Свържете се с нас

Политика

Хронология на пропуски и грешки на един главен архитект. Отива ли си от поста Васил Тинчев?

Публикувано

на

Вчера стана известно, че в община Благоевград има входирана поредна жалба срещу гл. архитект на Благоевград Васил Тинчев, която подлага на сериозни съмнения работата му, а информацията бе публикувана в местни медии.

Нашата медия многократно е публикувала сигнали за нарушения на Тинчев през годините, които обаче сякаш оставаха незабелязани. Нарушенията бяха сериозни, някои дори бяха разследвани от Прокуратурата. Заради явни пропуски, един паметник на културата бе застрашен от разрушаване, пак със „съдействието“ на арх. Тинчев. Оставката му бе поискана през 2017 година от адв. Илко Стоянов, който към онзи момент бе общински съветник. 

Дали сега, все пак неговата оставка ще стане факт сега, предстои да разберем. Ще изникнат обаче и много въпроси, като този, защо сега, а не преди когато нарушенията бяха повече и по-сериозни? Има ли скрити интереси, които стоят зад „разклащането“ на стола на Тинчев, именно в настоящия момент? Имат ли общо със случващото се отношенията му с местни бизнесмени и политици? 

Докато търсим отговорите, събрахме всички теми, по които работихме последните 2 години и показвахме грешки, пропуски и нарушения на Васил Тинчев.

 

Хронология на „грешките“ на Архитекта

През март 2016 година  се оказа , че са допуснати редица грешки от  общинска управа, касаещи тютюневия склад в Благоевград, обявена за паметник на културата. Собственикът Людмил Коцев е извадил всички разрешителни от Министерство на културата, които са били внесени от него с доклад с искане за строително разрешение в Кметството в Благоевград. Общинарите са накарали г-н Коцев да разшири улицата и да плати строителното разрешение, но той така и не получава документа. Оказа се , че подробният устройствен план в Общината е допълван, за разлика от този, който е в Паметници на културата.

В репортаж за „Господари на ефира“, направен от  главния редактор на http://blagoevgrad-news.com, тоест аз,  нямаше нито едно нещо, за което да питаме главния архитект и той да не признае, че е допусната грешка.

С казуса бе запозната арх. Димитрийка Добрева от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Г-жа Добрева обеща да се обърне към кмета на Благоевград с писмо и ако трябва, да му се потърси наказателна отговорност.

В последствие, през февруари 2017 година, започна разследване за длъжностно престъпление срещу главния архитект на Благоевград Васил Тинчев.
Досъдебното производство бе по жалба на бизнесмена Людмил Коцев, който е представител на голяма лизингова и застрахователна компания.
Пред Районна прокуратура Коцев настоява срещу Тинчев да се потърси наказателна отговорност за подправени официални документи, за неизпълнение на съдебно решение и изнудване. Казусът бе във връзка с обект – паметник на културата, именно този, за който говорихме и по-горе.
Людмил Коцев е собственик на бившия тютюнев склад, намиращ се срещу сградата на Съдебната палата в града, за който той има одобрен проект за строеж он НИНКН.
Тютюневият склад, който датира от далечната 1921 година, се превърна в „Параграф 22″ за бизнесмена.
Коцев не можеше да изпълни инвестиционните си намерения, тъй като Общината, в лицето на главния архитект Тинчев, упорито отказваше да издаде строително разрешение.
В битката за имота, който е под юрисдикцията на Министерство на културата, се включиха няколко съдебни инстанции. Коцев спечели окончателно дело във Върховен административен съд срещу Община-Благоевград, но местната власт не зачита решението на магистратите.

Пред държавното обвинение Коцев настоява за разследване на фалшифициран Подробен устройствен план, както и за това, че от Общината го подвели да направи за своя сметка улица до обекта, струваща над 20 000 лева.
Въпреки изпълнените дейности, строителното разрешение отново е мираж. Това, според жалбоподателя, е чиста проба на изнудване.

Оставка и след този случай нямаше!

През декември 2016 година.  мъж пристигнал в сградата на община Благоевград и излял кофа, пълна с фекални води и кал, в кабинета на архитект Васил Тинчев.

От два-три дни мъжът, който е от квартал „Струмско“, подавал лично оплакване в ресорния отдел, че живеещите в блока газят в кал и отпадни води заради столичен бизнесмен, нает за безплатното саниране в квартала. Хората били принудени да влизат в домовете си по обиколен път, тъй като фирмата поставила заграждения около обекта. След като никой от общинските чиновници не му обърнал внимание, младият мъж пристигнал за достоверност с мръсотията и я лиснал пред вратата на Тинчев.

 

През януари 2017 год. имаше сериозна реакция от страна на адв.Илко Стоянов, заради предложението за изготвянето на ПУП, изменение на плана за застрояване на УПИ в кв. 45, имотът на съветникът Христо Ковачки-хотел Кристо във кв. Вароша.

Съгласно предложението, изменението трябваше да се направи, за да бъде приведен имота на Ковачки в съответствие с общия градоустройствен план. В случая бе гласувано и прието с 33 гласа „за“ предложението за изработване на Служебен ПУП. Важното в случая е, че въпросният хотел се намира в кв.Вароша, който е обявен за групов културен паметник.
Това провокира Стоянов и той направи дълго и обосновано изказване към главния архитект Васил Тинчев, подкрепено с извадка от закона, като в края дори поиска неговата оставка. Аргументите на архитекта на общината, че твърденията на Стоянов са грешни, увиснаха във въздуха, тъй като по този начин той твърди, че законът не е верен. Но оставка нямаше!

През юли 2017 година, името на арх.Тинчев бе намесено и в друг скандал, след като през януари същата година,  общинският експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград, председателстван от гл. архитект , разглежда заявлението на собственичката на софийската строителна фирма „Строителство и саниране – инженеринг консулт” ЕООД  Елизабет Урукова за одобряване на ПУП за предстоящо ново застрояване в имота  върху бившия комплекс „Кончето“ в Благоевград  .

И накрая ще кажа, че би било справедливо да се оттегли, заради хората засегнати от неговите действия през годините, но все си мисля, че е закъсняла реакция, поне с няколко години. Именно това ме кара да мисля, че предишните му грешки са били „правилни“ за някои. 

И все пак, няма да страдам, ако си тръгне от поста, защото всеки трябва да носи отговорност за действията си. И никой не трябва да забравя, че рано или късно истината побеждава.

 

Мариета ДИМИТРОВА 

blagoevgrad-news.com

коментара

Политика

Представители на българския транспортен бранш обявиха трима български евродепутати за национални предатели

Публикувано

на

Това са Николай Бареков от „Презареди България“/ЕКР, Светослав Малинов от Реформаторски блок/ЕНП и Неджми Али (ДПС/АЛДЕ).

 

Тримата са пропуснали гласуването на седмичната програма, което приключи преди минути. Два гласа не са достигнали, за да може точката да гласуване на пакета „Макрон” да не влиза в дневния ред на заседанието в сряда.

 

 

 

„Ако те бяха в залата, щяха да обърнат вота, който бе загубен със 156 на 154 гласа”, заявиха  от Съюза на Международните превозвачи.

 

Те заявиха, че Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП е изнесъл изключително убедителна реч в Страсбург, но 2 гласа не са стигнали, за да може точката да отпадне от дневния ред на Европарламентът.

В сряда ще стане ясно дали Европарламентът ще спаси или погуби работните места на над 350 000 международни шофьори в Европа, около 80 хиляди от които са български. От решението на евродепутатите в сряда в Страсбург зависи тяхната съдба.

 

Приемането на пакета Мобилност, известен още като пакета Макрон, ще има катастрофални икономически и социални последици много държави в Европейския съюз. Очакват се масови фалити или пререгистрация на транспортните фирми. Предстои принудителна емиграция от Източна в Западна Европа на близо 350 000 заети в бранша и на техните семейства.

 

„Отвратени сме от лицемерието и непочтените действия на лобистите в Европейския парламент! Ще протестираме пред парламента в Страсбург, и по пътищата на Европа, с всички сили и с всички средства!“, казват от Съюза на международните превозвачи.

 

Meждународните шофьори от България, Румъния, Полша, Литва, Латвия, Италия, Португалия, Испания, Англия, Ирландия и Холандия призовават да не се принуждава шофьорът да връща камиона на всеки четири седмици, след като се знае, че камионът ще пътува хиляди километри, замърсявайки околната среда на всички държави, през които минава.

 

Друго искане е да не се нарушават правата на международните шофьори, като ги задължават в точно определено време да бъдат на точно определено място, без да им предоставят право на избор.

 

От бранша настояват още да се изгради сигурна, безопасна инфраструктура (мрежа от паркинги), адекватна за почивка на международните шофьори и до изграждането й да не се въвежда забрана за почивка в кабината. Друго искане е евродепутатите да съобразят правилата за командироване с дейността на международния превоз, която е изключително мобилна и по презумпция се прекосяват множество държави. В никоя от тях обаче работникът не остава достатъчно дълго, напротив те обикновено са повече от 10-15 държави на месец. По този начин не може да се установи тясна връзка на мобилния работник с дадена държава, така че да се обоснове правно, че той е командирован в една определена държава.

коментара

Продължете с четенето

Политика

Първо в Топ Преса!ВИСШЕТО УПРАВЛЕНСКО РЪКОВОДСТВО НА ДПС В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД НОМИНИРА КАНДИДАТ ЕВРОДЕПУТАТИ! Вижте кои са!

Публикувано

на

Общински и младежки лидери, кметове и активисти на партията обсъдиха предстоящите през май европейски избори по време на форума днес в град Гоце Делчев. Ръководство на ДПС – Благоевград номинира свои кандидати за листата, с която либералната партия ще се яви на предстоящите избори за Европейски парламент. Съгласно приетите критерии от Централния съвет на Движението, номинираните лица следва да имат задълбочени познания на европейските институции и политики, да бъдат съпричастни към ценностите на либерализма, да владеят един от работните езици на Европейския съюз, да имат изграден авторитет и добри комуникативни способности. В направените предложения на висшето управленско ръководство в Благоевград попадат следните лица: Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, настоящия председател на младежко ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова. Съдейки по класация, отчитаща цялостната дейност на евродепутатите в институцията, представителите от ДПС се нареждат в първата петица на всички български евродепутати по активност, дейности и работата, която вършат в Европейския парламент. Несъмнено ролята на евродепутатите е важна, тъй като защитават и налагат интересите не само на гражданите в страната ни в ЕП, също и на тези зад граница, а силните кандидати са условие за успех. Номинациите на областната структура ще бъдат изпратени до Централния изборен щаб в София, а според устава имената вътре няма да са класирани по позиция, а ще бъдат представени в азбучен ред. Тежката задача остава на Председателя на ДПС и Централното оперативно бюро да подреди крайната листа на кандидатите.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ