Свържете се с нас

Таблоид

До 16 декември казват ще се оценява ли целият Пирин

Публикувано

на

Решение в полза на Октопода ще вкара МОСВ в невъзможен казус

„Ако 5-членният състав на ВАС отсъди, че е нужен ОВОС на плана за Пирин, което ще е прецедент, аз не знам какво ще правим, защото в нито един план за управление на нито един национален парк, както и в поправката, която се оспорва, няма нищо конкретно, което да се оценява.“ Това заяви директорът на „Национална служба за защита на природата” в екоминистерството Мирослав Калугеров. Той защитаваше на 15 ноември в съда позицията на ведомството по делото, което „зелените“ водят срещу решението на кабинета от декември 2017-а. Както е известно, то предвижда промени в плана за управление на Националния парк, които ще дадат възможност за изграждане на втори лифт в ски зоната на Банско. Преписката се влачи вече цяла година и на втора инстанция миналата седмица само се даде ход по същество. Магистратите задължиха МОСВ и еколозите до 10 дни да направят писмени бележки, а срокът за решаване на казуса е до 16 декември, което впрочем е неделя.

„Обичайно един доклад за въздействие върху околната среда се изработва за около 5 до 8 месеца, после се подлага на обществено обсъждане и след това се приема. В случая е невъзможно да спазим сроковете, просто у нас никой не е правил такова нещо. От друга страна, вече има практика план за управление или негова поправка да се приема, без да се иска екооценка, и това досега не е срещало съпротивата на екоорганизациите”, обясни още след заседанието Калугеров. Според него единственият правилен подход е процедура по ОВОС да започне, когато се появи конкретно инвестиционно намерение. Това пак ще отнеме време, но екооценката ще е за конкретни намерения.

„Мисля, че тактиката на противниците на ски зоната в Пирин е всячески да пречат за каквито и да било промени в плановете за управление. А тези, които действат сега, са от повече от 15 години, морално остарели, изключително рестриктивни и неприложими днес. Надявам се разумът да надделее”, каза той.

Калугеров коментира и това, че константната съдебна практика показва, че в национален парк е допустимо строителство, иначе няма как да се обясни, че изобщо има ски център в Банско. Законът за защитените територии не е отменян от 2000 г., а зоната е направена след това.
На заседанието зловредниците на Тома Белев поискаха ВАС да отправи запитване до съда на ЕС за тълкуване на това дали планът за Пирин подлежи на екооценка. 5-членният състав обаче прие, че въпросът е в неговата компетентност, и отказа. Самият Белев пък се закани, че ако ВАС реши в полза на държавата, ще отнесе въпроса към Европейския съд.

Калин Калинов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Кмета на Сатовча ,Арбен Мименов събра на спешно съвещание ,представители на горското ,противопожарна охрана и полицията относно пожарната обстановка в общината

Публикувано

на

Кмета на община Сатовча , Арбен  Мименов след снощния голям пожар в Долен и  зачестилите напоследък горски пожари в общината , днес събра на спешно съвещание представители и отговорници от ДГС „Дикчан“ противопожарна охрана и полицията .

На съвещанието бе обсъдена пожарната обстановка в община Сатовча  както и предприемането на действия за превенция и разяснителна кампания сред населението за повишаване вниманието и отговорността на всички  относно пожарите  които освен ,че нарушават хумуса на почвата  ,унищожават и стотици хиляди дребни  и полезни животинки  включително и редки костенурки .

„Предимно пожарите в този сезон  са по невнимание . Предимно тръгват от невнимание при боравене с  огън при почистване на ниви и градини  във връзка с подготовката за новата сеитба  и  на сухи треви и храсти в пасищата  тъй като старата трева избуя много през есента и сега  се пали от пастирите с цел по- бързия растеж  на новата и зелена трева „ , обясни пред  Топ Преса  кмета Арбен Мименов .

Той настоя пред отговорниците  да стартират  още от днес  разяснителната кампания сред населението  по места , за да не се стигне до решение палените пасища  да бъдат забранени  за отдаване   през този сезон .

коментара

Продължете с четенето

Крими

Задържаха българин пътуващ в автобус от София за Лисабон, с три килограма кокаин

Публикувано

на

С мярка за неотклонение „задържане под стража“ за трафик на три килограма кокаин е задържан  българин   който пътувал с автобус от София до Лисабон

Съдът е уважил искането на Окръжна прокуратура – София за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.П., привлечен към наказателна отговорност за трафик на наркотици.

На 22.03.2019 г. митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ извършили проверка на автобус, пътуващ по редовна автобусна линия от гр. София за гр. Лисабон. На ГКПП Калотина в багажа на един от пътниците – българският гражданин С.П., било открито бяло кристално вещество. То било разпределено в 148 прозрачни полиетиленови пликчета, подпъхнати под подплатата на четири якета, сложени в куфара на пътника.

При извършения полеви наркотест веществото реагирало на кокаин, с общо тегло три килограма. По случая е било образувано досъдебно производство по описа на ГПУ Калотина, под надзора на Софийска окръжна прокуратура.

Разследването продължава.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ