Свържете се с нас

Новини

ВИДЕО: Спортист на 2018 година № 1 в анкетата на Община Гоце Делчев стана Костадин Кърджалийски

Публикувано

на

Спортист на 2018 година № 1 в анкетата на Община Гоце Делчев стана Костадин Кърджалийски, кмета Вл. Москов, депутата Б. Боцев , председателят на ОБС А.Гераксиев и председателят на общ . комисия  по спорта Н. Джингаров ,връчиха наградите

Победител в анкетата «Спортист на годината» на община Гоце Делчев за 2018 год. стана Костадин Кърджалийски. Той е на 27 години и е роден  в  Гоце Делчев. По професия, Костадин Кърджалиев  е счетоводител, завършил в УНСС.

Той започва да тренира любителски Кикбокс в клуба «Friends MMA” на 23 годишна възраст.Голямата му отдаденост и желание с които тренира, не остават незабелязани от един от най-добрите кикбоксьори в България – Деян Топалски. Кърджалийски, започва да тренира  по-усърдно, през 2016 год. Когато за него идва първия реален тест – на Републиканското първенство провело се в  Шумен той завършва на трето място. През 2017 г. става републикански шампион и спечелва също трето място в дисциплината „Фул контакт“.

Тази година Кърджалийски затвържди успеха си в стил „Лол кик“, където печели републиканска титла, а в стил „К-1“ става вицешампион. В края на годината той  и неговият клуб получиха покана за участие в първи професионален мач, гала-вечер част от сериите „Pro fight”, която бе проведена в Дупница. Пред погледите на братята Кубрат и Тервел Пулеви, нашето момче победи в категория до 86 килограма многократния републикански шампион Драгомир Кацаров.Така  награждаването на  плеадата родни спортисти и отбори започна с връчването на наградите в категория „Отбор на годината –младежи ,юноши и девойки до 18 години  от председателя на  общинската постоянна комисия по спорт в ОБС Гоце Делчев Николай Джингаров.

На трето място в категория  „Отбор на годината – младежи, юноши и девойки до 18 г.“ Джингаров връчи наградата на  спортен клуб по тенис на маса „ПИРИН 2017“ – Гоце Делчев, с треньор бившият полицейски началник Николай Тонев. През 2018 година отборът на Николай Тонев  спечели второ място на държавното първенство по тенис на маса до 10 годишна възраст.

На второ място бе отличен и награден ,Футболен клуб „Неврокоп 1“ с треньори Андон Калайджиев и Благой Плевнелиев. Клубът е основан през 2003 година и в момента под ръководството на двамата треньори там се подготвят 110 деца. Отборът на 14-годишните таланти е втори в класирането на Областното първенство по футбол, в конкуренция с още 12 отбора на техни връстници от градовете Благоевград, Сандански, Петрич, Симитли, Разлог и други. Младите футболисти нямат загубен мач в рамките на календарната 2018  година.

Победител в класацията „Отбор на годината – младежи, юноши и девеойки до 18г.“  стана  отборът по карате киошин “Ронин” с ръководители Петър Темелков и Стоян Златев. Отборът на “Ронин”, съвместно с община Гоце Делчев организираха Национално първенство по карате ШИНКИОКУШИН, в което показаха, че именно в този отбор  тренират едни от най-добрите състезатели в България. През 2018 година те успяха да завовюват общо 30 медала, от които 8 златни, 7 сребърни и 15 бронзови.

Наградата „Отбор на годината“ – 2018 г. над 18 год. бе връчена на отбора ХК „ПИРИН – 64“ .

Хандбален клуб «Пирин» Гоце Делчев е основан през 1981 г. от група ентусиасти и любители на този спорт, но много бързо хандбалът се превръща в традиционен спорт за местното спортно общество  и до момента се радва на голяма подкрепа от страна на публиката и на местната власт.

Най-успешният период за хандбала в Неврокопско до момента е 2001 г., когато отборът, воден от Костадин Вълков, печели «Купата на България». В периода 2005 – 2015 г., усилията на местния хандбален клуб са насочени към развитието на детско – юношеската школа, с която отборът на «Пирин» печели редица награди на национални първенства и международни турнири.  Народният представител Богдан Боцев, който е и председател на Управителния съвет на ХК „Пирин – 64“ получи престижната награда.

Наградите „Треньор на годината“бяха връчени от председателят на ОБС Гоце Делчев, Ангел Гераксиев . Награждаването започна от  сречелилият трето масто в класацията 40 точки Андон Калайджиев който е треньор с над 15-годишен опит в работата с деца и подрастващи.

През 2003 г. Андон Калайджиев  основава Футболен клуб «Неврокоп». Той е с висше педагогическо образование, притежава треньорски лиценз издаден от треньорската школа към Българския футболен съюз в София.

През 2018 година,Калайджиев може да се похвали с прекрасни резултати: от 22 официални футболни срещи на неговите отбори, има реализирани 16 победи, 3 равни мача и само 3 загуби.

На второ място с 46 точки бе класиран и получи престижната награда и признание треньора  на карате клуб шинкиокушин „Ронин“ Стоян Златев .

За  Златев се знае че е един от основателите на карате клуб «Ронин» Гоце Делчев. Той е и треньор на отбора вече над 15 години. Завършил е Националната спортна академия със специалност «Треньор по карате», притежава черен колан по карате. Негова е основната заслуга за многото спечелени награди и медали на успешните спортисти от карате клуб «Ронин» Гоце Делчев.Така се стигна и до победителят в класацията „ Треньор на годината“ за 2018 година  който стана и получи наградата – Николай Пиргов .

Пиргов е треньор по хандбал повече от 25 години. Бил е треньор на мъжките отбори на Пирин, Агощо и Кабошко от Ангола. С «Пирин» влиза в „А“ група, в Ангола печели с отбора на Агощо 6 поредни години купата и първенството на Ангола, през 2006 год. печели Шампионската лига на Африка, 2007 година пък – Суперкупата на Африка. В кариерата си Николай Пиргов е бил треньор на Националния отбор на България – юноши, с които се класира на Европейско първенство в Израел и треньор на Националния отбор на Ангола, с който достига до световните първенства през 2005 и 2007 год. Пиргов е тренирал  и женските отбори на Ариосто – Италия и «Елпидес» в Драма – Гърция. От 2015 год. Николай Пиргов се завръща като треньор на Пирин и класира отбора в А ХГ, печели 4-то място през сезона 2016/2017г., 5-то място през сезон 2017/2018 г. През 2017 г. и 2018 г., се класира за финалната 4-ка за Купата на България.

 

В категория «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.»,първата награда бе връчена за победителя от анкетата във фейсбук-Георги Ячков . В нея от общо 5019 гласували – 1153 дадоха гласа си за състезателя от Клуб по карате шинкиокушин «Ронин» – Георги Ячков.

В категорията «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.» от общия резултат, в който са включени резултатите от анкетата, гласуването на комисия и постигнатите успехи през календарната 2018 г.бяха класирани

– Абдула Кичуков – ФК «Пирин»

– Кирил Кирчев – ФК «Пирин»

– Николай Мавродиев – ФК «Пирин»

– Николай Атрев – ХК «Пирин»

– Борислав Партенов – ХК «Пирин»

– Ралица Русева – КХГ «Пирин ЕМ»

– Христо Дарев – СКТМ «Пирин 2017»

– Румяна Дамбалова – ФК «Пирин»

– Георги Алмишев – КК «Ронин»

– Деана Попова – КХГ «Пирин ЕМ»

– Енесмустафа Хаджи – КК «Ронин»

– Георги Марков – СКТМ «Пирин 2017»

– Георги Хаджиев – КК «Ронин»

– Петър Ташков – КК «Ронин»

Третото място в класацията зае  Валентин Джагълов, вратар на ФК «Пирин – 1912»  Гоце Делчев. През тази година той  достигна до 2-ро място с отбора на Пирин до 16 годишна възраст. Въпреки крехката си възраст през есента Валентин Джагълов  записа и дебют за мъжкия отбор на Пирин който доказа ,че  негово лице вратата на Пирин за в бъдеще е в сигурни ръце.

На второ място в класацията е Андон Пендичев. Андон е капитан на ХК «Пирин – 64» за деца, родени 2005-2006 год. През тази година с отбора си успя да спечели Златен медал от зона «Витоша». Завърши на 4-то място в държавните финали, които се проведоха през лятото в  Гоце Делчев, а  2018 година му донесе и много индивидуални отличия .Андон Пендичев  бе избран в «Златната 7-ца» на България в неговата възраст и спечели голмайсторския приз от зоналните финали в зона «Витоша». От тази година той е част и от Националния отбор на България за деца родени 2005 – 2006 год.

Победител в категория «Спортист на годината – младежи, юноши и девойки до 18 год.» за 2018 год., в община Гоце Делчев е Георги Ячков от Клуб по карате шинкиокушин «Ронин». Георги тренира вече над 5 години карате при треньорите Стоян Златев и Петър Темелков. Успя през тази година да стане Национален шампион в категория до 70 кг. /кадети до 16 год./. На международен турнир в  Бургас Ячков спечели 3то място ,и вече е  част от Националния отбор на България по карате.

На кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов се падна честта да връчи наградата на победителят от анкетата за за „Спортист на годината над 18 години „ във фейсбук.

От общо 4801 гласували, 2879 дадоха своя глас за футболиста на ФК «ЦСКА – София» Ангел Лясков. Ангел Лясков е роден в Гоце Делчев, и е израснал в село Мосомище. Започнал е  да тренира футбол в Детско-юношеската школа на ФК «Пирин» още от 7 годишна възраст при треньорите Лъчезар Карталов и Иван Макриев. След това левия бек минава през силната ДЮШ на ФК «Литекс»в  град Ловеч, където играе редовно и преминава през всички гарнитури на Националния отбор на България.

През тази година Ангел Лясков играе в отбора на ФК «Литекс», като преотстъпен от ЦСКА, и с отбора от Ловеч завършва на 10-то място във Втора професионална лига.

Силните му игри в Ловеч оставят добри впечетления и от лятото като част от клуба на Армията.

2018 година  донесе на Лясков  дебют за ЦСКА в турнира Лига Европа, където игра срещу ФК Копенхаген от Дания, дебют в Първа професионална лига и 10 мача с екипа на ЦСКА, накрая и не на последно място Ангел Лясков дебюдира за Българския национален отбор срещу Словения в мач от турнира лигата на нациите.

 

В категорията «Спортист на годината над 18 год.»  от общия резултат, в който са включени резултатите от анкетата, гласуването на комисия и постигнатите успехи през календарната 2018 г., на трето място с общ сбор от 86 точки е също е футболистът на ЦСКА – София Ангел Лясков.

Второто място с 92 точки зае футболистът на «Черно море» – Варна – Васил Панайотов. Васко Панайотов започва да тренира футбол също от 7 годишен в школата на ФК «Пирин» с треньор Димитър Киряков. След това преминава през школите на ФК «Пирин» гр- Благоевград и ФК «-Левски». Сърцатият халф започва кариерата си в мъжкия футбол като преотстъпен във ФК «Волов» -Шумен.

През 2010 се завръща във родния Пирин – Гоце Делчев. Васко Панаьотов  е част от отбора записал най-великото постижение в историята на Гоцеделчевския футбол, а именно двата незабравими сезона на Пирин в „А „професионална футболна група.

С екипа на неврокопчани изиграва над 100 мача и вкарва над 10 гола. След това следват трансферите му  в кипърския «Агия Напа», полските Стал Миелец и Завиша Бидгош, за кратко преминава и през Берое (Стара Загора), докато не идва момента от лятото на 2017 год., да се  завърне в отбора на сърцето му Левски, за да збъдне детската си мечта. С отбора на Левски през 2018 год.той  играе финал за Купата на България и завършва на 3-то място в Първа професионална футболна лига. От лятото е част от варненския Черно море.

Преди 4 години, община Гоце Делчев даде начало на тази инициатива, която се превърна в традиция. Желанието на местната управа  е да бъдат стимулирани, оценявани и награждавани спортистите от Гоце Делчев, които са постигнали големи успехи през годината, донесли са гордост и много радост и спортни емоции на своите съграждани и допринасят със своята дейност за развитието и популяризирането на спорта и на общин  Гоце Делчев.

Решението кой да бъде носител на наградата СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА за 2018-та в община Гоце Делчев, бе взето по възможно най-прозрачния и справедлив начин.Номинациите на спортистите бяха предоставени от спортните клубове, регистрирани в общината, след това номинираните спортисти в двете категории – до 18 и над 18 години, бяха подложени на гласуване в две анкети във фейсбук страницата на община Гоце Делчев.

В двете анкети  гласуваха общо 9802 души. След края на гласуването, се събра комисия, в която влизат членовете на Постоянната комисия по спорт в Общински съвет – Гоце Делчев, експерт от Общинската администрация и представители на регионални медии. Всеки от тях даде своя глас за номинираните в двете категории спортисти. Към общия сбор точки, който събра всеки един от анкетата във фейсбук и гласуването на комисията, бяха добавени и постигнатите успехи на номинираните състезатели през календарната 2018 г. от международни, републикански и областни надпревари.

 

 

коментара

Новини

Над 600 декара брезова и борова гора  унищожи голям пожар край сатовчанското село Ваклиново , дежурни екипи остават на място и през нощта 

Публикувано

на

Голям пожар гасиха днес повече от  8 часа , жители на селата Кочан, Осина, Ваклиново, противопожарни екипи на РСПБЗН –Гоце Делчев, общинския доброволчески противопожарен  отряд  в Сатовча , горски служители с горска техника  и др.

В пожара изгоряха над 600 декара брезова и борова гора в местността „Мараж“  край Ваклиново съобщиха горски  от ДЛС „Дикчан „  които  са оказали  голяма помощ за погасяването на пожара със закараната на място допълнителна  техника – противопожарен автомобил и  тежкотоварен автомобил ЗИЛ. Борещите се мъже с огнената стихия край Ваклиново споделиха че силният вятър е разнасял пламъците във всички посоки което е затруднило гасенето  много .

Пожарът е бил видян преди обяд най- напред от жители на  село Любча които първи  подали сигнал на тел. 112 както в община Сатовча  така и в  ДЛС “Дикчан“ .

 Буквално преди  час  бе погасен  пожара край Ваклиново . За през нощта да следят вятъра  да не разпали нови огнища  на място са останали екипи доброволци .

 Общото мнение за поредния пожар в Сатовчанско е че овчарите масово палят старата трева  за да  излезе по бързо новата за  паша на животните .

 

коментара

Продължете с четенето

Новини

Потомци на  големият Гърнев род от Илинден начело с 98 годишния ветеран Борис Гърнев   посяха  десетки брези  орех  и много цветя в чест  на 200 годишният им род 

Публикувано

на

Потомци на известния Гърнев род  в  хаджидимовското погранично село Илинден, бившето /Либяхово/ през двата почивни дни се събраха и почетоха 200 годишнината от съществуването на  известния им и  голям либяховски род.

Няколко  поколения  на фамилията пристигнаха в Илинден  от Пловдив , София и други краища на страната  и два дни се любуваха на  хубавото им село от където са корените им , както и на приятните срещи с местните либяховалии с които си говореха за миналото , за рода им, за силната родова връзка която държи здраво поколенията един за друг вече  200 години .

Най малките от рода Гърневи поднесоха венец на паметника на борците загинали в борбата  против фашизма и македонските върховисти на който на  четвърто място е изписано името на Симеон Гърнев  от същият род .  Събралите се потомци  от рода Гърневи в село Илинден  пристигнаха с мисия  като в събота направиха своя залесителна кампания,  посяха десетки брези  на голямата Гърнева ливада  а в средата им посяха и орехово дърво в чест и памет на потомците от рода им останали да живеят  в гърцко  тъй  като по време на Балканската война в селото влизат гръцки части, а след Междусъюзническата  Илинден – Либяхово попада в Гърция и част от българските му жители се изселват в България, а друга остават да живеят в старото село останало на гръцка територия .

Потомците на Гърневия род вчера , в изпълнение на мисията си ,не пропуснаха да  се поклонят и пред мъртвите от своя род . На гробищата в Илинден те също  освен много свещи и много спомени ,оставиха и  засадени от тях много цветя  .

Неделният ден също остана паметен тъй като в местната църква  бе отслужена заупокойна  литургия за всички починали от рода Гърневи  от неговото създаване  преди 200 години та  до днешни дни.  Най възрасният от Гърневия род ,98 годишния Борис Гърнев в  красивата и добре поддържана църква „Успение Богородично“ ,пред роднини и местни миряни  , припомни незабравими семейни спомени от детството и живота на фамилията му в Илинден и всички се помолиха заедно за мир на душите на мъртвите и здраве на всички от известната фамилия и  живеещите в село Илинден хора .

И през двата дни  в изпълнение на многото предварително  набелязани инициативи  на преклонение, уважение , синовна обич и памет  по случай 200 годишнината  на Гърневия род , гостите  бяха посрещнати и удостоени с уважение и необходимото съдействие за всичко , от местния кметски наместник Любен Воденов който   заедно с  всички също почете двувековната годишнина на стария  Либяховски  род .

“Бях на 22 години и войната ме завари на браздата в родното ми село Либяхово сега Илинден .

Бях млад орач, оставих копралята и на 20 октомври 1944 г. заминах за фронта , започна своят разказ ветерана Борис Гърнев  който сега  живее в Пловдив при дъщеря си Гергина .  Съпругата на Борис  Гърнев е починала  .Семейството има три дъщери и един син които от своя страна имат свои деца и внуци и сега  възрастният баща  се радва на голямата си челяд , на  внуци и правнуци въпреки ,че се виждат само по празници .

За участието си във войните дядо Борис разказа:

Участвах във военните действия в района на село Пчиня (Македония). Нашата батарея беше отклонена от 11-та дивизия и предадена на 2-ра пловдивска дивизия.

Боевете продължиха три дни, от 9-ти до 11-ти ноември. В с.Пчиня получих орден „За храброст“ II степен. На14 ноември 1944 г. превзехме и Скопие. Обещаха ни, че ще се върнем в България, но това не се случи, тъй като по решение на правителството на Кимон Георгиев се наложи да продължим към Берлин.

На 14 януари 1945 година стигнахме до едно от селата край река Драва. Там водихме два месеца позиционна война и така до 5 март.

На 5-ти срещу 6-ти март беше най-ужасната, нощ защото немците направиха пробив при Драва, в района на 3-та Балканска дивизия. Нашата 11-та дивизия беше от десния фланг на 3-та Балканска дивизия, съдействахме им с огнева артилерийска мощ, но не успяхме, те пробиха, навлязоха на 15 км. в нашата територия. Застрашен беше тила на нашата армия. Най-ожесточените боеве бяха на 12-ти и 13-ти март, когато загина най-добрият ми приятел Андрей Титоманов, командир на автоматично отделение и след това вече изтласкахме немците отвъд Драва. Командир Владимир Стойчев награди всички носители на орден за храброст с 20-дневен отпуск. Най-запомнящите дати от военните действия през Втората световна война за мен са падането на Берлин – 2-ри май и капитулацията на немците на 8-ми май.

След края на войната  участвах в Парада на победата в Белград на 14 юни, когато ни поздрави Йосип Тито. Само пет дни по-късно, на 19-ти присъствах и в парада на победата в София.

Така ,аз пак грабнах оралото, а хората от нашето село Илинден ме направиха кмет.

Първият секретар на Благоевград, Борис Вапцаров (брат на Никола Вапцаров) ни събра в Благоевград  да ни подготви. Няма да забравя никога думите му: „Трябва да четете и да пишете. Когато прочетете 200 страници, трябва да ги резюмирате в две“.

На въпрос , промениха ли  го събитията  след войната , дядо Борис Гърнев  отговори : Обезателно ме промениха събитията след войната . Щях да си остана орач, ако не ме беше посъветвал какво да правя Борис Вапцаров. Удостоен бях с голямо доверие. След кмет станах секретар на Околийския комитет на комсомола в Неврокоп (Гоце Делчев). Няколко години по-късно бях изпратен като офицер в Българската  армия  и така до 1963, когато се пенсионирах.

Помага ли държавата на своите ветерани, бай Борис Гърнев отговори скромно и почтенно ,”Нямам претенции. От малкото се задоволявам. Ветераните имаме много привилегии. Не мога да бъда неблагодарен, напротив.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ