24 годишна водачка от Петрич, причинила смъртта на 16 годишен неправоспособен мотоциклетист при ПТП

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Х.Г. за извършено от нея престъпление по транспорта, довело до смърт на шестнадесетгодишен младеж.Обвиняемата Г. (на 24 години) е придобила правоспособност като водач на МПС през м. юли 2015 г.
Един месец по-късно, на 19.08.2015 г., късно през нощта, тя управлявала лек автомобил „Форд“ по ул. „Цар Борис III“ в Петрич. Движила се е със скорост от 27-28 км/ч, с посока на движение от центъра на града към магазин „Лидъл“.

Около 00:50 ч. младата жена наближила кръстовище с поставена светофарна уредба, която работела с мигаща жълта светлина на режим „Внимание“.

В същото време пет мотоциклета се движели в колона по ул. „Рокфелер“. Два от тях профучали пред автомобила на Х.Г., без да й предоставят нужното предимство. Тя продължила движението със същата скорост, без да се огледа , нито да се уверила, че може да премине безопасно през кръстовището преди да навлезе в него.

Убедена, че е на път с предимство, обвиняемата не забелязала възникналата опасност – приближаването на третия по ред мотоциклет марка „Хонда“. Той бил управляван от неправоспособния водач И.В. (на 16 години) със скорост 37-38 км/ч. Заедно със спътника му те били без предпазни каски. Мотоциклетът не бил регистриран по надлежния ред, нямал и застраховка „Гражданска отговорност“.

Мотоциклетистът задействал спирачната система на управляваното МПС, след като видял автомобила на Х.Г., но въпреки това не успял да предотврати удара и се блъснал в него. Последвало завъртането му и падането на И.В. на асфалта, което причинило травматични увреждания на шестнадесетгодишния младеж.

На мястото на ПТП веднага била извикана спешна медицинска помощ. Пострадалият бил транспортиран до МБАЛ „Рокфелер“ в Петрич, където изпаднал в безсъзнание и впоследствие починал.

От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза на трупа на И.В. се установява, че смъртта му се дължи на съчетана черепно и гръбначно-мозъчна с гръдна и коремна травма.
Предстои делото да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене