Свържете се с нас

Таблоид

Читалището в Кресна застрашено да остане без субсидия

Публикувано

на

Читалището в Кресна е на път да остане без държавна субсидия заради липса на легитимно ръководство. Причината е, че новият председател Кристина Христова, избрана в началото на годината, след като дългогодишният председател Илиян Юручки хвърли оставка, все още не е вписана в Търговския регистър заради няколко отказа. Въпреки че изборът й не е легитимиран, в качеството й на председател на НЧ „Култура-1932“ – Кресна тя е изпратила план за дейността на читалището през 2019 г. до кмета на общината Николай Георгиев. Това сигнализираха читатели на вестник „Струма“, които изпратиха копие на писмото.

Съгласно чл. 26а, ал. 1 от Закона за народните читалища, председателите на народните читалища на територията на съответната община ежегодно в срок до 10 ноември представят на кмета предложения за своята дейност през следващата година. Кметът на общината внася направените предложения в Общинския съвет, който приема годишна програма за развитие на читалищната дейност в съответната община.

Потърсихме за коментар Илиян Юручки, след като репортерска проверка в Търговския регистър показа, че той все още се води председател на читалището в Кресна. Освен него юридическото дружество с нестопанска цел се представлява от Теодора Веселинова. Ето какво разказа Илиян Юручки, който работи като секретар на читалище „Никола Вапцаров-1866” в Благоевград:

„От 20 години животът ми беше свързан с читалището в Кресна, но малко преди да свърши третият ми мандат, реших да хвърля оставка, защото не се съгласих с кадровите промени, които ми бяха наложени. След като бе избран за кмет на Кресна, Николай Георгиев започна да лобира за назначения на хора, които му помогнали на изборите. Той е първи братовчед на жена ми и ме извика на разговор. Първо поиска да сменим библиотекарката Малчева, която беше пред пенсия, и сложи Янка Тъпанска. След това трябваше да сменя секретаря Василка Стоянова, която е с 30 години трудов стаж, и на нейно място да дойде неговата близка Теодора Веселинова. В края на миналата година не издържах повече и реших да подам оставка като председател, въпреки че мандатът ми не беше приключил. Насрочи се извънредно събрание, което се проведе през януари тази година. В читалището дойдоха под строй толкова много хора, колкото не сме имали на концерт на Лили Иванова. За председател бе избрана Кристина Христова, която ми е напълно непозната, никога не съм я виждал в читалището. В настоятелството влязоха главният финансист на общината Настя Нушкова и общинските служители Керанка Гюрова и Величка Бенгюзова. Това е абсолютно нарушение, защото по закон читалищата са самоуправляваща се институция и не е подчинена на кмета. Болно ми е за читалището, а както чувам, и групите не вървят”, заяви Илиян Юручки.

Читалището в Кресна се издържа от членски внос, наеми и дарения, но и от държавна субсидия, която е била 31 000 лв. за миналата година. Толкова са и приходите им в годишния финансов отчет за 2018 г.

По повод създалата се ситуация с читалището кметът на Кресна Николай Георгиев обясни: „Да, вярно е, че няма легитимен председател на читалището. Отказът от вписване в Търговския регистър е заради нарушена процедура. По устав Общото събрание избира настоятелството, а то предлага измежду тях председател. Тъй като това не е спазено, сме насрочили ново Общо събрание за 18 декември. Що се отнася до Илиян Юручки, той да не се прави на „ощипана мома“. Председателската длъжност е представителна и не е платена, на заплата е само секретарката. А той е бил председател и е получавал хонорар като експерт към читалището в определен период. Що се отнася до субсидията, срокът е до края на януари и не ми се вярва, че държавата ще лиши читалището от средства”, коментира кметът.

Във връзка с читалището в Кресна има подадени няколко сигнала в Районна прокуратура – Сандански, като последният е по случая с подписания документ до кмета от нелегитимния председател Кристина Христова. Тя изглежда е разбрала, че е направила фал, подписвайки предложение за дейността на читалището за 2019 г., без да има правна легитимация, и го е оттеглила.

коментара

Таблоид

Внимание : Да спазваме стриктно правилата и мерките за пожарна безопасност през есенно – зимния отоплителен сезон

Публикувано

на

С този призив днес за пореден път излязоха от РСПБЗН – Гоце Делчев,към жителите на  общината и региона с молба за повече внимание и спазване на правилата през есенно зимния период който е рисков и крие големи опасности от пожари .

През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава риска от пожари в бита. Най-често пожарите се причиняват в следствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.

РСПБЗН – Гоце Делчев, напомня че отговорност за осигуряване на пожарната безопасност има всеки гражданин.

 

Нарушаването на мерките за пожарна безопасност освен големи загуби на дом, имущество и ценности може да доведе и до застрашаване живота на най-близките хора.

 

През отоплителният сезон се използват различни видове отопление, но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасно ползване.

 

 

Ето някои практични съвети, които са полезни за недопускане на пожари през отоплителния сезон:

 

– Отоплителните уреди и съоръжения трябва да се проверяват и при необходимост да се ремонтират за осигуряване на пожарната им безопасност;

– Трябва да се използват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди; Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации.

– Комините и димоотводните тръби, трябва да се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост, като се вземат мерки за пожарна безопасност;

– Сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреда и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите, не трябва да се допуска;

– Категорично е забранена употребата на леснозапалими и горими течности за разпалване на огъня при използване на печки с твърдо гориво за отопление;

– Повторното запалване на печки с течно гориво, преди те да са се охладили е абсолютно недопустимо;

– Не трябва да оставяте без наблюдение печки с твърдо, течно и газово гориво, както и други отоплителни уреди (с изключение на тези с автоматичен режим на работа);

– Не трябва да разполагате локални отоплителни уреди и димоотводните им тръби на разстояние, по-малко от 0,5 m от горими и трудногорими материали.

– Да не се предприема принудително възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи с цел да бъдат почистени по този начин.

– Не изхвърляйте пепелта от печките на твърдо гориво в контейнерите за смет. Това често е причина за запалването им и последващо разпространение на пожара.

 

Деца и трудноподвижни възрастни хора не бива да бъдат оставяни заключени сами вкъщи. В много случаи те нямат реална преценка за рисковете при възникване на пожар, нито възможност да реагират своевременно и адекватно.

 

Нека бъдем ОТГОВОРНИ и предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за безопасност.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Рекорд: Общо 25 300 лева дариха бизнесмени и добри хора на благотворителната вечер на община Гърмен в кампанията „Да подадем ръка“

Публикувано

на

150 бизнесмени , хотелиери,адвокати, нотариуси ,учители, директори на училища и др. от община Гърмен и цялата гоцеделчевска околия снощи за шеста поредна година взеха участие в организирания  от община Гърмен Коледен  благотворителен коктейл за набиране на средства  за подпомагане на децата сираци от общината . Красивият  комплекс “Парадайс „в Огняново  се оказа тесен за да побере всички желаещи да подпомогнат каузата на община Гърмен за набиране на средства за децата сираци . Инициативата,  под мотото „Да подадем ръка „ която  и снощи в комплекс „Парадайс“ в Огняново отвори сърцата  на всички спомоществователи които дариха средства и участваха активно в търга постигна за поредна година голям успех.  Най -много бяха наддаванията за уникалните картини от пясък на двамата самородни таланти Андон Костов  от гърменското село Дъбница и на Цветан Кавраков от Сатовча за които ,ценители на изкуството им броиха по няколко хиляди лева .  подпомогнаха  Благодарение на добрите хора  сумата която снощи се събра на традиционната пред коледна инициатива на община Гърмен „ Да подадем ръка“ е 23 000 лева плюс постъпилите по банков път 1 700 лева . Общата стойност на събраните снощи средства е 25 300 лева .

„ Това е една от най- големите суми които сме събирали през годините в благородната ни инициатива която превърнахме в традиция под мотото „Да подадем ръка“. Благодаря на щедрите дарители ,хората от бизнеса и на всички които уважиха снощи събитието ни  и дариха средства за нашите деца сираци от община Гърмен“. Кампанията продължава ,на 21 –ви декември в Гърмен ще проведем голям Коледен базар и благотворителен концерт и още други благотворителни мероприятия и със събраните суми ще направим щастливи празниците на децата сираци които имат най- голяма нужда и от внимание, и от средства и от топлината  и грижата на обществото“ сподели кмета на община Гърмен ,Минка Капитанова.

За шеста поредна година община Гърмен заедно с училищата, детските градини и читалищата обявиха благотворителната инициатива „Да подадем ръка“за подпомагане на деца сираци до 18 годишна възраст от община Гърмен .От началото на инициативата ,която стартира през 2013 година ,до сега са събрани над 70 000 лева ,като с тях са подпомогнати над 210 деца останали без родители. През миналата година бяха събрани  общо 30 580 лв.42 деца полусираци получиха по 695 лв. а едно дете кръгъл сирак бе подпомогнато със сумата от 1390 лв.

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ