Свържете се с нас

Новини

Заместник-кметът Христина Шопова: Никой няма да закрива Камерна опера – Благоевград!

Публикувано

на

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова категорично опроверга слуховете, че предстои Камерна опера – Благоевград да бъде закрита.

 Г-жо Шопова, споделете какво Община Благоевград е подготвила за гостите и жителите на града?

– Време е да обявим коледната програма и коледният фестивал. Никога не сме крили, че това за нас е един от най-вълнуващите моменти. Връщаме се малко в ролята на деца. Гледаме да измислим събитията и да ги правим така, че все едно се поставяме на мястото на публиката и на хората, които ще усетят тези събития. Коледният фестивал както знаете всяка година има свое мото. Тази година то е „Следвай звездата, която ще озари пътя“. Чрез нашите събития и това, което правим ще се обединяваме около това мото. Както всяка година имаме благотворителна инициатива. Тази година всички се обединяваме около това да помогнем на Иван, който има онкологично заболяване. За щастие сумата, от която се нуждае неговото семейство е почти събрана. Тоест трябва още малко помощ, защото наистина има надежда. Един град за едно дете. Искам да благодаря на моя екип, който работи неуморно и наистина правят добри продукти. Всички искаме култура, но когато няма стратегия и насоченост към това, което се случва и отношение към хората, които работят в културните институции, това няма как да се случи. Искам да поздравя и г-н Брано. Наш дългогодишен приятел, с който работим много добре. Работим много добре и с всички частни школи в града. Ние децата не ги делим на частни и общински. Искам също така да поздравя и новият директор на Драматичният театър, който въпреки младостта си показва за кратко време, че нещата наистина могат да се случват и да вървим към по-добро. Искам да благодаря и на отдел Култура, които също с голямо сърце и любов работят за тази програма. Да обърна внимание на самата програма. Очакваното начало е на 05.12.2018 г. от 18.30 часа. Посрещането на дядо Коледа и запалването на елхата и коледните светлини на града. Стана традиция дядо Коледа да пристига в Благоевград по различен начин. По атрактивно е за всички деца. Ние обаче ще го запазим това в тайна, до колкото е възможно. Площада е готов. Това също е много важно, но неговото откриване ще бъде януари. Заради нашата коледна програма ще изместим откриването на площада. Традиционният приказен разказвач пак ще е тук. Всяка вечер ще се четат приказки за най-малките. Всички културни институции са подготвили своите коледни концерти. Ще бъде поставена отново кутия за писма до дядо Коледа. Установихме, че всяка инициатива, която се харесва на хората трябва да я надградим и задържим.

Тръгнаха слухове за закриването на операта…

– Тук е мястото да кажа нещо за Камерната опера в Благоевград. Вихри се някакъв слух в социалните мрежи, че тя ще престане да съществува. Всеки може да си пусне каквото поиска в тези социални мрежи. Държа да кажа, че никой няма да закрива Камерна опера. Неможе по този начин непрекъснато да се тиражират неверни слухове. Обидно е за хората, които работят там. Непрекъснато се омаловажава труда на всеки един. Тези хора, които работят там не са спали събота и неделя, заради това, че на някой му е хрумнало да си прави кампания във фейсбук. Всичко разбирам, но моля да се отразяват правилно нещата. Камерна опера даже ще участва в програмата. Ще направят страхотен концерт с джаз формация- София. АББА – Мания се казва. По добре да се подкрепят тези хора, за да има зрители в залите, отколкото неверни лъжи. Винаги когато сме пред прага да се създаде нещо хубаво, се пуска нещо такова….

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

коментара

Новини

Николай Ненчев в Благоевград: Призовавам всички българи да гласуват на Евроизборите с разума си, а не емоционално!

Публикувано

на

„Европейският приоритет е общ за всички държави, на мен ми се иска да излезем от този тип говорене. Не приемам идеята за национални държави в рамките на Европейския съюз, а по-скоро за пълна, тясна и изключително динамична интеграция в европейските структури. Само тогава можем да очакваме благоденствие, по-висок жизнен стандарт, по-голяма сигурност и разбира се, отстояване на едни ценности, които са общо европейски.“, така независимият кандидат за евродепутат Николай Ненчев коментира възгледите си относно това, какъв трябва да бъде европейския приоритет за България през следващите 5 години, по време на посещението си в Благоевград днес.

Повод за посещението му бе откриването на изложба, посветена на 70 години от създаването на НАТО и участието на първата българска рота във военния алианс.

По време на откриването й, Ненче се срещна и разговаря със съмишленици, симпатизанти и приятели, и коментира актуални и важни въпроси, свързани с предстоящите Европейски избори.

Предстоящите избори са важни не само за България, каза той и допълни, че това което силно го безпокои е, че една голяма част от кандидатите за Европарламента сега, „ще търсят форма и начин по-скоро да вредят, да рушат Европейския съюз отвътре“. Такива цели Ненчев припознава в т.нар. националпопулистки и евразийски организации.

„Много силно се безпокоя, че точно в рамките на последните няколко дни преди изборите, тук се провежда един голям евразийски форум – на много високо ниво, и то под патронажа на президента Румен Радев. Това е много силен негативен знак, но той пък в голяма степен разкрива какви са истинските намерения на тези хора, т.е. да ни отделят от ЕС и да ни направят повече зависими от Русия и Руската империя.“, допълни още Ненчев.

Той коментира още редицата вътрешни скандали, под знака на които мина настоящата предизборна кампания и начина, по който същите ще се отразят на имиджа на България в Европа.

„Не Европа, а сами трябва да си помогнем, за да подредим нещата тук. Преди повече от 30 години зададох на свой възрастен приятел, осъден на смърт от режима, въпроса колко дълго ще продължи прехода и кога наистина ще бъдем достатъчно свободни. Той ми каза – поне 10 години, а на мен това ми изглеждаше изключително дълъг период. Минаха 30 години и горе-долу сме в същото положение. Ако не се интегрираме, ако Европа не стъпи тук със своето законодателство, със своята правна норма, със своята ценностна система, няма как да излезем от състоянието, в което сме днес.

Що се касае за т.нар. „Апартаментгейт“ – струва ми се, че акцентът е леко изместен. Ние трябва да търсим отговорност от институциите и службите за сигурност, защо сега? ДАНС проспаха ли цялото това време? Изпращали ли са сигнали? Сега виждам, че главният прокурор Сотир Цацаров се е активизирал, но трябва да се започне от него и на първо място на него да бъде извършена такава проверка. На второ място той сега изисква информация от ДАНС, за всички офшорни сметки на властта, но досега не го ли е правил? А ако ДАНС са имали тази информация, а това очевидно е така, защо до момента не са я предали? Този скандал от една страна е оздравителен, но от друга – много закъсал“, заяви още независимия кандидат за евродепутат.

Той коментира още острата липса на доверие от страна на хората към българските съдебни институции и фактът, че българите разчитат повече на Европейската прокуратура. По този повод Ненчев заяви, че няма нищо лошо в това, след като съдебната система и прокуратурата в Европейския съюз работят ефективно и дават резултати, да наложим същите правила в България.

„Независим кандидат съм, за да дам възможност на много по-широк кръг избиратели да подкрепят именно един независим кандидат от една страна, който не е обвързан и не носи отговорност пред никого, няма пред кого и с кого да се оправдавам. От друга стана поемам лична отговорност изцяло. И ще направя всичко възможно, всички тези послания, които съм изпратил, да бъдат вменени като мои основни задължения и така ще бъде.

Ненчев призова всички български граждани да гласуват с разума си, а не емоционално.

„Нека този път направим избора си въз основа на историческите факти, винаги съм бил последователен в политиката, която съм водил, винаги съм била устойчив и винаги съм бил голям най- голям привърженик на Евроатлантическата интеграция на България.“

коментара

Продължете с четенето

Политика

Основателите на клуб Дебати УНСС излизат с апел за разумно гласуване на Евроизбори 2019

Публикувано

на

„Гласувайте за идеи и не се подвеждайте по евтината пропаганда и кресливата и кална предизборна кампания“.

Призивът им е подкрепен с детайлен анализ на позициите, които отстояват партиите, които ще имат представители в следващия ЕП – ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС, както и техните политически семейства в Европа. В отделна сравнителна таблица те извеждат и статистика какво са направили през изтеклия мандат евродепутати и настоящи кандидати за ЕП.

Анализът е направен от основателите на Клуб Дебати УНСС „Стефан Стамболов“, въз основа на официалнни данни от страницата на ЕК и официалните доклади на политическите семейства в Европа.

Според тях, най – активен евродепутат от българските е бил Ангел Джамбазки, който води класацията убедително пред колегите си от ДПС, БСП и ГЕРБ.

(Прилагаме таблица)

Сериозно разминаване се наблюдава в говоренето тук в страната и застъпваните позиции на политическите семейства на някои от партиите, изповядвани и отстоявани в Европа.

Ето и пълния текст на анализа:

ЕНП/ ГЕРБ: Подкрепя идеята за задължително преразпределение на мигрантите и за въвеждането на квоти.

За федерална Европа с правомощия, концентрирани в институциите на ЕС, вместо в страните -членки.

ЕНП са привърженици и подкрепят идеята за равноправие на обществата на гейове лесбийки, транссексуални и интерсексуални (ЛГБТИ).

За истанбулската конвенция.

Настояват да се работи за постигане на баланс между  икономическите цели и защита на околната среда, чрез насърчаване на фермерите, които спазват новите екологични изисквания.

Смятат Турция за ключов партньор на ЕС, но и че в момента страната се е отдалечила от европейските ценности и подкрепят суспендирането на преговорите. Смятат, че митническият съюз трябва да послужи за основа на продължаване на сътрудничеството.

Позицията на групата на Европейската народна партия по темата не е единна. Българските членове на групата са гласували против пакета „Мобилност“.

 

С§Д/ БСП: Подкрепя солидарен подход за разрешаването на мигрантската криза и настоява за задължителни квоти за преразпределение. Кандидатът за председател на ЕК, Тимерманс счита, че трябва да се насърчава миграцията от Африка, която създава много възможности за икономиката. Всеки загинал мигрант при опит да достигне Европа е петно върху репутацията й – счита той.

Противници на идеята за Европа на отечествата. За федерална Европа, против националните държави.

Основна идеология на С&Д  е равноправието и те винаги за защитавали правата на ЛГБТИ обществото. Считат, че Истанбулската конвенция трябва да е задължителна и част от правото на ЕС. (Част от БСП не са в тон с тази позиция)

Привърженици на идеята за преразпределение на субсидиите между стари и нови страни- членки и в самите страни-членки, като средствата отиват само при младите и активни фермери. Настояват получаването на средства да зависи от спазването на екологично съобразни критерии.

Призовават за спазване на човешките права в Република Турция, но виждат в нея партньор за бъдещи взаимоотношения.  Въпреки това  през последните няколко години и те подкрепят идеята за суспендиране на преговорите за членството на страната в ЕС, докато ситуацията там не се подобри.

Групата на социалистите и демократите силно подкрепя пакета „Мобилност“, тъй като смятат, че той защитава правата на работниците и се бори с двойните стандарти в заплащането в този сектор. Българските членове на групата са гласували против пакета „Мобилност“.

ЕКР/ ВМРО: Против задължителните квоти за мигранти. За засилване на охраната на външните граница и контролиране на миграционния поток чрез подкрепа за разрешаване на съществуващите конфликти в държавите, източници на мигранти и създаването на бежански центрове извън Европейския съюз.

Единствени виждат нуждата от реформиран ЕС и връщането на суверенитет към страните-членки, вместо съсредоточаването му в ръцете на европейската администрация.

Категорични противници на джендър идеологията. Не считат, че ЕС трябва да налага норми във вътрешното право на страните-членки в защита на ЛГБТИ.

Подкрепя  тезата, че ЕС би трябвало да преразгледа помощите за земеделците и да насочи средства и към по-малките производители. Против намаляването на субсидиите, отпускани на земеделските производители.

Предлага прекратяване на европейското финансира по предприсъединителните фондове, които Турция получава.  Те са категорично против изпращането на средства към страната за управление на миграционния поток, тъй като виждат в този акт възможност за изнудване от страна на турския лидер Ердоган. За суспендиране на праговите за членство с Южната ни съседка.

Единствената политическа група, която има твърда и единна позиция по темата с пакета „Мобилност“. Групата е категорично против този законодателен пакет, който смята за дискриминационен и въвеждащ двойни стандарти, тъй като разделя Европа и противопоставя страните членки на базата на географски принцип.

 

АЛДЕ/ ДПС: За солидарност сред страните членки и въвеждането на квотен принцип за разпределение на мигранти.

Най-върлите привърженици на идеята за федеративен Европейски съюз, начело с лидера им Ги Ферхофщад.

Либералите винаги са защитавали правата на ЛГБТИ хората дори и с цената на дискриминационни политики спрямо хората с нормална ориентация и нарушаване на суверенитета на страните членки.

Искат улесняване на процедурите по разпределение на средствата, като същевременно обвързват  тяхното разпределяне с постигнати резултати.

Винаги са подкрепяли членството на Турция в ЕС. Но след проведения референдум за промяна в конституцията, започват да  защитават тезата  за замразяване на преговорите за членство на Република Турция в ЕС, докато демократичната криза, в която страната е изпаднала, не се разреши.

Групата на либералите е сред върлите защитници на пакета „Мобилност“. Те гледат на него като  предоставящ по- добри възможности за работниците в сектора и засилващ на правна сигурност във вътрешния пазар. Българските членове на групата са гласували против пакета, но някои от тях отсъстват от възлови гласувания.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ