Заместник-кметът Христина Шопова: Никой няма да закрива Камерна опера – Благоевград!

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова категорично опроверга слуховете, че предстои Камерна опера – Благоевград да бъде закрита.

 Г-жо Шопова, споделете какво Община Благоевград е подготвила за гостите и жителите на града?

– Време е да обявим коледната програма и коледният фестивал. Никога не сме крили, че това за нас е един от най-вълнуващите моменти. Връщаме се малко в ролята на деца. Гледаме да измислим събитията и да ги правим така, че все едно се поставяме на мястото на публиката и на хората, които ще усетят тези събития. Коледният фестивал както знаете всяка година има свое мото. Тази година то е „Следвай звездата, която ще озари пътя“. Чрез нашите събития и това, което правим ще се обединяваме около това мото. Както всяка година имаме благотворителна инициатива. Тази година всички се обединяваме около това да помогнем на Иван, който има онкологично заболяване. За щастие сумата, от която се нуждае неговото семейство е почти събрана. Тоест трябва още малко помощ, защото наистина има надежда. Един град за едно дете. Искам да благодаря на моя екип, който работи неуморно и наистина правят добри продукти. Всички искаме култура, но когато няма стратегия и насоченост към това, което се случва и отношение към хората, които работят в културните институции, това няма как да се случи. Искам да поздравя и г-н Брано. Наш дългогодишен приятел, с който работим много добре. Работим много добре и с всички частни школи в града. Ние децата не ги делим на частни и общински. Искам също така да поздравя и новият директор на Драматичният театър, който въпреки младостта си показва за кратко време, че нещата наистина могат да се случват и да вървим към по-добро. Искам да благодаря и на отдел Култура, които също с голямо сърце и любов работят за тази програма. Да обърна внимание на самата програма. Очакваното начало е на 05.12.2018 г. от 18.30 часа. Посрещането на дядо Коледа и запалването на елхата и коледните светлини на града. Стана традиция дядо Коледа да пристига в Благоевград по различен начин. По атрактивно е за всички деца. Ние обаче ще го запазим това в тайна, до колкото е възможно. Площада е готов. Това също е много важно, но неговото откриване ще бъде януари. Заради нашата коледна програма ще изместим откриването на площада. Традиционният приказен разказвач пак ще е тук. Всяка вечер ще се четат приказки за най-малките. Всички културни институции са подготвили своите коледни концерти. Ще бъде поставена отново кутия за писма до дядо Коледа. Установихме, че всяка инициатива, която се харесва на хората трябва да я надградим и задържим.

Тръгнаха слухове за закриването на операта…

– Тук е мястото да кажа нещо за Камерната опера в Благоевград. Вихри се някакъв слух в социалните мрежи, че тя ще престане да съществува. Всеки може да си пусне каквото поиска в тези социални мрежи. Държа да кажа, че никой няма да закрива Камерна опера. Неможе по този начин непрекъснато да се тиражират неверни слухове. Обидно е за хората, които работят там. Непрекъснато се омаловажава труда на всеки един. Тези хора, които работят там не са спали събота и неделя, заради това, че на някой му е хрумнало да си прави кампания във фейсбук. Всичко разбирам, но моля да се отразяват правилно нещата. Камерна опера даже ще участва в програмата. Ще направят страхотен концерт с джаз формация- София. АББА – Мания се казва. По добре да се подкрепят тези хора, за да има зрители в залите, отколкото неверни лъжи. Винаги когато сме пред прага да се създаде нещо хубаво, се пуска нещо такова….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене