На Никулден в старата църква край Градево

Църквата „Свети Николай” в село Градево години наред събира на Никулден жители и гости на рибен курбан. Над 100 човека събра днес на своя храмов празник. Традиционно той започва с литургия, отслужена от отец Спас и Евгений, а миряните се събират на обща трапеза под новопостроените навеси пред храма и около него. Няколко казана постен фасул и риба на жар, винаги е гозбата за празнуващите на Никулден там.Традиционният търг, който провеждат на дарения за черквата, не бе пропуснат и днес. Парите от вещите, които се търгуват на празника, остават за храма, за да бъде подпомогнат.

Дрешки, хавлиени кърпи, мед, ракия и други бяха откупени за големи суми от миряните. Тази година чифт чорапи за 25 лева и блуза за 70 лв. продадоха на традиционния търг на Никулден в Градево. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с общинския председател Владимир Христов и кмета на село Градево Кирил Йосифов, директорът на ДГС -Симитли Иван Герин също бяха на празника и запалиха свещички за здраве.

Църквата „Св. Николай” в махала Овнарска е градена през 1866 година. Преданията разказват, че храмът е граден от жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на Божи храм в тогава многолюдната махала на селото. Някога там е имало около 150 къщи, училище, а днес постоянните жители са само 6-7 възрастни баби и дядовци.През 1886 година има данни, че църквата за първи път е посетена от митрополит. В последните години беше обновен покривът на храма, сложен бе железен кръст на върха й, и беше изграден навес с много седящи места около нея. Всичко това с доброволен труд и дарения от миряни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене