Здравословно с Цветелина Хаджиева: Генерализираният модел за слабо тяло от масмедиите

Човек ежедневно е поставен в условия на силно или слабо въздействие от страна на много социо-културни фактори. Натискът, който те оказват върху него често е голям и може да доведе до появата на психо-физиологични проблеми, които отварят порочния кръг от нарушеното здравословно състояние и трудността да се открие причината за това. Тя обикновено се корени в невъзможността човек да отговори на външните стимули, които често задават почти невъзможни за изпълнение рамки.

Такъв е случаят с масмедиите, които непрекъснато под всякаква форма промотират слабото тяло, но това слабо тяло, което излиза от приемливите здравословни медицински стандарти. Това е един сериозен психологически натиск, който намира отговор в строга диета, която от своя страна води до сериозни физически и когнитивни проблеми, като възстановяването от хранително разстройство е трудно, изпълнено с много перипетии, както за страдащия, така и за неговите близки.

Много хора пренебрегват сериозността на това заболяване, смятайки го просто за мода, която ще премине след известно време. За жалост, за някой преминава, но с фатален необратим изход. Затова е важно осъществяването на своевременни превантивни мерки, за които трябва стриктно да съблюдават родителите – всяка промяна в хранителното поведение на своето дете и да не остават безучастни. Това е абсолютно необходимо, тъй като не можем да преборим този конгломерат медийната индустрия, в която основната цел е генерирането на огромна печалба и която не се интересува от вредата, която нанася на обществото. Ето защо случаят с хранителните разстройства трябва да се разглежда като частен, понеже единствената подкрепа и помощ може да се осъществи от страна на близките и специалистите, работещи с тази сложна проблематика.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене