Община Гърмен спира строителството над дерето в Дебрен

Община  Гърмен издаде заповед за спиране на  строителството върху дерето в село Дебрен. До заповедта за спиране на строителството се стигна ,след като директорът на Националния строителен контрол е изпратил сигнал до главния прокурор,проверките са ежедневни.Протоколите с констатациите на ДНСК и РДНСК – Благоевград връчихме на собствениците на двата обекта.Те възразиха,но възраженията им не бяха приети и така общината издаде заповед за спиране на строителството“

Собствениците имат право да обжалват в 14-дневен срок.

По думите на кмета на общината Минка Капитанова  резрешителното на двамата собственици е издадено за построяване на търговски сгради,като между тях е трябвало да има отстояние,за да може дерето да се почиства.

Тя нарече смехотворно твърдението,че търгът е бил таен и незаконосъобразен ,защото бил проведен на мюсюлмaнския  празник Байрам.

„На Байрам животът не спира.Търгът е напълно законен“,заяви Капитанова.

Иначе  искането за строежа върху дерето в Дебрен  е било одобрено с решение на Общински съвет през 2013г. Тогава е бил обявен търг,към който е имало интерес.От общо осемте парцела над дерето били закупени два.Правото на строеж е било за период от 5 години.

Процедурата започва,когато предишният кмет на община Гърмен Ахмед Башев , внася в Общинския съвет докладна записка за одобряване на подробен устройствен план за регулация и застрояване на търговски обекти над дере в село Дебрен.

Изготвен е и доклад от хидроинженер.Планът не е върнат от тогавашния областен управител,което означава,че той е влязъл в законна сила.Освен това,всяко разрешително за строеж задължително минава през РДНСК,която в 14-дневен срок проверява  всичко и документално,и на място след което разрешението влиза в сила“,обясни подробностите по  по случая кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

По думите й, резрешителното е било  дадено за построяване на търговски сгради,като между тях е трябвало да има отстояние,за да може дерето да се почиства. Съгласно Закона за водите не може да се строи над река и затова Басейнова дирекция твърди,че общината няма право да дава разрешение за строеж над тази територия .След като изпълнителят на строежа е наказан,започва дело,където становището на Басейнова дирекция пада,тъй като не става въпрос  за река.В плана дерето не е отразено като такова. Актувано е с акт за общинска собственост,което е парцел.Съдът доказва,че процедурата е законна и ние няма как да спрем строителството.По Закона за устройство на територията разрешително за строеж не може да бъде отменено“,поясни предисторията на случая Капитанова.

Тя обаче нарече смехотворно твърдението,че търгът е бил проведен тайно и е бил незаконосъобразен ,защото тогава бил мюсюлмнaския  празник Байрам.

„На Байрам животът не спира.Търгът е напълно законен“,допълни Капитанова .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене