Ексклузивно! Общинският съветник от Благоевград Вл. Елезов: ОбС трябва да подкрепя бизнеса, а не да му пречи!

Във връзка с една от най-дебатираните теми в последните дни като общински съветник, който три мандата е бил в принципна позиция, бих искал да изразя мнението си по един изключително важен въпрос, касаещ молбата на благоевградчанина Иван Давидков за ликвидиране на съсобственост с общината под обект „Гъбата” в парк „Бачиново” и случилото се в ОбС на последната сесия.

 

Изразявам позиция, тъй като съм изумен от начина, по който бе интрепретиран казусът, от опита за груба манипулация на жителите на Благоевград чрез внушения и откровени лъжи, направени от някои от колегите общински съветници преди, по време и след сесията на ОбС. Аз гласувах убедено „За” продажба на общинския дял под ресторант „Гъбата” поради няколко основни причини.

 

Това е законова процедура, на която нито администрация, нито общински съвет може да попречи на съсобственика да я поиска, а именно – прекратяване на съсобственост. Законът е категоричен в това отношение.

Теренът е там, където вече е реализирано строителството, т. е. обект на продажба не е нито квадратен метър повече от определеното място. И най-важното – там никога не може да се застроява. В случая с продажбата става въпрос за сделка отпреди 25 години. Припомням, че с решение на общински съвет от 2015 година е приет ПУП, който категорично забранява всякакво строителство.

 

Всички твърдения за допълнително застрояване са абсолютна лъжа и манипулация, с цел да се заблуждават хората. Коментира се и цената на парцела. Реално тази земя, общинският парцел, не струва нищо, тъй като вече е застроена и е платено отстъпено право на строеж.

 

Оттук нататък ТАМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ НИЩО ДРУГО, а единственият човек с право на претенции към общинската част може да е съсобственикът! Това трябва да е ясно на хората! Всички тези действия и коментари, които се чуха в залата на ОбС, намирам за недопустими и злоумишлени спрямо жителите на Благоевград. На последната сесия се чуха и обвинения от някои колеги срещу Кадастъра и Агенцията по вписванията, които са изготвили едва ли не неистински документи. И това е пълен абсурд.

 

Видно е, че някои имат интереси, които искат да реализират на гърба на друг, в случая на гърба на съсобственика Иван Давидков, криейки се зад лъжливи внушения и манипулации, злоупотребявайки с незнанието на гражданите на детайлите по тази сделка.

 

Общинският съвет може да реши – разрешава или не продажбата на съсобствеността. Това са правомощията му. Всеки от колегите има своята аргументация да го направи и да гласува така, както му диктуват собствените му убеждения. Но общинските съветници нямат право по никакъв начин да очернят човека, в случая Иван Давидков, поискал нещо, което има право по закон, да го квалифицират като измамник, които иска да си купи земята и да си затроява парка.

 

Общинските съветници нямат право да му вменяват намерения и да му отправят обидни и манипулативни внушения към обществото. Аз не приемам  категорично такива квалификации и коментари. Всичко това е изключително лош сигнал към бизнеса, към инвеститорите и предприемачите, работещи на територията на областния център.

 

Винаги съм твърдял, че развитието на икономиката трябва да бъде основен приоритет в развитието на община Благоевград. Вместо ОбС да подобрява инвестиционния климат, той бива отравян с подобно отношение. Изумен съм, че съветници от мнозинството и от опозицията, които уж са с десни убеждения, гласуваха против предложението. Това говори за лично отношение и събужда подозрения за нечисти намерения.

 

Ние, съветниците от ОбС, можем да гласуваме с „Против”, но не и с подобни опити за манипулация, да обиждаме човека, който има законово право да поиска такова нещо от нас. Приемам го като обида не само  към гражданина Давидков, но и към всички нас, общинските съветници, чиято функция е да работим за жителите на Благоевград и нямаме право да унизяваме с решенията, коментарите и действията си когото и да било, в случая вносителя на молбата.

 

Във връзка с новия закон за конфликт на интереси, преди повече от година пуснах официално искане до кмета на Благоевград – всички съветници с бизнес, които са направили подобни сделки във времето, да се разгледат и да се видят коя от сделките доколко е законно и не е в ущърб на общината.

 

Интересно е да се види дали някои от съветниците са придобили общински терени преди години, дали са построени сгради и застроени прилежащи към тях терени.

 

Имаше сесия, на която граждани се жалваха от съветници за незаконно придобити чужди имоти, за които жалби има и в момента, преписки в Икономическа полиция. Заприличва на „Крадеца вика „Дръжте крадеца”. Винаги съм смятал, че когато изразяваш позиция, трябва да си убеден в собствената си правота и чиста съвест. Другото са fake news, откровено лицемерие, черен пиар и опити за добиване на популярност на неий чужд гръб.

 

С уважение: Владимир Елезов, общински съветник от Коалиция „ЕКИП”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене