Глоба от 1000 лв. за главния архитект на Гърмен

Районен съд Гоце Делчев на свое заседание преди дни отказа да уважи обжалваното от главния архитект на  община Гърмен ,Николай Манолов наказателно постановление издадено му  от ДНСК Благоевград съпроводено с глоба от 1000 лева .

Съдът потвърди както  клаузите в наказателното постановление срещу главния архитект на община Гърмен Николай Манолов така, и наложената му глоба от 1000 лева затова,че е издал незаконосъобразно разрешително за строеж на къща в местността „Падарката“ известна още като ромския квартал „Кремиковци“ в гърменското село Марчево на Иван Айдаров познат като пастора  на квартала . Съдът реши, че разрешението за строеж под  № 96/20.10.2017г. на Николай Манолов – главен архитект на община Гърмен е издадено в нарушение на посочените в наказателното постановление норми на ЗУТ и ЗОЗЗ без да е извършена промяна на предназначението на земята по реда на чл.24 ал.2 от ЗОЗЗ.

С това си действие  главния архитект на община Гърмен  е нарушил разпоредбата на чл. 12 ал. 1 т. 2 от ЗУТ .  Във връзка с установеното нарушение е  издадена и заповед  за отмяна на въпросното разрешително  за строежа.

В края  на януари 2017 година  от името на Иван Айдаров- пастора на ромският квартал „Кремиковци“ в ОБС Гърмен бе внесено  искане за разрешение за  изработването на ПУП за застрояване на жилищна сграда в поземлен имот № 047097 в  местността „Пъдарката“.

Искания за изработване на ПУП-ове за законно строителство на жилища в ромския квартал „Кремиковци“ бяха заявени пред ОбС-Гърмен и  от синовете на пастора Айдаров , Румен и Кирил в поземлен имот №047072 в местността Пъдарката, както и ПУП за построяване на магазин в съседния имот, който е под № 047073  в същата местност.

Припомняме, на 8 септември 2015 г. при акцията „Багер“ в гърменския ромски квартал „Кремиковци“ бяха съборени над 10  незаконни ромски къщи сред които бяха и къщите  на  Иван Айдаров и брат му Асен Още тогава Иван Айдаров заяви пред  наш репортер  , че купил земята за над 1300 лева и строил дома си в продължение на 20 г. Имотът му тогава имаше и удостоверение за търпимост, издадено от общината, въпреки което къщата му бе съборена като незаконна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене