Свържете се с нас

Новини

Брезница на протест , бранят вилната си зона на „Чарка“

Публикувано

на

Собствениците на  вили в местността „Чарка“ край Брезница скочиха срещу инвестиционното намерение на съселянина си Реджеп Черкез да строи дърводелски цех на 15 метра от вилите им

Напрежение изригна сред собствениците на вили въввилната зона на гоцеделчевското село БрезницаЧарка“заради инвестиционно намерение на местнияпредприемач Реджеп Черкез който е заявил в общината желание да построи дърводелски цех в гората на метри от вилната зона.

За осъществяване на  инвестиционното си намерениЧеркез дори се снабдил с позволение и отРегионалната дирекция по горите.

В документите му за възстановяване обаче са  открити несъответствия  в които ставало въпрос  за евентуалното строителство в местността „Киркалица“ която се намира преди  вилната зона „ Чарка „  а в самата скица е било посочено  за  строителството на дърводелския цех  местността „Чарка“ .

В разговор с недоволни и протестиращи  местни собственици на вили  срещу  изграждането на дърводелски цех ,Черкез  признал че  нямало да строи цех а вила но  с внесеното в общината инвестиционно намерение за цеха искал да избегне   високите такси и данъци които трябва да заплати  ако влезе във вилната зона с  вилно строителство.

От друга страна местните разсъждават,че  същия се занимава с дърводобив и  дървообработване от години , непрекъснато се явявал на търгове за  обекти за добиване на дървесина но нямал собствен цех и мястото към което имал претенции нямала да е  за вила а за цех в който ще  сложи машини които са шумни и ще смущават  денонощно почиващите във вилната зона . Според запознати тъй като теренът е голям Черкез може да планува да построи в него и цех и къща където да живее и да упражнява бизнеса си .

 

Именно поради тези причини общинските съветнициот ОБС Гоце Делчев на последната  за 2018 –та година сесия отложиха за януарското си заседанияразглеждането на точката за инвестиционното намерение на Реджеп Черкез.

Заради създалата се скандална ситуация с  решение  на ОБС бе сформирана и специална комисия, която дапровери на място дали опасенията на местнитесобственици на вили във вилната зона и жителите на Брезница са основателни. В комисията  влизат кметътна Брезница Иса Сакали, главният архитект наобщина  Гоце Делчев, Георги Скрижовски, началникътна отделУстройство на териториятаинж. ПетърМутафчиев, председателят на комисията поустройство на територията инж. Ангел Тунчев, председателят на комисията по селско стопанствоСайди Чолак,който е избран от жителите на Брезница за да защитава интересите им , заместник-председателят на ОбС ,Димитър Балтаджиев и общинският съветник Андрей Радонов.Парламентаристи решиха още ,да отложат разглеждането и на точката за разрешаване на изготвяне на ПУП за промяна на предназначението на имота също за януари с призумцията , че до тогава  проверката на комисията ще е приключила и ще има становище  по казуса .

 

По думите на общинският съветник Сайди Чолаккойто  е един от избраните в комисията, обектът който има намерение да строи съселянинът му , Реджеп Черкез ще се намира на около 20-ина метра от вилитена местните жители. Те от своя страна са заявиликатегоричност, че бъдещият цех ще вдига много силеншум и ще пречи на почиващите там.

От друга страна теренът е над 2 декара залесен с 50-60 годишни борове които за да се осъществи строителството ще трябва да бъде изрязана  2 декара  прекрасна гора което е в пълно противоречие със Закона .

 

Напрежението  в Брезница е сериозно,  хората същонастояват  да са там по време  на  проверката “, заявиоще Сайди Чолак.

В селото  има  няколко терена отредени за промишлени зони в които Реджеп Черкез може спокойно да кандидатства и да  построи там дърводелския си цех .

Ние подкрепяме с две ръце инвестициите и създаването на работни места в Брезница, но в никакъв случай не сме съгласни във вилната зона където  е отредено място за почивка сред природата и чистия въздух да вият денонощно банцизи и други дърводелски машини и да смущават почиващите , са категорични  брезничани.

 

коментара

Новини

Хиляди самодейци се събират на международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“

Публикувано

на

Магията на фолклора ще представят хиляди самодейци от различни държави на сцената в село Микрево, община Струмяни. Шестнадесетото издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ ще събере по традиция и много гости, които ще се насладят на богата и атрактивна програма във фестивалните дни от 4 до 6 октомври.

Участниците ще се надпяват и надиграват на сцената. За зрителите ще остане удоволствието от чутото и видяното, от неповторимата атмосфера на този емблематичен за Югозападна България фестивал.

В трите фестивални дни ще има десетки изяви на талантливи самодейци. Последната фестивална вечер ще е време за награди – ще бъдат отличени лауреатите. След това ще има концерт-спектакъл на наши и чужди ансамбли.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Преизбраха Марио Богданов за вицепрезидент на Световното Таекуон-До!

Публикувано

на

С пълно единодушие президентът на Българската федерация по Таекуон-До ITF Марио Богданов беше преизбран за нов мандат като вицепрезидент на Световната федерация за следващите четири години. Това стана по време на 27-ия Конгрес на централата, който се проведе в Пловдив преди Световния шампионат,  в който участие ще вземат 1588 състезатели от 75 държави от целия свят. Богданов беше повишен на осми дан от председателската комисия на ITF, а с престижното звание „ Мастер” – 7 дан бяха отличени вицепрезидентът на родната федерация Костадин Димитров и генералния секретар Вергилий Ситнилски. Званията на всички бяха подписани от президентът на ITF Гранд Мастер Ри Йонг Сон. Многократната европейска и световна шампионка Албена Ситнилска пък попадна в комисия „ атлети” на централата. Делегатите на конгреса решиха следващото домакинство на Световното през 2021 да бъде в Пекин, Китай, а Световната купа през 2020 година ще е в Буенос Айрес, Аржентина. Докато се провеждаше изборния Конгрес на ITF, българският национален отбор проведе тонизираща тренировка преди утрешното начало на шампионата. 70 състезатели в различните възрастови групи ( юноши и девойки – младша и старша, мъже , жени и ветерани) направиха едночасово занимание в парк „Лаута” , водени от  старши треньора Тодор Козладеров . В късния следобед нашите ще имат и специализирана тренировка в спортната зала. Тази вечер в 21:00 часа с атрактивна церемония се открива 21-то Световно първенство по Таекуон-До, като входът за публика в пловдивската зала „Колодрума” е свободен. Утре   (понеделник)  състезанията започват в 09:00 часа сутринта.  Шампионатът ще продължи до 30 август./PirinSport

СНИМКИ: Iliev Sport Agency

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ