Свържете се с нас

Култура

В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина на роденият в Лешко революционер и композитор на песента „Тих бял Дунав“ -Иван Караджов

Публикувано

на

В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина от рождението на революционера и композитор на песента „Тих бял Дунав“ – Иван Караджов. Събитието се проведе пред паметната му плача, поставена през 2012 година на фасадата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ в града. На ритуала по поднасяне на цветя присъстваха десетки жители на областния център, както ѝ представители на политически партии.

Пред присъстващите бе припомнено, че Караджов е роден на днешния ден през 1875 година в благоевградското село Лешко. Той взема дейно участие в Балканската война като доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия, а през 1915 година завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на Единадесета пехотна македонска дивизия. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и става пунктов началник на Организацията в Горна Джумая. Участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 година и в Горноджумайската наказателна акция през 1924 година.

В Благоевград бе отбелязана 143-та годишнина на роденият в Лешко революционер и композитор на песента „Тих бял Дунав“ -Иван Караджов снимка 1

pirinsko.com

коментара

Култура

Скребатно, пример за родолюбие

Публикувано

на

Родопското село Скребатно, влязло в полезрението на цяла България заради пожара, в който изгоря сградата на едновековното читалище, има богата история – пример за родолюбие, жажда за знания и прогрес. Населението на селото винаги е било будно, не се е примирявало с неправдите, а се е борело за по-справедлив  живот. Скребатно е родно място на много заслужили българи, на цели фамилии, допринесли за развитието не само на Гоцеделчевския край, но и на България. Тук през 1919 година е образувано първото в Благоевградска област просветно дружество.

Резултат с изображение за музеят в скребатно

Богатата история на Скребатно е съхранена в музей, с какъвто могат да се похвалят малко градове, още по-малко села. Сградата е твърде стара, според някои – на 300 години. До освобождението на Пиринския край  от турско робство тя е била конак, след това – ковачница, а от 1925 година – прогимназия. В средата на 80 – те години на миналия век сградата е основно ремонтирана, а от 1978 година е превърната в музей.

Приземният етаж на музея е неговата етнографска част. Тук са събрани изключително  много експонати, свидетелстващи за поминъка, обичаите и облеклото на местните хора от  недалечното минало. Подредени в отделни кътове, те нагледно показват домашния бит и занаятите на нашите предци. На пода са постлани черги, а по стените са окачени изкусно изтъкани покривки и  престилки.  Силно впечатление правят  ръчно изработените облекла – както християнски, така и мюсюлмански. Всичко говори за трудолюбието и майсторлъка на тукашните жени, които са работели със  старание и естетически вкус.

Историческата част на музея е на втория етаж. Тук са съхранени много документи и снимки – летопис на този бунтовен край. Запазени са и  реликви като ножове и други оръжия. Сред експонатите е първото радио, донесено в селото, първата пишеща машина и първата киномашина.

Музеите са паметта на времето. Попадне ли в тях, човек мислено благодари на тези, заради  които може да се докосне до старината. Далновидни са били и скребащяни, които чрез музея са оставили своите послания за поколенията.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Двама третокласници от ОУ „Св. П. Хилендарски“ Корница с почетни грамоти и награди в националния конкурс „Как е приложим заветът на кан Кубрат днес“

Публикувано

на

Денис Шабан Бялк и Ибрахим Кезим Аджорал с класен ръководител Босилия Караилиева, са сред отличените в страната третокласници които получиха специални награди от фондация „Въздигане “ за авторските им стихотворения, които написаха специално за конкурса „Как е приложим заветът на кан Кубрат днес“.

„Правим го в името на децата, защото вярваме, че разказът за Кан Кубрат и неговия емблематичен завет за единство на българския народ възпитава нуждата от силна взаимовръзка между тях, помага им да открият своите корени и славно минало, мотивира ги към активна взаимопомощ, учи ги на екипна работа, което пък ще засили желанието да останат в своята родина и да се борят заедно с приятелите си за по-добро бъдеще тук, вместо да го търсят навън“, заявявиха  организаторите на кампанията.

Така специалното жури на Фондация „Въздигане“ отличи най-добрите стихотворения и ги възнагради със специална награда – КНИГА „СЪЗДАТЕЛИТЕ “, по текст на Георги Шуменов, а малки поети от Корница са сред наградените ученици, заявиха горди от ръководството на училището и най-вече тяхната класна ръководителка, Караилиева.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ