И аз съм от Градъ, а ти?

Уважаеми съграждани, в навечерието сме на светли Коледни и Новогодишни празници. Време за топли срещи със семейство и близки, с приятели и познати. Също така и време за равносметка на изминалата година, и планове за близкото бъдеще.

Ние, екипът на филма „И аз съм от ГрадЪ”, се обръщаме към вас с идеята, да ви запознаем с този родолюбив проект. Град, който има жители, живеещи извън населеното място, но милеят за родния си край, е жив и има бъдеще. Но, за да бъде разпознаваем не само на територията на Югозапада, а в цяла България и извън нея, град Гоце Делчев следва да се заяви по-категорично и в медиите – четвъртата власт и движещата сила на информацията. Живеейки в епохата на информатиката всички знаем колко динамично се развива тя.

Писаната история на града би надхвърлила хиляда страници. Личностите, оставили ярка диря в историята на града, района и България, са стотици. Символите на града са разнообразни и разнолики – ако някой иска да се запознае с тях, ще му отнеме много време и дълго ровене в архиви, и литература. Именно заради това, се роди идеята да бъде сътворена модерна и информативна визитна картичка – един филмов разказ за градът, чийто корени започват с посещението на Св. Ап. Павел в Никополис ад Нестум, територия на тракийски мистерии и култура, на средновековни битки и утвърждаване. Град с панаир – средище на търговия от изтока и запада, люлка на освободителни борби и църковно-национални движения за независима православна църква. Всичко това е неизменна част от тъканта на Отечеството.

Най-голямото богатство на града и региона са неговите жители. Колко градове в страната могат да се похвалят с личност, придружила френската императрица Еужени – съпруга на император Наполеон III за откриването на Суецкия канал в далечната 1869 година? Да имат първи кмет на освободения Неврокоп – личност като Пейо Яворов? Да има неврокопчанин, първи кмет на освободена София? Родно място на именити интелектуалци, учени с най-високи академични степени, политици и общественици от далечното минало до съвременността.

В този филм място следва да намерят и обикновените, трудови хора – тези, които от ранни зори произвеждаха тютюн, за да го превърнат в злато за икономиката на страната. Занаятчиите, които направиха неврокопските чанове емблема, мърваците, които добиваха безценно желязо още в Османския период и търгуваха с него далеч извън пределите на османската империя.

Във филма ще покажем разноликата съдба на бежанците от Егейска Македония и как те се вписват в бита на Неврокоп. Ще представим богатата култура на града, развивана в мултикултурната общност от християни, мюсюлмани и евреи – тази пъстра религиозна общност с техните храмове, книжнина и традиции. Не на последно място, във филмовото произведение, следва да видим и съвременното развитие на Гоце Делчев и региона. Едни бързоразвиващи се общини в посока на съвременен бизнес и туризъм, с много млади и дейни граждани.

Обръщаме се към уважаемите граждани на град Гоце Делчев и целия регион – всеки, който има желание, може да предостави свои стари снимки, записани спомени за събития и личности, които могат да обогатят повествованието, но и да обогатят документалния фонд на музея.

Независимо, че музеят е открит едва през 1979 г., огромна част от богатите му фондове са събирани и съхранявани от гражданите все в трудни времена – годините след Освобождението, в периода между двете световни войни, а и след това – все времена, в които животът е бил труден, основният въпрос пред нашите съграждани е било оцеляването, но също и подтик за доказване и самоуважение. Чувството за историчност и достойнство е карало предците ни да се лишат от нещо свое, от завещани от баби и дядовци скъпи семейни реликви и спомени, за да останат по този начин съхранени за идните времена. Новата обновена експозиция в музея с гордост разкрива духовният живот, творчеството, бита и поминъка на поколения наши предшественици.

Желаещите да станат съпричастни в този родолюбив акт могат да помогнат и финансово на посочената за целта сметка:

IBN-BG65IORT80481013817101 ИНВЕСТ БАНК –клон Плиска – София.

 

Ние смятаме, че това общо дело е само и единствено за благото на града и всяка помощ е добре дошла.

На добър час!

д-р Веселин Хаджиангелов – сценарист на филма „И аз съм от ГрадЪ“

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене