Свържете се с нас

Таблоид

ЗА ЕДНО КАЗАРМЕНО НАПИВАНЕ В ГАРА ПИРИН

Публикувано

на

Понеже в един друг форум почнахме с темата, та не се сдържах да го споделя и тук…

За начало трябва да преду­предя, че въпреки всеобщо­то мнение изобщо не съм се родил завършен алкохолог. До сериозна възраст един­ствената алкохолна напитка с която имах близки срещи беше бялото вино на сред­ношколските екскурзии…. е и чаша шампанско на Нова Година.

През първата си година прекарана в едно добре из­вестно плевенско поделе­ние, с изключение на една две злоупотреби с крайно некачествена водка , комай нямах други постижения по темата. Нещата се промени­ха съществено в момента в който „захапах“ задълже­нията си като фазан в град (колко да е град) Кресна (в армейските среди известен, като Гара Пирин щото нали се сещате с кво се римува Кресна). Поради относител­ната ценност на пернатите като мен имаше почин сред младшия офицерски състав да бъдем интегрирани в со­циалния живот на на гарни­зона и извън поделението. Проблема идеше от там че в горенаписания град социал­ния живот се свеждаше до „Сръб и чук“, а който не е за­познат как поркат младши­те офицери от Сухопътните Войски еле па тези в затън­тени гарнизони…. просто не му и трябва да разбира. Та за около 4-5 месеца бяхме натрупали вече сериозен банкетно-запоен стаж и тва там едни 5-6 джина/ водки/ ракии вечер не плашеха ду­шите наши още повече, че след като една вечер се бя­хме прибрали в поделението със строева крачка и песен компито (командира на пол­ка) предвидливо ни нагони на квартири в града.

Кулминацията на цялата история беше когато мен и още един от „фазаните“ по някакъв каприз на старшата генералска мисъл решиха и ни произведоха предсрочно младши лейтенанти… Защо е тема на друг дълъг разго­вор, но не включва комен­датско – домакински услуги.

Та по това време командир на въпросната дивизия беше един доста колоритен гене­рал (заместник командир и беше един още по колоритен подполковник който вече, като генерал стана известен с това че си изпуска пищова по летищата. Та въпросният генерал „поемаше чашка­та“ много добре…Толкова добре, че според мълвите в поделението завода в Търго­вище произвеждащ водката „Царевец“ черен етикет ра­боти основно за него. Та…

Преди самата процедура на произвеждане в „първо офицерско звание“ се започ­на с лек коктейл* включващ основно въпросното питие… амбицирани от генералска­та закачка „че аз непиещи в офицери не произвеждам“ двамата с колегата се поста­рахме да оправдаем очаква­нията , в следствие на което по време на процедурата с получаването на пагоните преди „Служа на република България“ мен лично ми се наложи да преглътна някол­ко пъти и да го слея в почти единичен мощен рев. да не говорим, че около цялата груптичка произвеждащи и произвеждани спиртни­те изпарения бяха такива, че старшината бай Пешо от около 20 метра набръчи мра­воядския си датчик за алко­холни пари (намиращ се там където при нормалните хора носа)( пусна едно приглу­шено „ухаа….“ и доволно се усмихна под мустак. Как и да е цялата церемония мина някак ( колегата изпълни един не лош троен тулуп с двоен аксел докато слиза­ше от трибуната) и нещата* продължиха в подходящи­ят банкетно -столови стил. Основната драма беше, че освен новите пагони всеки един от нас получи и по една „първа“ офицерска запла­та измерението на която в алкохол по ценоразписите на кресненските заведения гарантираше делириум тре­менс за поне две седмици. С подбрана орда от лейте­нанти и старши лейтенанти се устрои продължение из заведенията до последова­телното им затваряне. Не­знайно защо, аз реших че ако мина на джин и тоник това ще подобри положение­то. Крайният ефект беше че освен фъфленето започнах и да заеквам и предвижва­нето ми ставаше по треак­тория подобна на брауново движение на елек­троните. След някол­ко екса се свестих в канцеларията на батальона. До себе си имах 3 (три) броя пистолети Макаров, всички в различен стадий на изчерпва­не на боеприпасите. Как съм влезнал в поделението не пом­нех- интересното беше, че и дежурни­ят по КПП нямаше спомен да съм вли­зал. В устата прили­чах на клоун (резул­тат от мляскането с една барманка с достъпни сексуални добродетели и ярко червило). На друго­то креватче лежеше и смърдеше стар­ши лейтенанта ( в момента подполко­вник) П. Смърдеше на акита щото беше до лактите в такива, но пък гордо стис­каше в ръка брачна халка ( някъде в разгара не вечерта беше решил, че вече не е женен и беше запоки­тил пръстена в тоалетната с неработещо казанче, обаче няколко часа по- късно беше размислил по темата)…* След опит да стана реших, че ще изчакам … и си лежах докато един след друг се появиха собствениците на трите пистолети – всичките завидно притеснени и из­трезнели на бързо…. От то­гава не пия джин след като съм пил водка… смесвам си ги предварително.

Тома Спахиев

коментара

Таблоид

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Нелоялните търговски практики се срещат най-често в секторите телекомуникации, битова техника и електроника и облекла”

Публикувано

на

Най-често нелоялните търговски практики се срещат там, където има най-голямо потребителско търсене, каза пред „Дарик” радио председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той уточни, че в последните години на първите места се подреждат телекомуникациите, хранителните стоки, облеклата и битовата електроника. „Това са и секторите от пазара, в които най-често потребителите подават жалби при нас”, добави Маргаритов.

„Нелоялните практики са опитите на търговците или чрез предоставяне на невярна информация, или чрез спестяване на важна информация да влияят така върху потребителското поведение, че да накарат човек да си купи нещо, което той не би си купил, ако знаеше всичко, или ако знаеше истината”, обясни председателят на КЗП. И добави, че има възможност такива практики да бъдат срещнати и в сферата на услугите. Например, в туризма. „Но там поне нашата статистика показва, че те са значително по-малко на брой в сравнение с други сектори”, посочи той.

Димитър Маргаритов подчерта, че усилията на Комисията са насочени към преустановяването на нечестни търговски практики, а през последните години институцията е повишила активността си по това направление. По думите му годишно контролният орган забранява по няколкостотин такива практики в най-различни сфери. „Това не е малко число, защото една от характерните прояви на нелоялната търговска практика е, че тя може да засегне потенциално неограничен кръг потребители. Представете си, например, как една търговска верига заблуждава своите клиенти и тогава всеки един от нас би бил потенциална жертва на такава практика, ако влезе във въпросния търговски обект и реализира сделка, без да е бил напълно наясно с нейните особености и параметри”, конкретизира председателят.

„Мисията на нашата институция е да установява наличието на такива практики, да ги забранява и да санкционира онези, които са си позволили да ги прилагат. Много често нашите актове подлежат и на съдебен контрол. Ние не се притесняваме от това, защото не са малко случаите, в които и съдилищата потвърждават приетите от нас решения. Съответно вече едно съдебно решение, влязло в сила, допълнително придава тежест на борбата с това неприятно явление на пазара – нелоялните търговски практики”, завърши Маргаритов.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Времето в неделя

Публикувано

на

Времето в неделя ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 10 и 15 градуса. През нощта ще е предимно ясно. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°. Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще са между 10° и 15°.

Времето в Гоце Делчев ще е слънчево и максималната температура ще достигне 18°.

Атмосферното налягане бавно ще се понижава и ще се остане по-високо от средното за месеца. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Вятърът ще утихва и след обяд ще е слаб до умерен от северсевероизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 0°.

В понеделник ще остане предимно слънчево. Ще духа слаб северозападен вятър. Минималните температури ще са около нулата, максималните – предимно между 10° и 15°. През нощта срещу вторник вятърът ще стихне, покрай Дунав и по Черноморието ще има мъгла или ниска слоеста облачност.

Във вторник от изтоксевероизток, за кратко, ще проникне малко по-студен въздух. Главно над северните райони и по Черноморието облачността ще се задържи значителна, без валежи.

В сряда вятърът отново ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб до умерен. Ще има променлива облачност, по-често до слънчево. Преобладаващите минимални температури ще са междуминус 1° и 4°, максималните – между 11° и 16°.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ