Започват валежи от дъжд и сняг и поледици в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. В Северозападна и високите полета на Западна България в сутрешните часове също ще вали дъжд, но още преди обяд ще го обърне на сняг. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад, най-късно в Източна България, където през деня все още ще е от изток-югоизток – до умерен. Температурите в Северозападна България ще са почти без дневен ход – около 0°; в останалите райони максималните ще бъдат между 5° и 10°, на места в югоизточните райони и по-високи.

Времето в Гоце Делчев ще е облачно, с краткотрайни превалявания от дъжд и максимална температура 9°.

Жълт код за сняг и поледици е в сила за шест области на страната за 16 декември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Започват валежи и поледици в Западна България

Областите с предупреждение за снеговалежи са София, Перник и Кюстендил. В тези райони се очаква образуване на снежна покривка. В областите Видин, Враца и Монтана жълтият код е за сняг и поледици. По поречието на река Дунав също има условия за поледици.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, в масивите от Източна България – от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър, който привечер ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра – около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно със слаби валежи от дъжд. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури между 9° и 12°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца. През деня ще се повишава.

На 16.12.2018 слънцето ще изгрее в 07:50 часа и ще залезе в 16:54 часа. Продължителност на деня 09:04 часа.

На 16.12.2018 луната ще изгрее в 13:23 часа и ще залезе в 00:34 часа. Осветеност на диска в 0h UT 55 %. Фаза на луната: след първа четвърт преди пълнолуние.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене