На 16 декември почитаме Свети пророк Агей и паметта на Свети мъченик Марин

Св. Пророк Агей от Левиевото коляно и е един от Дванадесетте тъй наречени малки пророци.

Св. пророк Агей. Миниатюра от Светогорски ръкопис от XVII в. Източник: pravoslavie.ru

Както всички библейски пророци, така и Свети пророк Агей се родил в трудни времена за юдеите. Неговата мисия била да бъде проводник на Божията воля и промисъл. Става дума за повторното изграждане на Йерусалимския храм от юдеите, които били в плен на вавилонците. След като се освободили от робството, юдеите се прибрали обратно в Йерусалим и започнали да изграждат разрушения от завоевателите храм. Но в един момент започнали да изпитват дълбоки съмнения дали трябва да го изградят до край и искали да се откажат. Точно тук се проявила мисията на Свети пророк Агей, който ги призовавал да продължат. Пророкът предал думите на Всевишния, че новият храм ще бъде още по-голям, внушителен и величествен, защото в него ще служи бъдещият Цар на Царете. Това предсказание е направено 5 века преди да се роди Иисус Христос, Спасителят на всички народи.

Св. мъченик Марин

Твоят мъченик, Господи, 
при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец, 
Защото, имащ Твоята подкрепа, мъчителите повали 
и съкруши на демоните безсилната дързост: 
с неговите молитви спаси нашите души.

Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от 282 до 283 г.] и тъй като бил от благороден произход, въпреки младата си възраст имал званието синклитик, или сенатор. Като християнин той бил хванат и принуждаван да принесе жертва на идолите. Но светият не се покорил и не изпълнил заповедта. Затова го повесили и го рязали с мечове, а после го хвърлили върху огън. След това го сложили на нагорещена решетка, после го хвърлили в кипящ котел, но по Божията благодат той останал невредим. Тогава пуснали срещу него диви лъвове и мечки, но зверовете не го докоснали. Озлоблението на езичниците против твърдия изповедник на Христовата вяра растяло и те решили насила да го заведат в идолското капище и да го накарат да принесе жертва. А той казал:

– Искам да принеса жертва на боговете.

Царят и приближените му много се зарадвали. Свети Марин влязъл заедно с тях в капището, обърнал се с молитва към Господ Иисус Христос и идолите паднали и се разбили. Поразен и огорчен от неочаквания обрат, царят заповядал веднага да отсекат главата на мъченика. Така светецът предал духа си на Господа, а мощите му били благочестиво погребани от богобоязнени християни.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите („Четьи-Минеи“) на св. Димитрий Ростовски.

Днес имен ден празнуват Марин, Марина, Марично, Маринко, Маринела…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене