Свържете се с нас

Новини

Брезница на протест , бранят вилната си зона на „Чарка“

Публикувано

на

Собствениците на  вили в местността „Чарка“ край Брезница скочиха срещу инвестиционното намерение на съселянина си Реджеп Черкез да строи дърводелски цех на 15 метра от вилите им

Напрежение изригна сред собствениците на вили въввилната зона на гоцеделчевското село БрезницаЧарка“заради инвестиционно намерение на местнияпредприемач Реджеп Черкез който е заявил в общината желание да построи дърводелски цех в гората на метри от вилната зона.

За осъществяване на  инвестиционното си намерениЧеркез дори се снабдил с позволение и отРегионалната дирекция по горите.

В документите му за възстановяване обаче са  открити несъответствия  в които ставало въпрос  за евентуалното строителство в местността „Киркалица“ която се намира преди  вилната зона „ Чарка „  а в самата скица е било посочено  за  строителството на дърводелския цех  местността „Чарка“ .

В разговор с недоволни и протестиращи  местни собственици на вили  срещу  изграждането на дърводелски цех ,Черкез  признал че  нямало да строи цех а вила но  с внесеното в общината инвестиционно намерение за цеха искал да избегне   високите такси и данъци които трябва да заплати  ако влезе във вилната зона с  вилно строителство.

От друга страна местните разсъждават,че  същия се занимава с дърводобив и  дървообработване от години , непрекъснато се явявал на търгове за  обекти за добиване на дървесина но нямал собствен цех и мястото към което имал претенции нямала да е  за вила а за цех в който ще  сложи машини които са шумни и ще смущават  денонощно почиващите във вилната зона . Според запознати тъй като теренът е голям Черкез може да планува да построи в него и цех и къща където да живее и да упражнява бизнеса си .

 

Именно поради тези причини общинските съветнициот ОБС Гоце Делчев на последната  за 2018 –та година сесия отложиха за януарското си заседанияразглеждането на точката за инвестиционното намерение на Реджеп Черкез.

Заради създалата се скандална ситуация с  решение  на ОБС бе сформирана и специална комисия, която дапровери на място дали опасенията на местнитесобственици на вили във вилната зона и жителите на Брезница са основателни. В комисията  влизат кметътна Брезница Иса Сакали, главният архитект наобщина  Гоце Делчев, Георги Скрижовски, началникътна отделУстройство на териториятаинж. ПетърМутафчиев, председателят на комисията поустройство на територията инж. Ангел Тунчев, председателят на комисията по селско стопанствоСайди Чолак,който е избран от жителите на Брезница за да защитава интересите им , заместник-председателят на ОбС ,Димитър Балтаджиев и общинският съветник Андрей Радонов.Парламентаристи решиха още ,да отложат разглеждането и на точката за разрешаване на изготвяне на ПУП за промяна на предназначението на имота също за януари с призумцията , че до тогава  проверката на комисията ще е приключила и ще има становище  по казуса .

 

По думите на общинският съветник Сайди Чолаккойто  е един от избраните в комисията, обектът който има намерение да строи съселянинът му , Реджеп Черкез ще се намира на около 20-ина метра от вилитена местните жители. Те от своя страна са заявиликатегоричност, че бъдещият цех ще вдига много силеншум и ще пречи на почиващите там.

От друга страна теренът е над 2 декара залесен с 50-60 годишни борове които за да се осъществи строителството ще трябва да бъде изрязана  2 декара  прекрасна гора което е в пълно противоречие със Закона .

 

Напрежението  в Брезница е сериозно,  хората същонастояват  да са там по време  на  проверката “, заявиоще Сайди Чолак.

В селото  има  няколко терена отредени за промишлени зони в които Реджеп Черкез може спокойно да кандидатства и да  построи там дърводелския си цех .

Ние подкрепяме с две ръце инвестициите и създаването на работни места в Брезница, но в никакъв случай не сме съгласни във вилната зона където  е отредено място за почивка сред природата и чистия въздух да вият денонощно банцизи и други дърводелски машини и да смущават почиващите , са категорични  брезничани.

 

коментара

Новини

БДЖ обновява съставите на влаковете с ремонтирани вагони

Публикувано

на

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД поетапно обновява вагоните в съставите на пътническите и бързите влакове, които се движат в страната. Подобренията са в резултат на успешно реализираната ремонтна програма за извършване на капиталови и средни ремонти на вагони, собственост на националния железопътен превозвач.

В резултат на извършените ремонти до момента вече напълно обновени са 25 вагона, които са включени към композициите на влаковете по основните направления в страната. Плановете на дружеството са до края на 2019 г. след извършен ремонт да бъдат включвани в експлоатация до 15 вагона на месец.

В желанието си максимално бързо ремонтираните вагони да бъдат включени в експлоатация, „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД предварително се извинява на своите клиенти, в случай на забелязани пропуски или следи от скорошно извършени ремонти и освежаване.

Поетапното обновяване на вагоните значително ще подобри условията за пътуване във влаковете. Именно в тази посока са насочени усилията на мениджърския екип в БДЖ – да бъде постигнато клиентоориентирано предлагане на транспортната услуга.

коментара

Продължете с четенето

Новини

32 с морбили, половината на възраст между 1 и 4 г.

Публикувано

на

Заразените с морбили в страната са вече 32, съобщиха от здравното министерство. Най-много са случаите в Благоевград – 26, в София са 4, в София област и в Хасково – по един.

Разпределението по възрастови групи е както следва:

във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;

във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;

във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;

във възрастовата група 10-14 г. – 1 случая;

във възрастовата група 15-19 г. – 1 случая;

във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;

във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, обясняват от екипа на министър Кирил Ананиев. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Здравното ведомство припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ