макар първите искри между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2 вече да проблясват, все още не така публично изразени.

Радев отиграваше топката на ГЕРБ, като връщаше законите им. 12 пъти наложи вето президентът върху законодателството, изработено от управляващата партия и Обединените патриоти. И 11 пъти те не се съгласиха с бележките му, като прегласуваха по своему. Последното вето, което всички в парламента без социалистите, събориха отново, беше за тайните арести, записани в Наказателния кодекс. И тогава, и всеки път преди това, от БСП заставаха на страната на президента. Той пък, някакси, се правеше, че не го забелязва.

На втората година от мандата му острият тон между президент и управляващи, между президент и изпълнителна власт, се задълбочи, особено по темата за изтребителите. Бившият началник на ВВС показа, че не одобрява решението на властта за F-16, тя пък го обвини, че лобира за „Грипен“. Спорна бе новогодишната му реч, дала повод от ГЕРБ отново да уличат Радев, че е разделител, а не обединител на нацията. Едни го обвиняваха, че е използвал минутите преди полунощ вместо за наздравица, за политическо обръщение, а други го защитиха, че истината боли.

През тази втора година президентът говореше с нацията чрез обръщения. Държавният глава обаче не отиде в парламента и не направи нито едно такова обръщение пред народните избраници.

Въпреки тежката окопна война, която трябваше да води на моменти, Румен Радев остава с висок рейтинг, макар и напоследък социолозите да отбелязват разколебаване сред феновете му.

А за разлика от предшественика си Плевнелиев, който се показа с жена до себе си чак след края на мандата, до Радев през цялото време неотлъчно беше неговата съпруга Десислава Радева, погрешно наричана първа дама, титла, каквато в България по Конституция няма. Радева не само че не беше крачка назад, а редом до Радев. Двамата често се появяваха хванати за ръце, напук на протокола, а президентската половинка не мълчеше, дори когато той млъкваше. Радева отвръщаше на ударите на враговете на мъжа й обикновено със статуси във Фейсбук. Популярността й нарасна главоломно, даже заплаши да надмине тази на президента, а принос за това имаха до голяма степен и управляващите. Те пък педантично следяха всяка нейна крачка – от това дали й се полага охрана от НСО до пазаруванията й в моден бутик на пъпа на София. И докато едни ахкаха по брюкселските дантели на президентшата при дефилетата й в чужбина, когато придружаваше Радев, други разнасяха легенди за тежката й дума на „Дондуков“ 2. Радева бе обявена за личен пиар на Румен Радев, след като такъв там така и не беше назначен.

Над всичко обаче на втората година на Румен Радев в президентството можем да кажем, че имаме един реактивен президент, който назовава несправедливости така, както желаят да го чуят онези, които ги преживяват на свой гръб. А за обвиненията, че е коректив само на думи, вината не е негова. Ролята му е предопределена от Конституцията. Въпросът е колко продуктивна е тази роля не за рейтинга на един президент, а за хората. /Кanal3.bg

коментара

Продължете с четенето

Култура

Народните представители от ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Георги Динев, Александър Мацурев и д-р Емил Тончев участваха в откриването на изложбата 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Публикувано

на

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните лица по време на представянето на изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“.

Експозицията бе открита от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Сред гостите на церемонията бяха още народните представители Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Александър Мацурев, заместник- областните Иван Стоянов и Антоанета Янчева, представители на държавни институции, на културни институти, граждани.

Мащабната изложба включва общо 40 пана, с размери 70/100 см. Експозицията представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание.

Изложбата е по повод отбелязването на годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Паната ще останат подредени във фоайето на Община Благоевград до 25 януари 2019 година.

Кметът д-р Ат. Камбитов присъства на официалното откриване на пътуваща изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“ снимка 1

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ