Съюз на социалисти и националисти в искане за касиране на евровота

Европейски избори

Призивът на „Атака“ да бъдат касирани изборите за Европейски парламент неочаквано намери подкрепа в лицето на куп депутати от БСП, пише вестник “Сега” в днешния си брой. Още миналата сряда хората на Волен Сидеров обявиха, че не приемат резултатите от вота заради многото сигнали за нарушения и купени гласове. И започнаха подписка в НС, с която да сезират Конституционния съд. Тогава обаче изглеждаше, че инициативата им е обречена, тъй като не разполагаха с необходимите 48 депутати, за да се обърнат към КС.

Вчера се оказа, че са ги намерили. Подписката е подкрепена от 28 души от групата на БСП. Левицата също няма основание да е доволна от изборите заради ниския си резултат. В подписката са се включили някои от най-разпознаваемите лица на червената ПГ като Явор Куюмджиев, Георги Кадиев, Кирил Добрев и Таско Ерменков. Не е ясно дали искането вече е внесено в КС. Но след като това стане, съгласно Изборния кодекс конституционните съдии трябва да се произнесат в рамките на два месеца по законосъобразността на вота. Атакистите са пратили и жалба по същия повод и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Касация поискаха и съперниците на „Атака“ в националистическия сектор от НФСБ. Формацията на Валери Симеонов разпрати жалби до всички институции, които могат да сезират КС без парламента, посочвайки, че изборите са били опорочени още преди да се състоят. Причината е, че в Изборния кодекс са били направени поправки в последния момент в нарушение на конституцията и разпоредбите на Венецианската комисия.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене