Общините Гоце Делчев и Сатовча с ваучери по 15 000 еро за изграждане на безплатен високоскоростен безжичен интернет на обществени места

Общините Гоце Делчев и Сатовча заедно с още четири общини от Благоевградска област ще предоставят високоскоростен интернет на обществени места, съобщават от Областен информационен център – Благоевград. Изграждането на безплатните  високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места се финансира в рамките на инициативата WIFI4EU, която през месец март тази година беше представена от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Гоце Делчев, Сатовча ,Благоевград, Банско, Сандански и Струмяни са сред 2 800 общини в цяла Европа, които ще получат средства за изграждане на мрежите.

Одобрените кандидати ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес.

Кандидатстването по инициативата на еврокомисар Мария Габриел се осъществява на принципа „Първи по време – първи по място“.

Първата покана за подаване на заявления се проведе във времето 7-9 ноември 2018 г. и по нея заявка за участие подадоха над 13 000 европейски общини. Общините, които не бяха класирани по време на първата покана, могат да се включат в надпреварата отново.

Второ подаване на документи по инициативата ще има в началото на 2019 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене