62 години Данка Попева поправя обувките на цял Благоевград!

Срещам ви с Данка Попева. Жената, която 62 години поправя обувките на благоевградчани. Посещавам я на 12 декември. Църквата почита на този ден Св.Спиридон Чудотворец – един от великите светии и чудотворци от 4 век. Народните вярвания са, че светеца предпазва от кожни заболявания. Затова жените правят специални обредни хлябове и да ги раздават за здраве. В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др.

Представи се на нашите читатели…

– Казвам се Данка Попева. Работя от 1957 година, февруари месец. Това са 62 години. След един месец ги навършвам. Не съм сменяла професията досега. Винаги съм била тук. Учила съм в Дупница. Работила съм в поръчки. Сега съм в репаратура. Така или иначе справяме се горе долу с клиентите. Обслужваме ги по наше усмотрение. Доволни са и се връщат отново при нас. Държим горе долу по-ниски цени от другите обущари.

Какво си учила навремето?

– Учила съм за обущар.

В кое училище?

– В Дупница. Там си имаше училище за обущари, шивачи и електромонтьори.

Ти си харесала тази професия, така ли?

– Не че съм я харесала, но бях принудена защото бях сирак. Нямаше пари да ме издържат, а там беше пълна държавна издръжка. Храна, облекло и квартира всичко беше без пари. Докато учех там не съм си мислела, че ще работя по професията, но се наложи цял живот да я работя. Започнала съм на 16 години работа.

Харесва ти нали?

– В последствие да.

Вие обущарите сте точно като лекарите. Хората ви търсят когато имат много нужда от вашата почощ.

– Така е.

Ето и сега виждам, че имате много клиенти. Колко горе долу на ден минават от тук?

– Всеки ден си е различен.

Има ли значение сезона?

– Имаме и мъртви сезони. Декември и януари са много слаби и юли, август също. А и сега излязоха на пазара много китайски маратонки и обувки втора употреба за 2-3 лева и клиента направо ги изхвърля и си купува нови. Много некачествени, но клиента ги изхвърля и си купува нови защото са много евтини. Вярно е , че имам и клиенти, които предпочитат да си направят старите обувки, които са от естествена кожа и са по-качествени от тези масови китайски боклуци, които се продават сега на пазара.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Снимки: Методи Байрактарски

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене