Дванадесет години затвор при първоначален строг режим за клошар от Костенец извършил умишлено убийство

Окръжна прокуратура – София е постигнала осъдителна присъда спрямо П.М., обвинен за извършено от него умишлено убийство и незаконно държане на оръжие и боеприпаси.

Подсъдимият М. живеел сам в къща в село Горна Василица, като се препитавал  с клошарство.

През 2012 г. и 2013 г. закупил газово-сигнален пистолет марка „EKOL“ и газово-сигнален револвер марка „Viper“. Уведомил по надлежния ред РУ гр. Костенец, за което му били издадени удостоверения. Впоследствие той отстранил сепараторите на двете оръжия и по този начин те станали огнестрелни. Оръжията обикновено носел в себе си. В дома си в Горна Василица подсъдимият съхранявал и боеприпаси, преправени в огнестрелни.

На 07.09.2017 г. П.М. извършил обичайната си обиколка на контейнерите в центъра на гр. Костенец. Около 16:30 ч. седнал на пейка в близост до чешма на площада, пред тотопункта.

В този момент при него дошъл Д.Т., когото подсъдимият познавал, но избягвал. Мъжът на няколко пъти сядал на пейката до подсъдимия, ставал, заяждал се с него. Казвал му, че е без пари, че е никой, че е „боклук“.

При тези думи П.М. станал, за да си тръгне и направил няколко крачки. На свой ред Т. му подвикнал „Искаш ли да те набия?“ Подсъдимият се обърнал и му отговорил „Добре“. В момента, в който Д.Т. се насочил към него, П.М. откопчал левия джоб на якето си и извадил револвер. Насочил оръжието към опонента си, който бил на около един метър и произвел изстрел. Куршумът не го улучил, но прострелял намиращ се на отсрещния тротоар минувач.

Д.Т. отново напуснал спусъка, но револверът засякъл. Д.Т. му казал, че ако „Още веднъж стреля, ще го набие“ и си тръгнал.

През това време подсъдимият М. бръкнал в джоба на якето си и извадил другия пистолет, който също бил зареден. Направил две крачки и стрелял във врата на Д.Т., който паднал по очи.

Веднага след това П.М. тръгнал към Районното управление на полицията в града. На влизане в сградата той със спокоен тон заявил „Аз прострелях мъж“.

На същия ден било извършено претърсване в къщата на подсъдимия и иззети петдесет и четири патрона за газови и сигнални оръжия.

От заключението на съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на Д.Т. е причинена от огнестрелно нараняване в областта на врата със счупване на шиен прешлен и контузия на гръбначен мозък.

Случайно улученият от изстрела на П.М. мъж получил увреждане в горната част на лявото бедро със засягане на меките тъкани, неопасно за живота.

Убийството е било извършено в градска среда, на оживено място, в непосредствена близост до посещавани търговски обекти.

В хода на досъдебното производство подсъдимият М. категорично е заявил, че не съжалява, че е застрелял Д.Т.

За извършените престъпления на П.М. е наложено наказание от дванадесет години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене