Свържете се с нас

Таблоид

Читалището в Кресна застрашено да остане без субсидия

Публикувано

на

Читалището в Кресна е на път да остане без държавна субсидия заради липса на легитимно ръководство. Причината е, че новият председател Кристина Христова, избрана в началото на годината, след като дългогодишният председател Илиян Юручки хвърли оставка, все още не е вписана в Търговския регистър заради няколко отказа. Въпреки че изборът й не е легитимиран, в качеството й на председател на НЧ „Култура-1932“ – Кресна тя е изпратила план за дейността на читалището през 2019 г. до кмета на общината Николай Георгиев. Това сигнализираха читатели на вестник „Струма“, които изпратиха копие на писмото.

Съгласно чл. 26а, ал. 1 от Закона за народните читалища, председателите на народните читалища на територията на съответната община ежегодно в срок до 10 ноември представят на кмета предложения за своята дейност през следващата година. Кметът на общината внася направените предложения в Общинския съвет, който приема годишна програма за развитие на читалищната дейност в съответната община.

Потърсихме за коментар Илиян Юручки, след като репортерска проверка в Търговския регистър показа, че той все още се води председател на читалището в Кресна. Освен него юридическото дружество с нестопанска цел се представлява от Теодора Веселинова. Ето какво разказа Илиян Юручки, който работи като секретар на читалище „Никола Вапцаров-1866” в Благоевград:

„От 20 години животът ми беше свързан с читалището в Кресна, но малко преди да свърши третият ми мандат, реших да хвърля оставка, защото не се съгласих с кадровите промени, които ми бяха наложени. След като бе избран за кмет на Кресна, Николай Георгиев започна да лобира за назначения на хора, които му помогнали на изборите. Той е първи братовчед на жена ми и ме извика на разговор. Първо поиска да сменим библиотекарката Малчева, която беше пред пенсия, и сложи Янка Тъпанска. След това трябваше да сменя секретаря Василка Стоянова, която е с 30 години трудов стаж, и на нейно място да дойде неговата близка Теодора Веселинова. В края на миналата година не издържах повече и реших да подам оставка като председател, въпреки че мандатът ми не беше приключил. Насрочи се извънредно събрание, което се проведе през януари тази година. В читалището дойдоха под строй толкова много хора, колкото не сме имали на концерт на Лили Иванова. За председател бе избрана Кристина Христова, която ми е напълно непозната, никога не съм я виждал в читалището. В настоятелството влязоха главният финансист на общината Настя Нушкова и общинските служители Керанка Гюрова и Величка Бенгюзова. Това е абсолютно нарушение, защото по закон читалищата са самоуправляваща се институция и не е подчинена на кмета. Болно ми е за читалището, а както чувам, и групите не вървят”, заяви Илиян Юручки.

Читалището в Кресна се издържа от членски внос, наеми и дарения, но и от държавна субсидия, която е била 31 000 лв. за миналата година. Толкова са и приходите им в годишния финансов отчет за 2018 г.

По повод създалата се ситуация с читалището кметът на Кресна Николай Георгиев обясни: „Да, вярно е, че няма легитимен председател на читалището. Отказът от вписване в Търговския регистър е заради нарушена процедура. По устав Общото събрание избира настоятелството, а то предлага измежду тях председател. Тъй като това не е спазено, сме насрочили ново Общо събрание за 18 декември. Що се отнася до Илиян Юручки, той да не се прави на „ощипана мома“. Председателската длъжност е представителна и не е платена, на заплата е само секретарката. А той е бил председател и е получавал хонорар като експерт към читалището в определен период. Що се отнася до субсидията, срокът е до края на януари и не ми се вярва, че държавата ще лиши читалището от средства”, коментира кметът.

Във връзка с читалището в Кресна има подадени няколко сигнала в Районна прокуратура – Сандански, като последният е по случая с подписания документ до кмета от нелегитимния председател Кристина Христова. Тя изглежда е разбрала, че е направила фал, подписвайки предложение за дейността на читалището за 2019 г., без да има правна легитимация, и го е оттеглила.

коментара

Таблоид

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Нелоялните търговски практики се срещат най-често в секторите телекомуникации, битова техника и електроника и облекла”

Публикувано

на

Най-често нелоялните търговски практики се срещат там, където има най-голямо потребителско търсене, каза пред „Дарик” радио председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той уточни, че в последните години на първите места се подреждат телекомуникациите, хранителните стоки, облеклата и битовата електроника. „Това са и секторите от пазара, в които най-често потребителите подават жалби при нас”, добави Маргаритов.

„Нелоялните практики са опитите на търговците или чрез предоставяне на невярна информация, или чрез спестяване на важна информация да влияят така върху потребителското поведение, че да накарат човек да си купи нещо, което той не би си купил, ако знаеше всичко, или ако знаеше истината”, обясни председателят на КЗП. И добави, че има възможност такива практики да бъдат срещнати и в сферата на услугите. Например, в туризма. „Но там поне нашата статистика показва, че те са значително по-малко на брой в сравнение с други сектори”, посочи той.

Димитър Маргаритов подчерта, че усилията на Комисията са насочени към преустановяването на нечестни търговски практики, а през последните години институцията е повишила активността си по това направление. По думите му годишно контролният орган забранява по няколкостотин такива практики в най-различни сфери. „Това не е малко число, защото една от характерните прояви на нелоялната търговска практика е, че тя може да засегне потенциално неограничен кръг потребители. Представете си, например, как една търговска верига заблуждава своите клиенти и тогава всеки един от нас би бил потенциална жертва на такава практика, ако влезе във въпросния търговски обект и реализира сделка, без да е бил напълно наясно с нейните особености и параметри”, конкретизира председателят.

„Мисията на нашата институция е да установява наличието на такива практики, да ги забранява и да санкционира онези, които са си позволили да ги прилагат. Много често нашите актове подлежат и на съдебен контрол. Ние не се притесняваме от това, защото не са малко случаите, в които и съдилищата потвърждават приетите от нас решения. Съответно вече едно съдебно решение, влязло в сила, допълнително придава тежест на борбата с това неприятно явление на пазара – нелоялните търговски практики”, завърши Маргаритов.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Времето в неделя

Публикувано

на

Времето в неделя ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 10 и 15 градуса. През нощта ще е предимно ясно. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°. Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще са между 10° и 15°.

Времето в Гоце Делчев ще е слънчево и максималната температура ще достигне 18°.

Атмосферното налягане бавно ще се понижава и ще се остане по-високо от средното за месеца. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Вятърът ще утихва и след обяд ще е слаб до умерен от северсевероизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 0°.

В понеделник ще остане предимно слънчево. Ще духа слаб северозападен вятър. Минималните температури ще са около нулата, максималните – предимно между 10° и 15°. През нощта срещу вторник вятърът ще стихне, покрай Дунав и по Черноморието ще има мъгла или ниска слоеста облачност.

Във вторник от изтоксевероизток, за кратко, ще проникне малко по-студен въздух. Главно над северните райони и по Черноморието облачността ще се задържи значителна, без валежи.

В сряда вятърът отново ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб до умерен. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Преобладаващите минимални температури ще са междуминус 1° и 4°, максималните – между 11° и 16°.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ