Митко Георгиев: Зоран Заев да признае общата история до 1944 г.

Митко Георгиев е българин от Македония, който получи наше гражданство преди повече от 20 г. Съпругата му и двете му деца също са българи. Прадядо му е градил български църкви в Македония. Дядо му пък е съратник на Ванче Михайлов и е убит от сърбите през 1935 г. Баща му е бил учител в Струмица и е лежал 4,5 г. в затвора, защото е пренасял български книги през границата. Георгиев имаше първото частно радио и вестник в Струмица в началото на 90-те години. Заради пробългарските си възгледи често бе репресиран от македонските служби. От 2004 г. живее в България. Автор е на 6 книги за история и геополитика.

– Г-н Георгиев, в последните дни сме свидетели на престрелки между македонския премиер Зоран Заев и военния ни министър Красимир Каракачанов. Не е ли “северномакедонският” език западнобългарски диалект?

– Категорично т.нар. македонски език и нация са създадени с декрет на Коминтерна след Втората световна война. И това трябва да се знае от всички, които живеят от двете страни на границата. Т.нар. македонски език е изкуствено създаден след 1944 г. в изпълнение на Сталиновата идея за създаване на нови нации и държави, както впрочем и македонската нация. По заповед от Белград

само за няколко

дни бе измислен

нов език

Македонската азбука е българска, написана на сръбска пишеща машина. И премиерът Заев би трябвало, ако е чел оригинални документи, да го знае. Така че в случая г-н Каракачанов е в правото си да реагира.

Живеем в трагикомична ситуация. Зоран Заев говори едно в Гърция, друго – в България, трето – в Македония. Не е редно да краде от българската култура, история, цивилизация като сираче, което после казва: не ми се сърдете, защото нямам родители.

– Подписахме през 2017 г. договор за добросъседство, това няма ли да успокои страстите?

– Първо, Зоран Заев трябваше да се извини за 23 700 убити български интелектуалци и още близо 150 хил. в затворите след 1945 г., преследвани от Компартията на Югославия, на част от която сега СДСМ е наследник. Земята на Македония е пропита с кръвта на 700 хил. убити българи. А съвместната комисия, която трябва да тълкува историческите факти, засега не върши сериозна работа. А тя е толкова проста –

до 1944 г.

България и

Македония имат

обща история –

българската

история

Това Македония трябва да признае.

Смешно е да се коментира какъв е бил цар Самуил, Гоце Делчев, Братя Миладинови и др. Няма образован човек, който да не знае, че са българи. Какво има сега да дискутират! Не може на фалшива история да градим нова нация. Знае се, че в Македония живеят българи. Новата македонска нация е създадена по тертип на великосръбската доктрина на Стоян Новакович. Обсъждат и “български фашистки окупатори от 1941 г.” в македонските учебници по история, които са пълни с фалшификати. Това също е пълен абсурд! Българските войски са посрещнати тогава с хляб и сол и цветя в Македония. Тогава българското правителство заделя 42% от бюджета си, за да построи пътища, училища, болници в Македония. Това окупатори ли са!

След 1945 г. започва промиването на мозъците в Македония. Сега не може да спрем някого, който иска да се нарича македонец, но той трябва да познава истинската история. Договорът, който се подписа, би трябвало да облекчи живота и бизнеса на хората от двете страни на границата. Засега не виждам такова нещо. Не е бизнес айварът на Зоран Заев да се продава тук!

– Много критично сте настроен.

– Радвам се, че има български политици като министрите Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов, евродепутата Андрей Ковачев, които твърдо бранят българщината. Надявам се тяхната позиция да е позиция и на премиера Бойко Борисов. Един премиер не може да знае всичко, но трябва да има добри съветници, които разбират от геополитика на Балканите. Жалко е, че един прозападно ориентиран политик, какъвто е президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), не се кандидатира за нов мандат.

България не

трябва да

обслужва

руските интереси

на Балканите, па макар и член на НАТО и ЕС.

Македония е държава, създадена, за да е връзката между проруските Сърбия и Гърция. Само да вметна, че през тези три държави минава коридор номер 10. Ако България успее да привлече Македония на своя страна, тогава ще стане много силна, защото ще контролира двата важни коридора 10 и 8.

– Ако Македония влезе в НАТО, а след това и в ЕС, няма ли да се откъсне от руското влияние?

– Гърция нали е член и на двете организации, а обслужва руските интереси. Така че това не е гаранция. Преди дни премиерът Алексис Ципрас бе привикан в Москва. Официално се каза, че говори за преминаване на “Турски поток” през Гърция, но аз мисля, че има и нещо друго. Предстои гласуване на Преспанския договор с Македония за името Северна Македония и Путин му е дърпал ушите. Твърди се, че ако договорът мине в двете държави, Гърция ще даде зелена светлина на Македония за НАТО и ЕС.

Допускам, че Путин му е казал да внимава, защото малко се отдалечава от руския интерес на Балканите. От друга страна пък, ако Македония бъде приета, ще стане още по-агресивна и претенциозна към България. Сега, когато все още е в изолация, е дръзка към България. А после? Не е редно премиерът Борисов да дава безрезервна подкрепа на Македония и мисля, че това той го разбира. Компромиси с истината не трябва да се правят.

– Вие сте един от първите граждани на Македония с български паспорт. Как ще коментирате скандала около АБЧ?

– Това, което е ставало в последните години там, е чисто криминално деяние, така обяви прокуратурата. Вместо да бъде държавна отговорност,

получаването

на българско

гражданство,

което е една

кауза, стана

бизнес

Това, че има обвинями, ми дава надежда, че в България някои неща ще се променят. Защото досега излизаше така, че българско гражданство се дава срещу пари, а не защото един човек наистина е македонски българин.

Не е редно да се създават пречки пред македонските българи и да се искат хиляди документи, за да получат българско гражданство. Това може само да ражда корупция. Трябва да се представи само акт за раждане и да се възстановява отнетото ни гражданство.

Ние не сме виновни, че през годините България ни е оставила извън нейните граници. Няма да има голяма драма, ако се закрие АБЧ. Има логика в това предложение на Бойко Борисов. Тежко е да си българин в Македония, не е лесно да докажеш, че си българин в България.

Тони Маскръчка

Вестник Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене