Читалището в Кресна застрашено да остане без субсидия

Читалището в Кресна е на път да остане без държавна субсидия заради липса на легитимно ръководство. Причината е, че новият председател Кристина Христова, избрана в началото на годината, след като дългогодишният председател Илиян Юручки хвърли оставка, все още не е вписана в Търговския регистър заради няколко отказа. Въпреки че изборът й не е легитимиран, в качеството й на председател на НЧ „Култура-1932“ – Кресна тя е изпратила план за дейността на читалището през 2019 г. до кмета на общината Николай Георгиев. Това сигнализираха читатели на вестник „Струма“, които изпратиха копие на писмото.

Съгласно чл. 26а, ал. 1 от Закона за народните читалища, председателите на народните читалища на територията на съответната община ежегодно в срок до 10 ноември представят на кмета предложения за своята дейност през следващата година. Кметът на общината внася направените предложения в Общинския съвет, който приема годишна програма за развитие на читалищната дейност в съответната община.

Потърсихме за коментар Илиян Юручки, след като репортерска проверка в Търговския регистър показа, че той все още се води председател на читалището в Кресна. Освен него юридическото дружество с нестопанска цел се представлява от Теодора Веселинова. Ето какво разказа Илиян Юручки, който работи като секретар на читалище „Никола Вапцаров-1866” в Благоевград:

„От 20 години животът ми беше свързан с читалището в Кресна, но малко преди да свърши третият ми мандат, реших да хвърля оставка, защото не се съгласих с кадровите промени, които ми бяха наложени. След като бе избран за кмет на Кресна, Николай Георгиев започна да лобира за назначения на хора, които му помогнали на изборите. Той е първи братовчед на жена ми и ме извика на разговор. Първо поиска да сменим библиотекарката Малчева, която беше пред пенсия, и сложи Янка Тъпанска. След това трябваше да сменя секретаря Василка Стоянова, която е с 30 години трудов стаж, и на нейно място да дойде неговата близка Теодора Веселинова. В края на миналата година не издържах повече и реших да подам оставка като председател, въпреки че мандатът ми не беше приключил. Насрочи се извънредно събрание, което се проведе през януари тази година. В читалището дойдоха под строй толкова много хора, колкото не сме имали на концерт на Лили Иванова. За председател бе избрана Кристина Христова, която ми е напълно непозната, никога не съм я виждал в читалището. В настоятелството влязоха главният финансист на общината Настя Нушкова и общинските служители Керанка Гюрова и Величка Бенгюзова. Това е абсолютно нарушение, защото по закон читалищата са самоуправляваща се институция и не е подчинена на кмета. Болно ми е за читалището, а както чувам, и групите не вървят”, заяви Илиян Юручки.

Читалището в Кресна се издържа от членски внос, наеми и дарения, но и от държавна субсидия, която е била 31 000 лв. за миналата година. Толкова са и приходите им в годишния финансов отчет за 2018 г.

По повод създалата се ситуация с читалището кметът на Кресна Николай Георгиев обясни: „Да, вярно е, че няма легитимен председател на читалището. Отказът от вписване в Търговския регистър е заради нарушена процедура. По устав Общото събрание избира настоятелството, а то предлага измежду тях председател. Тъй като това не е спазено, сме насрочили ново Общо събрание за 18 декември. Що се отнася до Илиян Юручки, той да не се прави на „ощипана мома“. Председателската длъжност е представителна и не е платена, на заплата е само секретарката. А той е бил председател и е получавал хонорар като експерт към читалището в определен период. Що се отнася до субсидията, срокът е до края на януари и не ми се вярва, че държавата ще лиши читалището от средства”, коментира кметът.

Във връзка с читалището в Кресна има подадени няколко сигнала в Районна прокуратура – Сандански, като последният е по случая с подписания документ до кмета от нелегитимния председател Кристина Христова. Тя изглежда е разбрала, че е направила фал, подписвайки предложение за дейността на читалището за 2019 г., без да има правна легитимация, и го е оттеглила.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене