15 000 студенти превзеха Банско за 8 декември, цялата полиция на крак срещу купонджийски инциденти

Хиляди студенти от университети в цялата страна окупираха вчера Банско. Трасето Симитли-Банско през Предел вчера бе претоварено от автомобилен трафик, а много от младежите си позволявали рисково шофиране при пълна липса на „Пътна полиция”, алармираха водачи по телефона в редакцията. Първите групи, избрали да празнуват в курорта, започнаха да пристигат още преди обяд, а в ранните следобедни часове те препълниха центъра на града, който се оживи дори повече от  пика на зимния сезон. Младежите и девойките се възползваха от  слънчевото време за разходки и да разгледат стария град. Повечето от тях споделиха, че не са за първи път в Банско. Привлича ги най-вече добрият купон и спокойствието, чистият въздух и красивата природа. Сред разхождащите се групи имаше студенти от ТУ – София, УНСС, Софийски университет и много други висши учебни заведения от цялата страна.

„Не сме за първи път в Банско. Градът ни харесва много не само като курорт, а и като цяло. Тук човек хем може да си почине, хем да се забавлява. Ние сме група около 10 човека, отседнали сме в хотел. Пристигнахме малко по-рано, очакваме и другите да пристигнат след обяд. Резервирали сме месец по-рано чрез интернет”, споделиха студенти от  УНСС, които бяха сред първите пристигнали.

„Избрахме Банско, защото той е една от най-предпочитаните дестинации от студентите. Чували сме, че тук стават много хубави купони, а ние сме последна година и искаме да прекараме добре. Надяваме се, че престоят ни тук ще бъде хубав и ще оправдае очакванията ни. Ще използваме времето, за да разгледаме града и да посетим някои забележителности”, споделиха група студенти от ТУ – София.

„Ние сме само четири човека, отседнали сме в хотел, но ще празнуваме навън, в механа. Това е първият ни студентски празник и решихме да дойдем в Банско, за да се забавляваме. Идвали сме и друг път тук и градът много ни харесва”, казаха първокурсници от ТУ – София.

„За нас мястото нямаше особено голямо значение, важна е компанията. Не сме толкова много хора, на купон става и с малко хора, но добри приятели. Миналата година също бяхме тук и си изкарахме много добре и останахме доволни. Дошли сме позитивно настроени. Това е последната година от бакалавърската ни степен и сме много развълнувани и ентусиазирани. Избрахме хотел, защото сме дошли да празнуваме, а в къща или вила е свързано с много повече подготовка и занимания със съвсем битови неща. Може би и чарът на града е една от причините да изберем Банско, не само купона, защото той си зависи от нас”, обясниха младежи от Софийския университет.

Някои заведения в центъра на града също се бяха погрижили да приповдигнат настроението на своите гости, а и да привлекат повече посетители с малки търговски трикове.

gallery

„Решихме да изненадаме младежите и девойките, които са любители на хубавите вина. Виното, с което ги посрещаме, е червено мерло, собствено производство. Механата ни е резервирана за празника, подготвили сме се с вкусна храна, жива музика и, естествено, добро обслужване, за да се почувстват студентите специални. Всички, които са при нас, са български студенти и се надяваме, че те ще останат доволни от нас, ние от тях и догодина ще се върнат отново”, сподели Орхан, управител на механа в центъра на Банско, който лично бе седнал зад огромната дървена бъчва, за да посреща с хубаво червено вино своите посетители.

От хотелиерския бранш в Банско, където очаквано и тази година  ще има най-много студенти, изразиха надежда празникът да протече спокойно, без инциденти и проблеми. Хотелиерите са се погрижили за повече охрана в обектите си, която да следи за спазване на обществения ред и недопускане на инциденти.

Между 13 и 15 хиляди студенти, основно български и по-малко гръцки, се очаква да празнуват в Банско тази година. Резервациите са основно за пакети от две нощувки – петък и събота.

Сравнително по-малко са студентите, които ще празнуват в съседната община Разлог. Там се очакват около 1300 души, като по-голямата част ще отседнат в хотелите на Бетоловото.  Празникът тази година ще премине почти без студенти в най- голямото село в общината – Баня. Причината е не липсата на интерес, а проблемите, които студентите създават. Масово хотелиерите и ресторантьорите в селото и собствениците на къщи за гости са отказали резервации на студентски групи и там ще празнуват едва около 50 младежи и девойки. Базите им обаче са пълни с туристи, голяма част от тях са македонци.

Курортът „Семково“ над Белица също ще посрещне студенти. Там се очакват около 60  души.

За обезпечаване сигурността на младежите в региона ще има допълнително командировани полицейски служители. Наред с основните патрули към полицейските управления в Разлог и Банско ще се присъединят и допълнителни патрули. През целия уикенд ще има и засилено полицейско присъствие. Патрули ще бъдат разположени в близост около обектите, където има празнуващи студенти, за да може при необходимост да се  реагира навременно. Засилен ще бъде контролът и на пътя. Органите на реда ще извършват проверки за неправоспособни водачи, както и за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене