Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов: Приоритет в работата ми е образованието и етническата и религиозна толерантност

Няколко месеца преди изборите за Европейски парламент през май догодина е време за равносметка за работата на българските евродепутати.

Българският евродепутат Асим Адемов е от ГЕРБ/ЕНП  и е в Европарламента вече 14 месеца, а мандатът му ще е само година и 8 месеца. Той зае мястото на Мария Габриел, след като тя стана комисар по цифрова икономика и цифрово общество. Завършил е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“ и публична администрация в Югозападния университет, за кратко е бил зам.-областен управител на Благоевград. Преди да бъде обявен за евродепутат, работи като директор на училището в Долно Дряново.

Като евродепутат Адемов работи активно за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Посочва, че е допринесъл за модернизирането на граничния контрол и за създаването и координирането на граничните информационни служби в ЕС. Като докладчик за визовата либерализация за Косово последва пътя на комисар Мария Габриел която като евродепутат успя да направи това за останалите 5 държави от Западните Балкани. Той посочва като основен приоритет в своята работа – темата за образованието:

Asim Ademov„ Организирах кампания „ Да върнем родителите в училище“, защото според мен един от големите проблеми на образователната ни система е, че родителите се отчуждиха от нея. Искам да възвърна авторитета на българския учител! Проведоха се срещи между директори на учебни заведения, педагози, родители в София, Бургас, Благоевград и в други градове. На тях обсъдихме проблемите на българското училище и как да бъдат решени. Мисля, че се получава нещо полезно и смятам, че за краткото време, в което ще бъда в Европарламента ще успея да оставя някаква диря след себе си.“

Според Адемов 17 – те български евродепутати си вършат съвестно работата, имат много успешни инициативи, тяхната дума се чува в Европейския парламент. Независимо от партийните си различия, когато става въпрос за националния интерес, българските представители се срещат преди заседанията и се обсъжда и създава обща позиция.

Приоритет в работата на Асим Адемов е и темата за етническата и религиозна толерантност в България. Тя беше и сред приоритетите на Българското председателство на ЕС и съвместно с зам. председателя на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев те организираха форум „Толерантността в Западните Балкани – ключ към Европа“. Той се проведе през май в София, като тук дойдоха представители на политическите, религиозните и гражданските среди от всички държави от този регион.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене