Марк Жирардели иска среща с премиера заради Банско

Един от най-великите скиори в историята Марк Жирардели обяви, че ще иска среща с премиера Бойко Борисов и всички заинтересовани министерства за развитието на ски курорта в Банско, по време на откриване на ски сезона в Пирин. ”Вече сме на етап, в който трябва да развием курорта, иначе ще загубим мача и то фатално”, заяви легендарният австриец, който е носител на 5 световни купи в ските, и даде пример с родината си, където само за този сезон отварят нови 50 лифта и влекове. “Това е като в държавата – за да се развива икономически, трябва да направиш пътищата, за да могат хората да търгуват със своето производство. При ски курортите е същото – инфраструктурата също е от решително значение и в момента тази тук се задъхва”, заяви Жирардели. Той похвали новата екологична инициатива в ски зоната, където през този сезон няма да се ползва никаква пластмаса, а само природни материали, които да се разграждат, съобщава 24 часа.

Аз лично не съм чувал в друг курорт да се прави подобна стъпка в битката с пластмасата”, добави той. Според Жирардели, идеята София да кандидатства за младежка олимпиада е великолепна. “Винаги, когато свързват името ти с олимпиада, това носи бум в туризма. Хората си казват: “След като МОК дава олимпиада, там има перфектни писти, инфраструктура, ресторанти и всичко, иначе нямаше да им я дадат, и просто си казват – защо и ние да не отидем да видим.” Младежката олимпиада е много добра стъпка за привличане и на други големи състезания, а в бъдеще може да се помисли и за голяма олимпиада. Според мен 10 години са предостатъчни на България да се подготви”, смята ски легендата.

Кметът на Банско обяви, че най-вероятно от догодина ще започне строежът на газопровода до курорта, който също ще помогне на екологията. От тази година всеки, който ползва екологични горива за отопление, получава 5% отстъпка от такса смет. Сезонът бе открит по традиция с много състезания и игри, както и с концерт на поп-дивата Гери-Никол. В битката на звездите отборът на Жирардели победи този на Мария Киркова с малка разлика. Най-добрата ни алпийка бе принудена да смени австрийската легенда Патрик Ортли, който в четвъртък бил приет по спешност в болница.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене