До 16 декември казват ще се оценява ли целият Пирин

Решение в полза на Октопода ще вкара МОСВ в невъзможен казус

„Ако 5-членният състав на ВАС отсъди, че е нужен ОВОС на плана за Пирин, което ще е прецедент, аз не знам какво ще правим, защото в нито един план за управление на нито един национален парк, както и в поправката, която се оспорва, няма нищо конкретно, което да се оценява.“ Това заяви директорът на „Национална служба за защита на природата” в екоминистерството Мирослав Калугеров. Той защитаваше на 15 ноември в съда позицията на ведомството по делото, което „зелените“ водят срещу решението на кабинета от декември 2017-а. Както е известно, то предвижда промени в плана за управление на Националния парк, които ще дадат възможност за изграждане на втори лифт в ски зоната на Банско. Преписката се влачи вече цяла година и на втора инстанция миналата седмица само се даде ход по същество. Магистратите задължиха МОСВ и еколозите до 10 дни да направят писмени бележки, а срокът за решаване на казуса е до 16 декември, което впрочем е неделя.

„Обичайно един доклад за въздействие върху околната среда се изработва за около 5 до 8 месеца, после се подлага на обществено обсъждане и след това се приема. В случая е невъзможно да спазим сроковете, просто у нас никой не е правил такова нещо. От друга страна, вече има практика план за управление или негова поправка да се приема, без да се иска екооценка, и това досега не е срещало съпротивата на екоорганизациите”, обясни още след заседанието Калугеров. Според него единственият правилен подход е процедура по ОВОС да започне, когато се появи конкретно инвестиционно намерение. Това пак ще отнеме време, но екооценката ще е за конкретни намерения.

„Мисля, че тактиката на противниците на ски зоната в Пирин е всячески да пречат за каквито и да било промени в плановете за управление. А тези, които действат сега, са от повече от 15 години, морално остарели, изключително рестриктивни и неприложими днес. Надявам се разумът да надделее”, каза той.

Калугеров коментира и това, че константната съдебна практика показва, че в национален парк е допустимо строителство, иначе няма как да се обясни, че изобщо има ски център в Банско. Законът за защитените територии не е отменян от 2000 г., а зоната е направена след това.
На заседанието зловредниците на Тома Белев поискаха ВАС да отправи запитване до съда на ЕС за тълкуване на това дали планът за Пирин подлежи на екооценка. 5-членният състав обаче прие, че въпросът е в неговата компетентност, и отказа. Самият Белев пък се закани, че ако ВАС реши в полза на държавата, ще отнесе въпроса към Европейския съд.

Калин Калинов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене