Епископ Александър постави условията за прехвърлянето на „Св. Иван Рилски“ в Чикаго – едно от тях свързано със скандално известен благоевградски свещеник

В началото на август на ежегодния събор в църквата „Свети Иван Рилски“ в Чикаго част от църковното настоятелство обяви, че вече се правят постъпки храмът да премине от Американската православна църква (OCA) към патриаршията в София. Идеята се прие радушно от присъстващите на събора, но се оказва, че за да се осъществи, са необходими редица стъпки, които никак няма да са лесни. Главата на българския диозец към OCA епископ Александър вече има списък с изисквания, за да се стигне до подобен ход, a едно от основните условия е свързано не с кого да е, а със свещеника в центъра на продължаващия десетилетия скандал Валентин Ноцков. „Искам той да бъде възстановен като свещеник и прехвърлен под моя юрисдикция“, обяви епископът в интервю за BiT Новините. Ако това изискване бъде спазено, по думите на Александър той ще бъде по-склонен да позволи преминаването на храма към БПЦ. Според източници, близки до църквата, членовете, поискали това, вече са разговаряли с митрополит Йосиф, който отговаря за българските църкви в САЩ, Канада и Австралия. Оттам обаче отказват коментар, докато не се вземе решение по исканията на OCA.

Друга трудност пред идеята ще бъде и решението да се гласува от всички членове в енорията. След години без събрания на църквата обаче това условие ще е трудно за изпълнение и отново може да провокира спорове за това кой е пълноправен член и кой не.

Освен това от управата на храма „Св. Иван Рилски“ трябва да изберат и нов свещеник. Всичко това след месеци, през които в църквата не се е чувала служба на родния език. „Нямаме свещеник. Свещеникът, когото чакахме, няма да дойде – не получи виза“ – обясни председателят на църковното настоятелство Боян Чавдаров.

Така след години на съдебни дела сагата с църквата продължава. Според Добри Карабонев от църковното настоятелство много от миряните вече възприемат храма като „чужд“. Факт, който се потвърждава от празните пейки в светата обител всеки уикенд. Затова и според Карабонев „Свети Иван Рилски“ трябва да премине към БПЦ, „където й е мястото“.

Епископ Александър обаче вижда съвсем други доводи зад решението. „Те са отишли при митрополит Йосиф, защото са отчаяни за пари. Надяват се да вземат заем от него.“ След близо 10 години съдебни дела църквата дължи на OCA около 90 хиляди долара. Освен това управата на храма дължи още по-голяма сума за заема за ремонт. Въпреки това епископ Александър казва, че парите не са най-важното условие за него.

В центъра на събитията, дори и след като е изгонен от църквата, остава разпопеният Валентин Ноцков.

По всичко личи, че без опрощение за него няма да има шанс за едно различно бъдеще и за храма „Свети Иван Рилски“.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене