Свържете се с нас

Интервюта

Ексклузивно! Цветелина Узунова: След 30 години преход трябваше отдавна да говорим за просперитет

Публикувано

на

КАКВА ПОЛИТИЧЕСКА ГОДИНА НИ ОЧАКВА СПОРЕД ВАС?

Преди да отговоря искам да честитя новата година на Вашия екип и на Вашите читатели. Нека за всички да има здраве и много успех.

По всичко личи, че 2019-та ще бъде знакова. За политиците предстоят две изпитания – изборите за Европейски парламент през май и за местни власти през есента. За хората пък предстоят важни решения на кого да се доверят. Моето виждане е, че българите стават все по-взискателни. 2018-та година го показа с протестите и на майките на деца с увреждания, и на недоволните от цените на горивата. Всички вече искат бързо решаване на проблемите, някои от които са затлачени с години. Така че политици, които са показали адекватно поведение, грижа за хората, ще затвърдят позициите си. И обратното- тези, които са забравили обещанията си, които са тръгнали в посока лобистки или лични интереси, ще загубят доверие.

През тази година се навършват 30 години от началото на демократичните промени, от т.нар. преход. Логично е повече хора да си зададат въпросите живеят ли по-добре, какво беше направено през този немалък период, къде политиците успяха и къде  се провалиха, кой заслужава да бъде избиран оттук нататък и кой не. 30 години са много време. Политическият елит имаше предостатъчно възможности да покаже качествата си, да направи много неща за народа си, който понесе какво ли не през тези години. Има, например, партии и  политици, които са във висшите институции с десетилетия. Това означава, че те през цялото време на прехода са определяли пътя на България и стандарта на живот на българските граждани. Може би идва времето да им се даде оценка. Фактът, че страната ни е сочена като най-бедната и най-корумпирана в ЕС, не е никак добра атестация за тях. Да, никой не отрича, че България много се промени, но дали повече хора постигнаха благосъстояние, европейски жизнен стандарт?! За мен не е логично след толкова време ние все още да говорим за оцеляване на милиони българи, за работещи бедни, за стягане на коланите. Отдавна трябваше тези думи да са заменени с висок стандарт на живот, с просперитет. Да мислим как да надграждаме, а не как да закърпваме. Все по-трудно ще става на политиците да убеждават хората да продължават да чакат по-доброто бъдеще. Няколко поколения търпяха в името на това децата им да живеят друг живот. Само че и децата порастваха.После и те се надяваха за своите деца. Затова си мисля, че за в бъдеще ще успяват онези политици, които умеят да решават проблемите на хората сега, в кратки срокове, а не да ги влачат с години.

В ЕВРОПЕЙСКИ ПЛАН СЪЩО ТЕКАТ ИНТЕРЕСНИ ПРОЦЕСИ. КАК СМЯТАТЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ РАЗВИЯТ?

Мисля, че всеки вече осъзнава добре връзката между състоянието на Европейския съюз и отражението в отделните държави. Следим с внимание процесите и в Италия по отношение на мигрантите, и във Великобритания, заради Брекзит, и във Франция след краха на президента Макрон и натиска на „жълтите жилетки”. Живеем в свят на взаимосвързаност. Няма как ставащото в Брюксел, например, да не води до последици и у нас. Като част от тази общност вече 12 години, ние не можем да останем изолирани от европейските процеси. А те са очевидни. Има все по-нарастваща вълна на патриотичните партии, които искат тотална промяна в начина, по който съществува и се управляват европейските институции. Стана така, че с годините беше отгледана една луксозна чиновническа прослойка, която затъна в наредби, доклади, препоръки…Огромна бюрокрация. Чиновниците сякаш забравиха, че основната им задача е да работят за хората, а не за институциите и за себе си. За много европейци службата в тези институции се превърна в самоцел и начин за оправяне на личното положение, предвид привилегиите, които носи. Но това е за сметка на всички европейски данъкоплатци. И те вече не са съгласни това да продължава. Ето защо очаквам изборите за евро-депутати да донесат много изненади в разпределението на силите в Европейския парламент. Явно идва смяна на познатите ни европейски лидери. За жалост, някои от тях, ще се оттеглят безславно, след наложени грешни политики. Какъвто е случаят с канцлера Меркел, например. Въпреки успешното й управление, няма как да забравим щедрата й покана към мигрантите. Един непремислен политически ход, платен впоследствие с човешки жертви. През ноември се запознах с г-жа Марин льо Пен –лидер на френската партия „Национален сбор”. Ако сте следили социологическите проучвания там, тя измести по рейтинг президента Макрон и би спечелила изборите. Та тя сподели, че при тях вече има цели села и квартали от мигранти, където полицията не смее да влезе, камо ли да наложи някакъв цивилизован ред. Какво говори това? Че системата на сигурност е пробита.Че страхът се е настанил сред нас. И всичко това- благодарение на грешните решения на евро-лидерите. Нищо не е останало вече от старата спокойна и сигурна Европа. Логично е избирателите да „накажат” с вота си досегашната върхушка.

ПРИ НАС ТОЗИ ПРОБЛЕМ НЕ СЕ УСЕЩА КАКТО В ДРУГИ ДЪРЖАВИ. ТОГАВА КАКВО ЩЕ Е ВАЖНОТО В ЕВРО-ИЗБОРИТЕ?

Както казах, ние не сме изолирани. Това, че мигрантите ни подминават, не означава, че проблемът не съществува или че нещата няма да се променят. От друга страна- огромен брой български граждани работят и живеят из Европа, където темата е водеща. Четох прогнози на европейски учени, че в следващите десетилетия стотици милиони африканци ще тръгнат към стария континент. Европа не е подготвена за такава чудовищна миграция. Още повече, че както виждаме, тези хора не желаят да приемат нашите правила на живот. Проблемът е много сериозен. Ето защо на дневен ред у нас излиза друго- да си подредим и оправим държавата така, че хората тук да заживеят много по-добре и  нашите сънародници да започнат се връщат у дома. Политиците да сплотяват хората, а не да ги разделят. Не са без основание прогнозите, че всяка държава ще търси свои начини да се справя. Нищо чудно да се върнат и границите. В този смисъл бъдещите политици у нас трябва да са изключително компетентни и разумни хора, защото ще ръководят обществото –независимо дали в националните институции или в общините, в едни много трудни и сложни условия. Идват години на сериозни изпитания за политическите елити навсякъде. Затова като избиратели не можем да си позволим експерименти и лекомислени избори. А хората, които ще изпратим в Брюксел тази година, ще трябва да са готови да защитават на първо място националния интерес и да се придържат стриктно към ценностите, които нашият народ традиционно споделя.

 

Цветелина Узунова е журналист, консултант по публични комуникации и външна политика. Родена е в Гоце Делчев, където завършва средното си образование. Възпитаник е на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет „св.Климент Охридски”. Била е водеща на „По света и у нас” в БНТ, директор на Правителствената информационна служба, съиздател и главен редактор на списание Business Woman. Управлява своя пиар фирма.Занимава се и с обществена дейност като председател на Обществото на деловите жени.

коментара

Интервюта

Иконописецът Наталия Янакиева: Нямам почивни дни. Не спирам да работя. Рисуването на икона ми дава умиротворяване!

Публикувано

на

Представете се на нашите читатели…
– Родена съм в Разлог, но откак се помня от 3 годишна възраст живея в Благоевград. Завършила съм учителски институт по рисуване и трудово в Дупница, а после ЮЗУ „Неофит Рилски“  предучилищна и начална училищна педагогика. 1992 г. се дипломирах. С рисуване освен в това училище в Дупница повече не съм се занимавала. Бях две три години учител по рисуване, а след това майчинство и до там с учителската професия.

Интереса към рисуването откога започва?

– От дете рисувам по кръжоци и детски конкурси по рисуване.

А иконите откога започвате да правите?

– От 2000 година. На шега, на майтап колега на майка ми – художник постоянно ми говореше да опитам икони. Реших да пробвам и от 2000 година това ми е работата.

Ваши икони има по целият свят…

– Да. Мога да кажа, че нямам в Австралия и Южна Америка. Хора, които пътуват по света поръчват или пращат. През интернет галерии имам икони купени от чужбина и изпратени…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Интервюта

ТАЗИ СЕДМИЦА В ТОП ПРЕСА! СКАНДАЛ НА СЕДМИЦАТА!!!

Публикувано

на

Търсете новият брой на вестник Топ Преса от 18 до 24 януари 2019 год.

  • Камбитов дръпна шалтера на в-к „Струма“ заради „ултимативни искания, подчертавам, финансови искания…“

  • След години мълчание по темата: Лъсна нова версия за убийството на Кьоравия?!
  • Пияница топи наркомани! Потресаващ анализ на Топ Преса за дрогата в ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Сандански
  • Дупнишки стоматолог излъга, че приютява бедстващи в снега клошари, като качи във Фейсбук снимка с баща си!
  • Топ Преса представя феномена от гърменското село Балдево! Вера Тодорова: Небесните доктори правят чудесата в дома ми
  • Съветниците в Община Благоевград гневни: Колегата ни Андон Тодоров само преди 2 години ни се подмазваше, а сега се изкара защитник и говорител на благоевградчани

  • Байрактарски на 40 години: Получих всичко, което исках от живота. Сега искам да ме оставите на мира, за да му се наслаждавам!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

  • Петричанин, бивш студент от ЮЗУ, направи социална мрежа за бизнеса в световен план!
  • Речната планинска вода на река Бистрица –безплатна работна сила в миналото на с. Сатовча
  • Горчиво! Жоро и Джъстин вече са официално семейство! Мосомище си има законна снаха от остров Бали!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ