Тъпън бие, хоро се вие: Най-младият самодеен клуб в Разлог спечели 7 място в национално надиграване

рилски самодиви

Най-младият самодеен фолклорен клуб за народни хора в Разлог „Пирински наниз” игра с още 34 клуба от цялата страна в 7-то Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ Казанлък 2014. Танцьорите от клуб „Рилски самодиви“ село Бачево, община Разлог с ръководител Николай Наков също се включиха в атрактивното събитие, което събра многохилядна публика.
Изключително атрактивно и оригинално беше изпълнението на 40 – те участници от клуб „Пирински наниз”от Разлог и танцьорите от клуб „Рилска самодива”с. Бачево. Това бяха и единствените участници, които изпълниха своите хора на жива музика – тъпани и зурни, характерни за фолклора на Пиринския край.
Танцьорите от Разлог показаха обичта си към танца в изпълнените хора „Ой Марийо” и „Разложко”. Младият клуб по фолклорни танци – само на няколко месеца, показа завидни умения и мерак към хората и народната музика. Стотици гости и участници останаха очаровани и запленени от изпълнението, което показа магията на танца. Според участниците от „Пирински наниз” специална заслуга за отличното представяне има ръководителя на клуба Мария Калоянова, която с много търпение, желание и постоянство преподава на самодейците не само уменията за игра на народни танци, но и любов към фолклора.
Площадът в Казанлък се превърна в истинска феерия от музика и танц, когато повече от 800 души се хванаха за ръце и играха на голямо и дълго хоро.
Дора Петкова един от организаторите на „Тъпан бие, хоро се вие“ изказа благодарност и признателност към ръководителя и цялата група „Пирински наниз” от Разлог за усилията за съхранението на българските традиции, за изучаването на най-атрактивните и красиви хора, които са емблема на Пиринският край.
Надиграването в Казанлък по традиция започна с традиционни хора за участниците. Във втория кръг всеки клуб от общо 35-те участващи показаха своите умения в изпълнението на две хора по избор.
„Тъпан бие, хоро се вие“ се провежда всяка година и се организира от Читалище „ЖАР – 2002“, Дора Петкова и Петър Белчев и Община Казанлък.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене