И по време на капитализма се чака с месеци за услуга – нивото на услугите в града ни стигна тези на номенклатурните по времето на БКП!

Сега ще върна по-зрелите читатели на вестник Градът във времето на комунизма, когато БКП управляваше държавата и по-специално моментът, в който се чакаше пет или десет години за лек автомобил и месец за да ти оправят телевизора, например.

С какви надежди дойде демокрацията и как чакахме светлата ера на капитализма, ще припомня пък това време на старите седесари. Услугите, търговията, предприемачеството преминаха от държавни в частни ръце и качеството на предлаганите от тях продукти трябваше да скочи десеторно. Да, да, ама… не. Днес в град Гоце Делчев е истинска еволюция в развитието на индивида да получиш качествени услуги например. В срок и качествено изпълнени. Сякаш българинът е прокълнат да чака и това е. Независимо от факта, че става въпрос за частен бизнес, независимо от факта, че клиентът си плаща… Ще чакаш! Ще чакаш и това е, а ако малко надигнеш глас, и бой може да ядеш от някой по-здрав управител и ще ореве юрталъка с името ти, щото си бил досадно и нагло капризен… Капризен за какво – за това, че искаш да полуИ по време на капитализма се чака с месеци за услуга – нивото на услугите в града ни стигна тези на номенклатурните по времето на БКП! чиш договореното срещу парите си?

Това доживяхме да чуем, като добра атестация за фирма да се каже „спазва си сроковете“ или „платих и получих без но..“ – това се води сертификат „Коректна фирма“, а според правилата в бизнеса е нищо повече от добре финализирана сделка. Признайте си, уважаеми читатели, колко време чакате за дограма например, за мебели, за ремонт… Клетвата „Да ти влязат майстори в къщата“ я чуваме все по-редовно… Колко време чакате за кола, за прехвърляне, за документи…? Къде остана капиталистическата максима „кеш енд кери“? Плащаш и получаваш мрънкане и мотане, чак и в заведенията е същото… поръчаш и после започваш да чуваш оправдания „колегата“, „колежката“, „бармана“, „кухнята“…

Чакаш за една кавърма 30 минути, за един джолан до час… И на тия държавата им е виновна, а фактът, че не могат да сформират екип – не е. И какво излиза? Ние махнахме БКП от обществото, но как да махнем от обществото БКП? Мисленето си ни е социалистическо „ден да мине – друг да дойде… Едните ще плащат, за да не умрат работещите, а работещите ще работят, колкото да не заспят…Ще страда клиентът и ще иде при този, който умее да прави бизнес, който просто ще му даде това, което иска срещу парите, които е приготвили и е дал. Толкова е просто.

И пак ще повторя – за това, че концепцията ти и начинът, по който управляваш фирмата, понякога не ти е виновна държавата и политиката, виновен си е прътът, щото си е крив и никой не може да го изправи…

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене