Инж. Григор Николов от гр. София, с проектантско бюро„Геоник Инженеринг“ в гр. Гоце Делчев, представи свой научен доклад на Международната научна конференция „Smart Geography“ и на XXVIII Международен симпозиум на СГЗБ

Наследил своята професия от предците си, днес инж. Григор Николов е професионалист по геодезия, докторант към Департамент „Геодезия“, НИГГГ – БАН и член на съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ). В началото на месец ноември тази година, по повод 100-годишнината на БГД, той представи блестящо своя научен доклад за Цифрови модели на релефа за територията на България, с който остави трайни следи на Международната научна конференция „Smart Geography“ и на XXVIII Международен симпозиум на СГЗБ.

Инж. Николов проследи развитието на Цифровите модели на релефа от Балканската война (1912 год.) до днес. Първите модели на релефа са създадени по аерофотоснимки за разузнавателни цели. По-късно е въведена стереофотограметрия – по-бърз и ефективен фотограметричен метод за изработване на ЕКТ.

След това е създадена база данни за релефа чрез дигитализиране и така, докато се стигне до съвременните технологии – геодезически измервания, заснемане с дрон, GPS, спътници, радари и др., с които проучването на релефа е много по-прецизно и точно. Днес различни институции (Военно-географска служба към Министерството на отбраната, Агенция по геодезия, картография и кадастър, частни фирми и т.н.) се занимават със събирането на геопространствени данни за релефа и местността с висока степен на подробност и детайлност.
В края на своя доклад инж.

Григор Николов ясно обособи ползите от Цифровите модели на релефа – картографиране, геоложки проучвания, мониторинг, изследване на геодинамични процеси, хидроложко моделиране, прогнозиране на времето, дистанционно сондиране и много други.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене