Свържете се с нас

Таблоид

До 16 декември казват ще се оценява ли целият Пирин

Публикувано

на

Решение в полза на Октопода ще вкара МОСВ в невъзможен казус

„Ако 5-членният състав на ВАС отсъди, че е нужен ОВОС на плана за Пирин, което ще е прецедент, аз не знам какво ще правим, защото в нито един план за управление на нито един национален парк, както и в поправката, която се оспорва, няма нищо конкретно, което да се оценява.“ Това заяви директорът на „Национална служба за защита на природата” в екоминистерството Мирослав Калугеров. Той защитаваше на 15 ноември в съда позицията на ведомството по делото, което „зелените“ водят срещу решението на кабинета от декември 2017-а. Както е известно, то предвижда промени в плана за управление на Националния парк, които ще дадат възможност за изграждане на втори лифт в ски зоната на Банско. Преписката се влачи вече цяла година и на втора инстанция миналата седмица само се даде ход по същество. Магистратите задължиха МОСВ и еколозите до 10 дни да направят писмени бележки, а срокът за решаване на казуса е до 16 декември, което впрочем е неделя.

„Обичайно един доклад за въздействие върху околната среда се изработва за около 5 до 8 месеца, после се подлага на обществено обсъждане и след това се приема. В случая е невъзможно да спазим сроковете, просто у нас никой не е правил такова нещо. От друга страна, вече има практика план за управление или негова поправка да се приема, без да се иска екооценка, и това досега не е срещало съпротивата на екоорганизациите”, обясни още след заседанието Калугеров. Според него единственият правилен подход е процедура по ОВОС да започне, когато се появи конкретно инвестиционно намерение. Това пак ще отнеме време, но екооценката ще е за конкретни намерения.

„Мисля, че тактиката на противниците на ски зоната в Пирин е всячески да пречат за каквито и да било промени в плановете за управление. А тези, които действат сега, са от повече от 15 години, морално остарели, изключително рестриктивни и неприложими днес. Надявам се разумът да надделее”, каза той.

Калугеров коментира и това, че константната съдебна практика показва, че в национален парк е допустимо строителство, иначе няма как да се обясни, че изобщо има ски център в Банско. Законът за защитените територии не е отменян от 2000 г., а зоната е направена след това.
На заседанието зловредниците на Тома Белев поискаха ВАС да отправи запитване до съда на ЕС за тълкуване на това дали планът за Пирин подлежи на екооценка. 5-членният състав обаче прие, че въпросът е в неговата компетентност, и отказа. Самият Белев пък се закани, че ако ВАС реши в полза на държавата, ще отнесе въпроса към Европейския съд.

Калин Калинов

Вестник “ Топ Преса “

коментара

ВИДЕО

ПРЕМИЕРА В ТОП ПРЕСА: Филип Синапов – „Заим си конен ковеше“

Публикувано

на

Филип Синапов възпява традиционни сватбени обичаи в новата си песен

В ефира на Фен Фолк ТВ премиера направи новият видеоклип на гласовития  Филип Синапов – „Заим си конен ковеше“.

Песента е родопска и е безмензурна, речетативна, като единственият съпровод е на кавал. Виртуозното инструментално изпълнение е на прочутия български кавалджия Недялко Недялков, чието майсторство извайва красивата мелодия и рецитал на песента. Аранжиментът е на Виктор Йорданов-Кардама.

В песента Филип Синапов възпява традиционните едновремешни сватбени обичаи от Родопите, върху които е изгладен и целият текст на „Заим си конен ковеше“.

Лентата е заснета от екипа на режисьора Ненчо Касъмов на забележителната Асенова крепост и в долината на Чепеларска река. В него участие вземат над 20 статиста, които пресъздават нагледното сватбените обичаи.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Фейсбук се срина в целия свят

Публикувано

на

Социалната мрежа Фейсбук се срина в 28 държави, разпръснати по целия свят в 15,05 часа.

В страницата за репорти са подадени над 127 сигнала за различни проблеми със социалната мрежа – със сайта, с мобилното приложение, месинджър и т.н.

Най-много са сигналите от САЩ, Великобритания, Франция, Грузия и т.н. Но има и от България, Гърция, Армения, макар и да не са така многобройни.

Каква е причината за срива все още не е ясно. Обикновено, когато има проблеми, Фейсбук съобщава за причините в Туитър. До този момент обаче хората на Зукърбърг не са дали отговор защо системата им се срина.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ