С наздравици стартира „Кратун-месец“ в град Рила

 В град Рила по обяд днес с много настроение и наздравици бе открит най-дългият месец по поречието на Рилското корито.

С наздравици стартира "Кратун-месец" в град Рила снимка 1

Той се казва „Кратун“, носи името си от съдовете от едноименния сорт тикви, трае 99 дни, започва от отточването на първото вино и свършва на Трифон Зарезан.

Най-дългият месец си има директор-това е 88-годишният Станке Милчев. Кратун месец е наследник на дружество „Пакост“, девизът на рилските пакостници е „Купи кило вино, па може и ти да пиеш от него“. От виното в кратунка отпи и най-малкият член-правнукът на бай Станке, който рецитира и стихотворение, посветено на „Кратун-месец“. И понеже ще бъде истински мъж-отпи от кратунката наравно с прадядо си.

В Рила кратунките били домакинска вещ отдавна, ползвали ги за да си поливат с тях с топла вода. Докато в един прекрасен ден открили, че от тях виното е най-сладко. Най-дългият месец се празнува от 1993 година, така че днес бе открито 25-годишното му издание.

Децата-танцьори от местното читалище изпълниха „Шопски танц”, след което възрастните започнаха с наздравиците. Празникът продължава с конкурс за вино, а бай Станке и останалите „пакостници” почетоха паметта на починалите членове с минута мълчание, и отишли си от този свят заедно с кратунките. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене