Приключва изкупуването на тютюна в Хвостяне само 18 семейства тази година са производители на жълтото злато в селото

Със средна изкупна цена  6,50 лева за килограм изкупвателната фирма „Сокотаб“ приключва изкупната кампания на тютюна и в гърменското село  Хвостяне .

Количествата произведен тютюн от местните тютюнопроизводители намаляват с всяка изминала година , коментира кмета на селото Сейхан Ахмедов . Той сподели ,че миналата година тютюн в Хвостяне са отглеждали 25 семейства, а тази броят им е паднал на 18 семейства .

Масово младите хора и от това гърменско село са заминали на работа предимно в Англия . Само през тази година десетки жители и семейства от Хвостяне са го напуснали за да търсят препитание зад граница . Гастербайтерите от Хвостяне  работят  в различни ферми ,повечето на сезонна  работа и за месец два изкарват парите колкото за един максул тютюн за производството на който са ангажирани от сутрин до вечер целите семейства  в едно дори с децата . Цената е ниска и хората се спасяват в чужбина . Като си идват  в отпуски споделят, че не си струва за 2000 лева да бъхтат цяло лято  по полето, като в Англия тези пари ги изкарвали за месец два , сподели  кмета Ахмедов .

Той прогнозира ,че догодина  желаещите да се занимават с тютюнопроизводство ще са още по малко . Тютюн вече сеят само възрастните които са останали на село , Останалите в Хвостяне все още млади хора  работят в шивашки цехове и се занимават със зеленчукопроизводство ,но повечето вече ги няма ,допълни кмета Сейхан Ахмедов .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене