Свържете се с нас

Таблоид

ДОБРА НОВИНА ЗА РАБОТЕЩИТЕ В ШИВАШКАТА ИНДУСТРИЯ!

Публикувано

на

ОБЕЩАНО: по-добри условия на труд за работещите в леката промишленост

По-добри условия за работа и социален диалог, жизнено необходим за преодоляване на многобройните предизвикателства, бяха само част от нещата, които световни модни марки обещаха на работещите в леката промишленост. Това се случи по време на Национален семинар за югоизточна Европа за сектор Текстил, облекло, кожи и обувки, който се проведе в София миналата седмица. В него взеха участие заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, Люк Триангъл – Генерален секретар на industriAll Europe, Кристина Хайагос-Клаусен, Директор на Сектор „Текстил, облекло, кожа и обувки”, IndustriALL Global Union, Радина Банкова – председател на УС на БАПИОТ, Бертрам Ролман – заместник-председател на УС на БАПИОТ, ръководствата на синдикатите в отрасъл Лека промишленост: Цветелина Милчалиева, председател на ФНСОЛП, Валентина Кацарска, заместник председател на ФНСОЛП, Росица Маринова, председател на ФЛП на КТ „Подкрепа“, синдикати от Швеция и Испания, представители на глобалните марки: Inditex, H&M, както и дистанционна електронна връзка с ASOS и Esprit, работодатели – подизпълнители и доставчици на мултинационалните глобални марки у нас, и представител на НПО.

Целта на конференцията бе да се намери начин за подобряване на условията за развитие на сектор Лека промишленост за предприятията и настоящите кадри и да се покаже, че че модната индустрия може да бъде привлекателна за реализация и на младите хора, с престиж, удовлетворение и чрез красотата, която създава.

Друг важен аспект от семинара бе свързан с представяне на Глобалните рамкови споразумения (GFA) в сектор Лека промишленост, инициативата Действие-Сътрудничество-Трансформиране (ACT) към достойни заплати, стратегиите на световните марки, реалностите и предизвикателствата пред леката промишленост в България. Прилагането на ГРС осигурява за работещите минимални трудови стандарти, приети от МОТ, гарантира правата на работещите и правото на сдружаване и колективно трудово договаряне, спазва се кодекс на поведение, достойни условия на труд и заплащане, работи се в демократичност и прозрачност.

По-време на семинара бяха предложени много идеи и следващи стъпки за подобряване имиджа на сектора, като браншово колективно трудово договаряне, възобновяване дейността на ОСТС и ОСУТ – Лека промишленост, съвместна работна експертна група към  министерство на икономиката, Национален мониторинг за прилагане на ГРС, регионални срещи и обучения за работодатели и работници, и др.

В речта си генералният секретар на industriAll Europe Люк Триангъл нарече конференцията „историческа среща“, защото беше осъзнат и създаден стратегически план от универсални принципи, необходимостта от отраслови и фирмени колективни споразумения, както и компаниите да увеличават заплащането.

коментара

Таблоид

УЧИТЕЛ И УЧЕНИЧКА ОТ СУ-САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ

Публикувано

на

Вчера , на официалната церемония по награждаването  в Благоевград ,учителката  Райка Славчева и ученичката Мира Арнаудова от 8-„б“ клас на СУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Сатовча бяха удостоени с национални награди и грамоти от ученическия конкурс „Героите не се забравят – XI Македонска дивизия и 115 години от подвига на Радон Тодев и неговата чета“, организиран от Фондация „Българска памет“, Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград, Община Благоевград, РУО – Благоевград и Община Банско.

Община Сатовча и училище Сатовча за пореден път  имат повод за гордост след като станаха ясни  резултатите и от този национален  конкурс.

Ученичката Мира Арнаудова зае второ място в категорията писане на стихотворение, а неин консултант бе класният й ръководител – г-жа Райка Славчева.И двете получиха специални  поздрави от председателят на ОбСНВ, д-р Теменужка Любенова  от заместник областния управител  Иван Стоянов и от  представители на РУО – Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Собствениците на магазин “Албена“ облякоха с нови топли грейки , палта и обувки настанените в Центъра за възрастни с умствена изостаналост потребители

Публикувано

на

Истинско коледно настроение  се завихри   днес и в Цнст –Гоце Делчев . Потребителите на Център за настаняване от семеен тип, за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Гоце Делчев бяха истински зарадвани от невероятните коледни подаръци които им поднесоха собствениците на магазин „Албена „ в града – Александър и Албена Тюмбелекчиеви .

Двамата бизнесмени с големи сърца за предстоящите светли Коледни празници подариха на всички потребители от центъра топли грейки , палта и обувки които бяха облечени от тях на момента с голяма радост и признателност .

За истински човешкият жест към потребителите на центъра, ръководството и  колективът на социалната институция благодариха и пожелаха на  дарителите Албена и Александър здраве и благословение през новата 2019 година.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ