Свържете се с нас

Таблоид

С наздравици стартира „Кратун-месец“ в град Рила

Публикувано

на

 В град Рила по обяд днес с много настроение и наздравици бе открит най-дългият месец по поречието на Рилското корито.

С наздравици стартира "Кратун-месец" в град Рила снимка 1

Той се казва „Кратун“, носи името си от съдовете от едноименния сорт тикви, трае 99 дни, започва от отточването на първото вино и свършва на Трифон Зарезан.

Най-дългият месец си има директор-това е 88-годишният Станке Милчев. Кратун месец е наследник на дружество „Пакост“, девизът на рилските пакостници е „Купи кило вино, па може и ти да пиеш от него“. От виното в кратунка отпи и най-малкият член-правнукът на бай Станке, който рецитира и стихотворение, посветено на „Кратун-месец“. И понеже ще бъде истински мъж-отпи от кратунката наравно с прадядо си.

В Рила кратунките били домакинска вещ отдавна, ползвали ги за да си поливат с тях с топла вода. Докато в един прекрасен ден открили, че от тях виното е най-сладко. Най-дългият месец се празнува от 1993 година, така че днес бе открито 25-годишното му издание.

Децата-танцьори от местното читалище изпълниха „Шопски танц”, след което възрастните започнаха с наздравиците. Празникът продължава с конкурс за вино, а бай Станке и останалите „пакостници” почетоха паметта на починалите членове с минута мълчание, и отишли си от този свят заедно с кратунките. /БГНЕС

коментара

Таблоид

УЧИТЕЛ И УЧЕНИЧКА ОТ СУ-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

Публикувано

на

Вчера , на официалната церемония по награждаването  в Благоевград ,учителката  Райка Славчева и ученичката Мира Арнаудова от 8-„б“ клас на СУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча бяха удостоени с национални награди и грамоти от ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

Община Сатовча и училище Сатовча за пореден път  имат повод за гордост след като станаха ясни  резултатите и от този национален  конкурс.

Ученичката Мира Арнаудова зае второ място в категорията писане на стихотворение, а неин консултант бе класният й ръководител – г-жа Райка Славчева.И двете получиха специални  поздрави от председателят на ОбСНВ, д-р Теменужка Любенова  от заместник областния управител  Иван Стоянов и от  представители на РУО – Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Собствениците на магазин “Албена“ облякоха с нови топли грейки , палта и обувки настанените в Центъра за възрастни с умствена изостаналост потребители

Публикувано

на

Истинско коледно настроение  се завихри   днес и в Цнст –Гоце Делчев . Потребителите на Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев бяха истински зарадвани от невероятните коледни подаръци които им поднесоха собствениците на магазин „Албена „ в града – Александър и Албена Тюмбелекчиеви .

Двамата бизнесмени с големи сърца за предстоящите светли Коледни празници подариха на всички потребители от центъра топли грейки , палта и обувки които бяха облечени от тях на момента с голяма радост и признателност .

За истински човешкият жест към потребителите на центъра, ръководството и  колективът на социалната институция благодариха и пожелаха на  дарителите Албена и Александър здраве и благословение през новата 2019 година.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ